Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλογές στην Αυστρία: Νικητής ο Κουρτς — Δεύτερο κόμμα οι ακροδεξιοί με άνοδο 6%

Νεότερη ενημέρωση 21.30

 Ο νικη­τής των εκλο­γών Σεμπά­στιαν Κουρτς δηλώ­νει έτοι­μος να ανα­λά­βει την καγκε­λα­ρία, δεν απο­κλεί­ει κανέ­να σενά­ριο συνεργασίας

Ο ηγέ­της του Λαϊ­κού Κόμ­μα­τος, νικη­τής σύμ­φω­να με όλες τις ενδεί­ξεις των βου­λευ­τι­κών εκλο­γών που διε­ξή­χθη­σαν σήμε­ρα στην Αυστρία, δήλω­σε ότι θέλει να σχη­μα­τί­σει μια στα­θε­ρή κυβέρ­νη­ση, χωρίς να απο­κλεί­ει κανέ­να σενά­ριο συνερ­γα­σί­ας με άλλα κόμματα.

Ο Σεμπά­στιαν Κουρτς δήλω­σε έτοι­μος να ανα­λά­βει την καγκε­λα­ρία. “Απο­δέ­χο­μαι αυτήν την ευθύ­νη με πολ­λή ταπει­νό­τη­τα” είπε, μιλώ­ντας στους υπο­στη­ρι­κτές του που τον επευφημούσαν.

Η γενι­κή γραμ­μα­τέ­ας του κόμ­μα­τος, Ελι­ζα­μπέτ Κέστιν­γκερ, διευ­κρί­νι­σε ότι “θα σχη­μα­τί­σου­με κυβέρ­νη­ση συνα­σπι­σμού για την επό­με­νη πεντα­ε­τία με το κόμ­μα που θα μας επι­τρέ­ψει να επι­φέ­ρου­με τη μεγα­λύ­τε­ρη αλλα­γή στη χώρα”.

Όπως και ο Κουρτς, έτσι και οι ηγέ­τες των άλλων κομ­μά­των απέ­φυ­γαν να μιλή­σουν για τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις μετα­ξύ τους που μπο­ρεί να διαρ­κέ­σουν πολ­λές εβδο­μά­δες. “Είναι πάρα πολύ νωρίς”, είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο ηγέ­της του ακρο­δε­ξιού Κόμ­μα­τος των Ελευ­θέ­ρων Χανς-Κρί­στιαν Στράχε.

Οι επί­ση­μες δια­πραγ­μα­τεύ­σεις δεν ανα­μέ­νε­ται να ξεκι­νή­σουν πριν από την Πέμ­πτη, αφού κατα­με­τρη­θούν οι επι­στο­λές ψήφοι και ανα­κοι­νω­θούν τα τελι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα των σημε­ρι­νών εκλογών.

Νεότερη ενημέρωση στις 20.30

Οι Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες φαί­νε­ται να “σώζο­νται” τελι­κά στη δεύ­τε­ρη θέση στις σημε­ρι­νές πρό­ω­ρες βου­λευ­τι­κές εκλογές

Σε αντί­θε­ση με την πρώ­τη πρό­βλε­ψη της δημό­σιας Αυστρια­κής Τηλε­ό­ρα­σης, αμέ­σως μετά το κλεί­σι­μο των εκλο­γι­κών κέντρων στις 18.00 ώρα Ελλά­δας, η οποία το έφερ­νε στην τρί­τη θέση, πίσω από το ακρο­δε­ξιό εθνι­κι­στι­κό Κόμ­μα των Ελευ­θέ­ρων, το Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό Κόμ­μα του απερ­χό­με­νου καγκε­λά­ριου Κρί­στιαν Κερν φαί­νε­ται τελι­κά να “σώζε­ται” στη δεύ­τε­ρη θέση στις σημε­ρι­νές πρό­ω­ρες βου­λευ­τι­κές εκλο­γές στην Αυστρία, των οποί­ων μεγά­λος νικη­τής είναι το συντη­ρη­τι­κό Λαϊ­κό Κόμ­μα του απερ­χό­με­νου υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών Σεμπά­στιαν Κουρτς.

Στην νέα εκτί­μη­ση στις 20.00 ώρα Ελλά­δας, οι Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες κατα­λαμ­βά­νουν τη δεύ­τε­ρη θέση με ποσο­στό 26,9 %, πίσω από το πρώ­το Λαϊ­κό Κόμ­μα με ποσο­στό 31,6%, αλλά μπρο­στά από το Κόμ­μα των Ελευ­θέ­ρων (26%).

Σύμ­φω­να με αυτή την εκτί­μη­ση, το Λαϊ­κό Κόμ­μα αυξά­νει το ποσο­στό του κατά 7,6 ποσο­στιαί­ες μονά­δες σε σχέ­ση με τις εκλο­γές του Σεπτεμ­βρί­ου 2013, το Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό δια­τη­ρεί ακρι­βώς το ποσο­στό του από τις τελευ­ταί­ες εκλο­γές, αλλά είναι πλέ­ον δεύ­τε­ρο σε δύνα­μη, ενώ το Κόμ­μα των Ελευ­θέ­ρων αυξά­νει τη δύνα­μή του κατά 5,5 ποσο­στιαί­ες μονάδες.

Στην τέταρ­τη θέση βρί­σκε­ται το νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), συγκε­ντρώ­νο­ντας ποσο­στό 5,2% (+0,2 %), ενώ ποσο­στό 4,3 %, εξα­σφα­λί­ζει η “Λίστα Πιλτς” του ανε­ξάρ­τη­του Πέτερ Πιλτς, ο οποί­ος υπήρ­ξε συνι­δρυ­τής του κόμ­μα­τος των Πρά­σι­νων και επί 31 χρό­νια βου­λευ­τής τους και είχε ανε­ξαρ­τη­το­ποι­η­θεί τον περα­σμέ­νο Ιούλιο.

Στη βάση αυτής της εκτί­μη­σης, οι Πρά­σι­νοι με ένα 3,9%, δεν εξα­σφα­λί­ζουν το όριο του 4% για την είσο­δο τους στη Βου­λή, στην οποία μάλ­λον δεν θα εκπρο­σω­πού­νται πλέ­ον, ωστό­σο ανοι­κτή παρα­μέ­νει η δυνα­τό­τη­τα να βελ­τιώ­σουν το απο­τέ­λε­σμά τους από την κατα­μέ­τρη­ση των πάνω από 700.000 επι­στο­λι­κών ψηφο­δελ­τί­ων των οποί­ων η κατα­μέ­τρη­ση αρχί­ζει αύριο και ανα­μέ­νε­ται να ολο­κλη­ρω­θεί την ερχό­με­νη Πέμ­πτη, οπό­τε θα ανα­κοι­νω­θεί και το ορι­στι­κό τελι­κό αποτέλεσμα.

Σε σχέ­ση με τον σχη­μα­τι­σμό της νέας κυβέρ­νη­σης δυνα­τοί στη βάση της τελευ­ταί­ας εκτί­μη­σης εμφα­νί­ζο­νται ένας συνα­σπι­σμός Λαϊ­κού Κόμ­μα­τος και Κόμ­μα­τος των Ελευ­θέ­ρων, που θεω­ρεί­ται και ως πιθα­νό­τε­ρη εκδο­χή, ή ένας εκ νέου συνα­σπι­σμός ανά­με­σα σε Λαϊ­κό Κόμ­μα και Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες, του οποί­ου θα ηγεί­ται, για πρώ­τη φορά εδώ και πάνω από 30 χρό­νια το Λαϊ­κό Κόμ­μα. Ένας συνα­σπι­σμός Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών και Ελευ­θέ­ρων θεω­ρεί­ται μάλ­λον απί­θα­νος, λόγω της απόρ­ρι­ψής του από τον απερ­χό­με­νο καγκε­λά­ριο Κρί­στιαν Κερν.

_______________________________________________________

Επι­βε­βαιώ­νο­ντας πλή­ρως τις δημο­σκο­πή­σεις των τελευ­ταί­ων εβδο­μά­δων και μηνών, το συντη­ρη­τι­κό Λαϊ­κό Κόμ­μα του απερ­χό­με­νου υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών Σεμπά­στιαν Κουρτς είναι ο μεγά­λος νικη­τής των σημε­ρι­νών πρό­ω­ρων βου­λευ­τι­κών στην Αυστρία, όπως δια­πι­στώ­νε­ται τόσο από τις προ­βλέ­ψεις των μεγά­λων ινστι­τού­των δημο­σκό­πη­σης που μετα­δί­δει η δημό­σια Αυστρια­κή Τηλε­ό­ρα­ση αμέ­σως μετά το κλεί­σι­μο των εκλο­γι­κών κέντρων στις 18.00 ώρα Ελλά­δας, όσο και από τις πρώ­τες κατα­με­τρή­σεις των ψηφοδελτίων.

Το ακρο­δε­ξιό εθνι­κι­στι­κό Κόμ­μα των Ελευ­θέ­ρων, το οποίο θεω­ρεί­ται και ο πιθα­νό­τε­ρος εταί­ρος στην νέα κυβέρ­νη­ση συνα­σπι­σμού που ανα­μέ­νε­ται να πάρει εντο­λή να σχη­μα­τί­σει ο Σεμπά­στιαν Κουρτς. κατα­λαμ­βά­νει τη δεύ­τε­ρη θέση, ενώ μόλις τρί­το έρχε­ται το Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό Κόμ­μα Αυστρί­ας του απερ­χό­με­νου καγκε­λά­ριου Κρί­στιαν Κερν.

Σύμ­φω­να με αυτές τις πρώ­τες εκτι­μή­σεις (με μία από­κλι­ση έως 2%) το Λαϊ­κό Κόμ­μα αυξά­νει το ποσο­στό του κατά 6,3 ποσο­στιαί­ες μονά­δες στο 30,2 %, το Κόμ­μα των Ελευ­θέ­ρων απο­σπά ένα 26,8 % (ποσο­στό αυξη­μέ­νο κατά επί­σης 6,3 μονά­δες), ενώ οι Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες του απερ­χό­με­νου καγκε­λά­ριου Κρί­στιαν Κερν που ήταν πρώ­το κόμ­μα σε όλες τις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές των τελευ­ταί­ων δεκα­ε­τιών περιο­ρί­ζο­νται σε ποσο­στό 26,3 % (μεί­ον 0,6 %).

Στην τέταρ­τη θέση βρί­σκε­ται το νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), κατα­κτώ­ντας ποσο­στό 5,3 % (συν 0,3%), ενώ ακο­λου­θούν οι Πρά­σι­νοι με ποσο­στό μόλις 4,9 %, μειω­μέ­νο κατά 7,5 μονά­δες σε σχέ­ση με το 2013 , ενώ την είσο­δο του στην νέα Βου­λή με ποσο­στό 4,3 %, εξα­σφα­λί­ζει η “Λίστα Πιλτς” του ανε­ξάρ­τη­του Πέτερ Πιλτς, ο οποί­ος υπήρ­ξε συνι­δρυ­τής του κόμ­μα­τος των Πρά­σι­νων και επί 31 χρό­νια βου­λευ­τής τους και είχε ανε­ξαρ­τη­το­ποι­η­θεί τον περα­σμέ­νο Ιούλιο.

Στις τελευ­ταί­ες αυστρια­κές βου­λευ­τι­κές εκλο­γές του Σεπτεμ­βρί­ου 2013, το Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό Κόμ­μα είχε συγκε­ντρώ­σει ποσο­στό 26,8% και 52 έδρες στο σύνο­λο των 183 της αυστρια­κής Βου­λής, το Λαϊ­ι­κό Κόμ­μα 24% και 47 έδρες, το Κόμ­μα των Ελευ­θέ­ρων 20,5% και 40 έδρες, οι Πρά­σι­νοι 12,4 % και 24 έδρες, και το ΝΕΟΣ 5% και 9 έδρες.

Εκλο­γές στην Αυστρία με δεσμεύ­σεις υπέρ του κεφα­λαί­ου και χωρίς πραγ­μα­τι­κή εναλ­λα­κτι­κή για το λαό

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο