Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλογές στην Τουρκία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Σήμε­ρα στην Τουρ­κία προ­σέρ­χο­νται στις κάλ­πες 59. 391.328 ψηφο­φό­ροι. Σε αυτούς πρέ­πει να προ­σθέ­σου­με άλλα 3.049.065 ψηφο­φό­ρους του εξω­τε­ρι­κού από τους οποί­ους έχουν ήδη ψηφί­σει 1.486.408 σε κάλ­πες που στή­θη­καν σε 123 αντι­προ­σω­πεί­ες της Τουρ­κί­ας σε 60 χώρες μετα­ξύ των οποί­ων και η Ελλά­δα. Οι κάλ­πες αυτές έκλει­σαν και έχουν μετα­φερ­θεί σφρα­γι­σμέ­νες στην Άγκυ­ρα όπου περι­μέ­νουν έως στις 5 το από­γευ­μα αύριο που θα ξεκι­νή­σει η καταμέτρηση.

Εκλο­γές, στο φόντο οξυ­μέ­νων αντι­θέ­σε­ων και ανα­κα­τα­τά­ξε­ων στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή, αφε­νός για την εκλο­γή νέου Προ­έ­δρου της χώρας, αφε­τέ­ρου για την ανά­δει­ξη νέας Βου­λής. Οι κάλ­πες ανοί­γουν στις 8 το πρωί και θα κλεί­σουν στις πέντε το από­γευ­μα, για πρώ­τη φορά την ίδια ώρα σε όλη την χώρα όπως απο­φά­σια­σε το Ανώ­τα­το Εκλο­γι­κό Συμβούλιο.

Μολο­νό­τι ο Ερντο­γάν εμφα­νί­ζε­ται ως από­λυ­το φαβο­ρί, πολ­λοί ανα­λυ­τές θεω­ρούν ότι ενδε­χο­μέ­νως δεν θα μπο­ρέ­σει να συγκε­ντρώ­σει ποσο­στό μεγα­λύ­τε­ρο του 50% προ­κει­μέ­νου να εκλε­γεί από τον πρώ­το γύρο ενώ και το κόμ­μα του, το AKP, μπο­ρεί να χάσει την πλειο­ψη­φία του στο κοινοβούλιο.

Για πρώ­τη φορά σε αυτές της εκλο­γές στε­λε­χώ­θη­καν μονά­δες με φορη­τές κάλ­πες που θα πάνε στις κατοι­κί­ες ατό­μων με ειδι­κές ανά­γκες για να ασκή­σουν με ευκο­λία το δικαί­ω­μα τους ως ψηφοφόροι.

Ο Πρό­ε­δρος του Ανώ­τα­του εκλο­γι­κού Συμ­βου­λί­ου Δήλω­σε ότι ευελ­πι­στεί πως τα απο­τε­λέ­σμα­τα θα ανα­κοι­νω­θούν πριν από τις 11:00 το βράδυ.

Τουρ­κία – Εκλο­γές: Οι υπο­ψή­φιοι και το διακύβευμα

Όλα όσα πρέ­πει να ξέρε­τε για τις τουρ­κι­κές εκλογές

Στή­ρι­ξη και αλλη­λεγ­γύη στο ΚΚ Τουρκίας

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο