Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλογές στην Τουρκία: Νίκη Ερντογάν — Στον δεύτερο γύρο η ανάδειξη του νέου προέδρου

Παρά τη νίκη Ερντο­γάν ένα­ντι σύσ­σω­μης της αντι­πο­λί­τευ­σης, για πρώ­τη φορά, θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί δεύ­τε­ρος γύρος των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών. Η εκλο­γι­κή δια­δι­κα­σία είχε συμ­με­το­χή άνευ προη­γου­μέ­νου, παρά την κρί­ση, και τρεις μήνες μετά τον κατα­στρο­φι­κό σει­σμό που έπλη­ξε τη χώρα την 6η Φεβρουαρίου.

Ο επι­κε­φα­λής του ανώ­τε­ρου εκλο­γι­κού συμ­βου­λί­ου της Τουρ­κί­ας (YSK, η εθνι­κή εφο­ρευ­τι­κή επι­τρο­πή), Αχμέτ Γενέρ, ανα­κοί­νω­σε τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες σήμε­ρα πως ο πρό­ε­δρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν προη­γεί­ται με 49,49% των ψήφων και ο βασι­κός αντί­πα­λός του Κεμάλ Κιλιτσ­ντά­ρο­γλου συγκε­ντρώ­νει 44,49%, με το 91,93% των ψηφο­δελ­τί­ων να έχει κατα­με­τρη­θεί. Το απο­τέ­λε­σμα –αν επι­βε­βαιω­θεί πως είναι το τελι­κό– σημαί­νει πως θα διε­ξα­χθεί δεύ­τε­ρος γύρος την 28η Μάη.

Σύμ­φω­να με τα τελευ­ταία απο­τε­λέ­σμα­τα του Anadolu λίγο μετά τις 8 σήμε­ρα το πρωί, ο Ερντο­γάν προη­γεί­ται με 49,35% των ψήφων και ο  Κιλιτσ­ντά­ρο­γλου συγκε­ντρώ­νει 45%, με το 98,88% των ψηφο­δελ­τί­ων να έχει καταμετρηθεί

Τόσο ο απερ­χό­με­νος πρό­ε­δρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν, όσο και ο Κεμάλ Κιλιτσ­ντά­ρο­γλου, δήλω­σαν και οι δύο βέβαιοι για τη νίκη.

Ο υπο­ψή­φιος που ήρθε τρί­τος, ο Σινάν Ογάν, πρώ­ην βου­λευ­τής του ακρο­δε­ξιού εθνι­κι­στι­κού MHP, που έλα­βε το 5% των ψήφων, ετοι­μά­ζε­ται να τις παζα­ρέ­ψει, αλλά δεν ξεκα­θά­ρι­σε με ποιον.

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο