Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλογές στη Βενεζουέλα

 

Με πολ­λές δυσκο­λί­ες και σε εκρη­κτι­κό κλί­μα διε­ξή­χθη­σαν οι εκλο­γές στη Βενε­ζου­έ­λα όπου η συμ­με­το­χή στην εκλο­γι­κή δια­δι­κα­σία ήταν της τάξης του 41,5% σε σύνο­λο 19 εκα­τομ­μυ­ρί­ων εκλο­γέ­ων. Στη χθε­σι­νή δια­δι­κα­σία εκλέ­χτη­καν οι 537 από τους συνο­λι­κά 545 αντι­προ­σώ­πους, που εκλέ­γο­νταν σε τοπι­κό (364) ή κλα­δι­κό (173) επί­πε­δο, ενώ οι 8 εκπρό­σω­ποι ινδιά­νι­κων πλη­θυ­σμών είχε καθο­ρι­στεί να εκλε­γούν αύριο 1η Αυγούστου.

«Η κυβέρ­νη­ση θεω­ρεί σημα­ντι­κή επι­τυ­χία για τις δυνά­μεις της λεγό­με­νης Μπο­λι­βα­ρια­νής Δια­δι­κα­σί­ας τη συμ­με­το­χή του κόσμου.

Από την άλλη η αντι­δρα­στι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση που συσπει­ρώ­νε­ται στο λεγό­με­νο Τρα­πέ­ζι Δημο­κρα­τι­κής Ενό­τη­τας (MUD), που μποϊ­κο­τά­ρι­σε τις εκλο­γές, χαρα­κτη­ρί­ζει τη δια­δι­κα­σία νοθεία, ενώ σε περιο­χές που ελέγ­χει στην πρω­τεύ­ου­σα Καρά­κας και αλλού εμπό­δι­σε τη δια­δι­κα­σία των εκλο­γών με μπλό­κα και τρο­μο­κρά­τη­ση του κόσμου. Περί­που 200 εκλο­γι­κά τμή­μα­τα από τα 24.000 απο­κλεί­στη­καν, ενώ δεν έλει­ψαν ήδη από το βρά­δυ του Σαβ­βά­του οι ένο­πλες επι­θέ­σεις και όπως ανα­κοί­νω­σε το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών 10 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν, ένας υπο­ψή­φιος αντι­πρό­σω­πος με την κυβέρ­νη­ση και ένας στέ­λε­χος νεο­λαί­ας του κόμ­μα­τος Δημο­κρα­τι­κή Δρά­ση, ενώ στους νεκρούς συγκα­τα­λέ­γο­νται και αστυ­νο­μι­κοί, ενώ αρκε­τοί ακό­μα είναι τραυματίες.

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση, αμφισβητεί η αντιπολίτευση

Αμέ­σως μετά την ανα­κοί­νω­ση της Εκλο­γι­κής Επι­τρο­πής, από την πλα­τεία Σιμόν Μπο­λί­βαρ του Καρά­κας, ο πρό­ε­δρος Νικο­λάς Μαδού­ρο σημεί­ω­σε ότι η Συντα­κτι­κή Συνέ­λευ­ση έχει τη νομι­μο­ποί­η­ση που είχε και η αντί­στοι­χη δια­δι­κα­σία το 1999 (εννο­εί τότε που ψηφί­στη­κε το προη­γού­με­νο σύνταγ­μα όταν ήρθε στην εξου­σία ο Τσά­βες), «ενός λαού που βγή­κε να ψηφί­σει σε συν­θή­κες πολέ­μου για να πει ότι θέλει ειρή­νη» και με έμφα­ση πρό­σθε­σε ότι η Συντα­κτι­κή Συνέ­λευ­ση θα έχει όλες τις εξου­σί­ες και κυρί­ως για να εγκα­θι­δρυ­θεί η ειρή­νη και η εθνι­κή συμ­φι­λί­ω­ση με όσους την θέλουν και ταυ­τό­χρο­να για να «αρθεί η ασυ­λία από όποιον πρέ­πει να αρθεί για να απο­δο­θεί δικαιοσύνη».

Σε άλλο μήκος κύμα­τος ήταν οι τοπο­θε­τή­σεις των κεντρι­κών στε­λε­χών της αντι­δρα­στι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης που αμφι­σβή­τη­σαν τα απο­τε­λέ­σμα­τα, παρου­σιά­ζο­ντας μια γκά­μα …απο­τε­λε­σμά­των με συμ­με­το­χή περί­που 2,5 με 3 εκα­τομ­μύ­ρια ή 12% του εκλο­γι­κού σώμα­τος. Τα στοι­χεία αυτά προ­φα­νώς και δεν έχουν σχέ­ση με την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Την ίδια ώρα δηλώ­νουν ότι θα συνε­χί­σουν τις δια­δη­λώ­σεις και την αμφι­σβή­τη­ση όπως λένε της «μονο­κομ­μα­τι­κής δικτα­το­ρί­ας». Όπως και προ­ε­κλο­γι­κά σε αυτή τη στά­ση έχουν τη στή­ρι­ξη ισχυ­ρών ιμπε­ρια­λι­στι­κών δυνά­με­ων, των ΗΠΑ, ΕΕ και κυβερ­νή­σε­ων συμ­μά­χων τους στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή, που αμέ­σως βγή­καν να αμφι­σβη­τή­σουν το απο­τέ­λε­σμα, όπως οι κυβερ­νή­σεις των Αργε­ντι­νής, Βρα­ζι­λί­ας, Κανα­δά, Κολομ­βί­ας, Κόστα Ρίκα, Χιλής, Μεξι­κού, Πανα­μά, Περού, Ισπανίας.

Με ξεχωριστή πλατφόρμα το ΚΚ Βενεζουέλας

Όπως έχει γίνει φανε­ρό όλο αυτό τον και­ρό και ιδιαί­τε­ρα από τον Απρί­λη φέτος που ξεκί­νη­σαν οι βίαιες δια­δη­λώ­σεις της αντι­πο­λί­τευ­σης, όπου έχουν σκο­τω­θεί και από τις δύο πλευ­ρές γύρω στους 114 ανθρώ­πους, η σύγκρου­ση στη Βενε­ζου­έ­λα είναι έκφρα­ση της όξυν­σης της καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης και της απο­τυ­χί­ας της «αρι­στε­ρής» δια­χεί­ρι­σης του καπι­τα­λι­σμού, του λεγό­με­νου σοσια­λι­σμού του 21ου αιώ­να, όπως λαν­σά­ρε­ται η εν λόγω οπορ­του­νι­στι­κή θεω­ρία από το κυβερ­νών σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό Ενω­μέ­νο Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό Κόμμα.

Μέσα σε αυτή τη σύν­θε­τη πραγ­μα­τι­κό­τη­τα το ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας έδω­σε τη μάχη του επι­λέ­γο­ντας να συμ­με­τά­σχει στη δια­δι­κα­σία όχι με τη λίστα της κυβέρ­νη­σης, αλλά με την πλατ­φόρ­μα «Ενό­τη­τα για να προ­χω­ρή­σου­με 2017» που συγκρό­τη­σε με άλλες δυνά­μεις, για να προ­βά­λει τόσο την επα­γρύ­πνη­ση σε ενδε­χό­με­νη ξένη επέμ­βα­ση όσο και την ανά­γκη να δυνα­μώ­σει η ταξι­κή πάλη, η σύγκρου­ση με το κεφά­λαιο και τις τάσεις ταξι­κής συνερ­γα­σί­ας» (902.gr).

Κλιμακώνουν την πίεση ΗΠΑ — Ευρωπαϊκή Ένωση

Όπως όλα δεί­χνουν η σύγκρου­ση ανά­με­σα στη σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή κυβέρ­νη­ση του Νικο­λάς Μαδού­ρο και την αντι­δρα­στι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση θα συνε­χι­στεί όπως και η έντα­ση των πιέ­σε­ων από ΗΠΑ και Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση που έσπευ­σαν να αμφι­σβη­τή­σουν το απο­τέ­λε­σμα το αποτέλεσμα

«Θα συνε­χί­σου­με να λαμ­βά­νου­με ισχυ­ρά και γρή­γο­ρα μέτρα ενα­ντί­ον των αρχι­τε­κτό­νων του αυταρ­χι­σμού στη Βενε­ζου­έ­λα, καθώς και ενα­ντί­ον αυτών που θα συμ­με­τά­σχουν στη Συντα­κτι­κή Συνέ­λευ­ση χάρη σ’ αυτή τη μη κανο­νι­κή εκλο­γή», ανα­φέ­ρει σε ανα­κοί­νω­σή της η εκπρό­σω­πος του αμε­ρι­κα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών Χέδερ Νάουερτ.

Η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή εξέ­φρα­σε από την πλευ­ρά της «σοβα­ρές αμφι­βο­λί­ες για το αν μπο­ρεί να ανα­γνω­ρι­στεί το απο­τέ­λε­σμα της εκλο­γής (της Συντα­κτι­κής Συνέ­λευ­σης)», υπο­γράμ­μι­σε εκπρό­σω­πος της Κομισιόν.

«Μια Συντα­κτι­κή Συνέ­λευ­ση, που εξε­λέ­γη σε αμφί­βο­λες και συχνά βίαιες συν­θή­κες, δεν μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει μέρος της λύσης», συνέ­χι­σε η εκπρό­σω­πος Μίνα Αντρέ­ε­βα σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου στις Βρυ­ξέλ­λες και εξέ­φρα­σε ανη­συ­χία για την «τύχη της δημο­κρα­τί­ας» στη Βενεζουέλα.

Ο πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου Αντό­νιο Ταγιά­νι ανέ­φε­ρε από την πλευ­ρά του σε ανα­κοί­νω­σή που εξέ­δω­σε πως ο θεσμός «δεν θα ανα­γνω­ρί­σει αυτές τις εκλο­γές» για τη Συντα­κτι­κή Συνέ­λευ­ση και επέ­κρι­νε την «αντι­δη­μο­κρα­τι­κή» φύση της κυβέρ­νη­σης του Καράκας.

Στο ίδιο μήκος κύμα­τος και αρκε­τές κυβερ­νή­σεις της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης.

Πρω­το­φα­νείς κυρώ­σεις κατά του Ν. Μαδού­ρο από την αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρνηση

Δελ­τίο Τύπου της πρε­σβεί­ας για τις χτε­σι­νές εκλο­γές στη Βενεζουέλα

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο