Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλογές στην Καταλονία: Τα αυτονομιστικά κόμματα διατηρούν την πλειοψηφία στη Βουλή

Οι αυτο­νο­μι­στές δια­τή­ρη­σαν, στις εκλο­γές οι οποί­ες διε­ξή­χθη­σαν την Πέμ­πτη στην Κατα­λο­νία, την πλειο­ψη­φία που διέ­θε­ταν στην τοπι­κή Βου­λή, βυθί­ζο­ντας ξανά την Ισπα­νία στην αβε­βαιό­τη­τα, λίγους μήνες μετά την μονο­με­ρή ανα­κή­ρυ­ξη ανε­ξαρ­τη­σί­ας που θορύ­βη­σε την Ευρώ­πη αλλά παρέ­μει­νε κενό γράμμα.

Με την κατα­μέ­τρη­ση των ψηφο­δελ­τί­ων στο 99,8%, τα τρία κόμ­μα­τα των αυτο­νο­μι­στών εξα­σφά­λι­ζαν ορια­κά, με τις 70 έδρες από τις 135 της τοπι­κής Βου­λής, την από­λυ­τη πλειο­ψη­φία, μολο­νό­τι κατα­λαμ­βά­νουν δύο λιγό­τε­ρες έδρες από ό,τι το 2015. «Ο Που­τζ­ντε­μόν πρό­ε­δρος, πρό­ε­δρος!», ξέσπα­σαν οι υπο­στη­ρι­κτές του ηγέ­τη που καθαί­ρε­σε η Μαδρί­τη μόλις έγι­νε γνω­στό το αποτέλεσμα.

Πάντως η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα στην Κατα­λο­νία είναι αρκε­τά πιο περί­πλο­κη απ’ ό,τι υπο­δει­κνύ­ει ο συσχε­τι­σμός δύνα­μης των αυτο­νο­μι­στών και των υπο­στη­ρι­κτών της παρα­μο­νής στην Ισπα­νία στην τοπι­κή Βου­λή, που παρέ­μει­νε σχε­δόν απα­ράλ­λα­κτος σε σύγκρι­ση με εκεί­νον των τελευ­ταί­ων εκλο­γών, καθώς οι αυτο­νο­μι­στές… μετρή­θη­καν λιγότεροι.

Χάρη στο ιδιό­τυ­πο εκλο­γι­κό σύστη­μα στην Κατα­λο­νία, το οποίο ωφε­λεί τις αγρο­τι­κές περιο­χές, όπου έχουν τη μεγα­λύ­τε­ρη υπο­στή­ρι­ξη, οι αυτο­νο­μι­στές δια­τή­ρη­σαν την από­λυ­τη πλειο­ψη­φία στο τοπι­κό κοι­νο­βού­λιο, αλλά χωρίς να εξα­σφα­λί­σουν τις περισ­σό­τε­ρες ψήφους: το 47,6% των Κατα­λα­νών ψήφι­σε τα αυτο­νο­μι­στι­κά κόμ­μα­τα, όμως το 52% αυτά που τάσ­σο­νται ενα­ντί­ον της απόσχισης.

Οι κατα­λα­νοί ψηφο­φό­ροι, που χθες κατέρ­ρι­ψαν το ιστο­ρι­κό ρεκόρ συμ­με­το­χής σε μια εκλο­γι­κή ανα­μέ­τρη­ση στην επαρ­χία (82%) ανέ­δει­ξαν μεγα­λύ­τε­ρη πολι­τι­κή δύνα­μη στην επαρ­χία το φιλε­λεύ­θε­ρο, κεντρο­δε­ξιό κόμ­μα Σιου­δα­δά­νος, το οποίο τάσ­σε­ται ενα­ντί­ον της ανεξαρτησίας.

Μολα­ταύ­τα αν κατα­φέ­ρουν να συνεν­νοη­θούν και να σχη­μα­τί­σουν μια συμ­μα­χία, οι αυτο­νο­μι­στές θα ξανα­πά­ρουν τα ηνία σε αυτή την επαρ­χία, που η Μαδρί­τη έθε­σε υπό τον απευ­θεί­ας έλεγ­χό της επι­κα­λού­με­νη για πρώ­τη φορά το Άρθρο 155 του Συντάγ­μα­τος για να παύ­σει την τοπι­κή κυβέρ­νη­ση και να δια­λύ­σει το τοπι­κό κοι­νο­βού­λιο που ανα­κή­ρυ­ξε μονο­με­ρώς τη θνη­σι­γε­νή ανε­ξαρ­τη­σία της Καταλονίας.

«Το ισπα­νι­κό κρά­τος νική­θη­κε. Ο Ραχόι και οι σύμ­μα­χοί του έχα­σαν!», τόνι­σε με ικα­νο­ποί­η­ση λίγη ώρα αργό­τε­ρα από τις Βρυ­ξέλ­λες, όπου έχει αυτο­ε­ξο­ρι­στεί, ο ηγέ­της της αυτο­νο­μι­στι­κής κατα­λα­νι­κής δεξιάς, το ψηφο­δέλ­τιο του οποί­ου κατε­τά­γη πρώ­το στο στρα­τό­πε­δο των αυτο­νο­μι­στών, κάνο­ντας λόγο για ένα απο­τέ­λε­σμα «που δεν μπο­ρεί να αμφι­σβη­τή­σει κανένας».

Το απο­τέ­λε­σμα της Πέμ­πτης απο­τε­λεί ένα βαρύ πλήγ­μα για τον συντη­ρη­τι­κό πρω­θυ­πουρ­γό Μαριά­νο Ραχόι, που όχι μόνο δεν κατά­φε­ρε να απο­θαρ­ρύ­νει τους αυτο­νο­μι­στές, αλλά ξανα­βρί­σκει μπρο­στά του τον ίδιο αντί­πα­λο, η στρα­τη­γι­κή του οποί­ου είναι να δεί­ξει στην Ευρώ­πη ότι προ­σπα­θεί να φιμω­θεί ο κατα­λα­νι­κός λαός και να κερ­δί­σει υπο­στη­ρι­κτές, κάτι πάντως που δεν καταφέρνει.

Το Λαϊ­κό Κόμ­μα (PP) του Ραχόι έχα­σε τις οκτώ από τις 11 έδρες του στην Κατα­λο­νία, προς όφε­λος κυρί­ως του κόμ­μα­τος Ciudadanos (κεντρο­δε­ξιά), που ευελ­πι­στεί εξάλ­λου να κερ­δί­σει έδα­φος πέραν της επαρχίας.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο