Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλογές στην Δανία, νίκη των Σοσιαλδημοκρατών και Πράσινων

Περί­που 4,2 εκα­τομ­μύ­ρια ψηφο­φό­ροι στη Δανία κλή­θη­καν σήμε­ρα να ψηφί­σουν στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές, με φόντο την επι­δεί­νω­ση των εργα­σια­κών σχέ­σε­ων, την όξυν­ση των ταξι­κών ανι­σο­τή­των και τις περι­κο­πές στις κοι­νω­νι­κές δαπά­νες, ενώ ταυ­τό­χρο­να οξύ­νε­ται η αντι­με­τα­να­στευ­τι­κή πολι­τι­κή και ρητο­ρι­κή από όλα τα κόμ­μα­τα του αστι­κού πολι­τι­κού συστήματος.

Σύμ­φω­να με τα συγκε­ντρω­τι­κά του 90% των ψήφων το λεγό­με­νο «κόκ­κι­νο» μπλόκ, Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες και πρά­σι­νοι κερ­δί­ζει το «μπλε», Φιλε­λευ­θε­ροι και Συντη­ρη­τι­κοί με την βοή­θεια των εθνι­κι­στών, του απερ­χό­με­νου πρω­θυ­πουρ­γού Λαρς Λόκε Ράσμου­σεν, το οποίο κυβερ­νά τη χώρα τα 14 από τα τελευ­ταία 18 χρό­νια συγκε­ντρώ­νο­ντας τις 91 έδρες που χρειάζεται.

Οι Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες, το φαβο­ρί της ανα­μέ­τρη­σης, είδαν το ποσο­στό τους να υπο­χω­ρεί κατά τι σε σύγκρι­ση με το 2015, όμως κατα­λαμ­βά­νουν την πρώ­τη θέση με το 25,9% των ψήφων, σύμ­φω­να με τα σχε­δόν ορι­στι­κά αποτελέσματα.

Το κόμ­μα του απερ­χό­με­νου πρω­θυ­πουρ­γού  περιο­ρί­ζε­ται στο 23,4% των ψήφων.

Το αντι­με­τα­να­στευ­τι­κό Λαϊ­κό Κόμ­μα της Δανί­ας (DPP) είναι ο μεγά­λος ηττη­μέ­νος και βρί­σκε­ται κάτω από το 10% των ψήφων.  Το Κόμ­μα του Λαού της Δανί­ας οδεύ­ει να υπο­στεί υπο­δι­πλα­σια­σμό του ποσο­στού των ψήφων που συγκέ­ντρω­σε το 2015 (8,7% από 21%), σύμ­φω­να με το δανέ­ζι­κο δημό­σιο τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο DR. Το κόμ­μα υπο­στή­ρι­ζε την κεντρο­δε­ξιά κυβέρ­νη­ση του Λαρς Λόκε Ράσμου­σεν στη Βουλή.

Το μετα­να­στευ­τι­κό και οι συντά­ξεις που μονο­πω­λού­σαν την συζή­τη­ση εδώ και μήνες έδω­σαν την θέση τους στην συζή­τη­ση για την κλι­μα­τι­κή αλλα­γή που φαί­νε­ται να ευνό­η­σε τους Πρά­σι­νους και τους Σοσιαλδημοκράτες.

Στη Δανία εδώ και χρό­νια εναλ­λάσ­σο­νται στην κυβέρ­νη­ση το «μπλε μπλοκ», που απο­τε­λεί­ται από δεξιά και ακρο­δε­ξιά κόμ­μα­τα, και το «κόκ­κι­νο μπλοκ» με σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κά και «οικο­λο­γι­κά» κόμ­μα­τα. Την τελευ­ταία τετρα­ε­τία στην εξου­σία βρι­σκό­ταν το «μπλε μπλοκ», με κορ­μό το Φιλε­λεύ­θε­ρο Κόμ­μα, τη συμ­με­το­χή της Φιλε­λεύ­θε­ρης Συμ­μα­χί­ας και του Λαϊ­κού Κόμ­μα­τος, ενώ η συγκυ­βέρ­νη­ση είχε και την κοι­νο­βου­λευ­τι­κή στή­ρι­ξη του ακρο­δε­ξιού — εθνι­κι­στι­κού Δανέ­ζι­κου Λαϊ­κού Κόμματος.

Πρό­σφα­τα εμφα­νί­στη­κε ακό­μη ένα ακρο­δε­ξιό, ρατσι­στι­κό κόμ­μα, η «Σκλη­ρή Γραμ­μή», του οποί­ου ο επι­κε­φα­λής φέρε­ται να έχει δεσμούς με νεο­να­ζι­στι­κές οργα­νώ­σεις και έχει δηλώ­σει ότι θέλει να απε­λά­σει όλους τους μου­σουλ­μά­νους από τη Δανία.

Στη συντη­ρη­τι­κο­ποί­η­ση της δανέ­ζι­κης κοι­νω­νί­ας έχουν συμ­βά­λει τόσο τα κόμ­μα­τα που συγκυ­βερ­νούν, όσο και η αντι­πο­λί­τευ­ση, με τους Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες της Φρε­ντέ­ρικ­σεν να έχουν πρω­το­στα­τή­σει στην αντι­με­τα­να­στευ­τι­κή πολι­τι­κή, ζητώ­ντας ακό­μη πιο αυστη­ρούς περιο­ρι­σμούς για μετα­νά­στες και πρό­σφυ­γες και ιδιαί­τε­ρα για τους μουσουλμάνους.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο