Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλογές στη Βραζιλία: Σήμερα ο δεύτερος γύρος σε κλίμα έντονης ενδοαστικής αντιπαράθεσης

Σε κλί­μα έντο­νης ενδο­α­στι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης και πόλω­σης πραγ­μα­το­ποιεί­ται σήμε­ρα ο δεύ­τε­ρος γύρος των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών στη Βρα­ζι­λία, όπου ανα­με­τρώ­νται ο σοσιαλ­δη­μο­κρά­της πρώ­ην Πρό­ε­δρος Λουίς Ινά­σιο Λού­λα ντα Σίλ­βα, που πήρε στον πρώ­το γύρο 48,43% με τη συμ­μα­χία «Βρα­ζι­λία της ελπί­δας», και ο ακρο­δε­ξιός νυν Πρό­ε­δρος Ζαΐρ Μπολ­σο­νά­ρο, του Φιλε­λεύ­θε­ρου Κόμ­μα­τος, με 43,20%.

Ο μεν πρώ­τος προ­βάλ­λε­ται ως ο «προ­ο­δευ­τι­κός» που θα βγά­λει τη χώρα από το …«σκο­τά­δι και τον φασι­σμό», ο δε δεύ­τε­ρος, γνω­στός και ως «Τραμπ της Βρα­ζι­λί­ας», μιλά­ει για «ισχυ­ρή χώρα» που θα απο­τρέ­ψει δήθεν την επά­νο­δο του …κομ­μου­νι­σμού, που δήθεν πρε­σβεύ­ει ο Λού­λα. Βέβαια, τον λαϊ­κι­στή πρώ­ην στρα­τιω­τι­κό Μπολ­σο­νά­ρο έφε­ραν στο προ­σκή­νιο η αντι­λαϊ­κή φιλο­μο­νο­πω­λια­κή πολι­τι­κή των σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κών κυβερ­νή­σε­ων Λού­λα και Ρου­σέφ, τα προη­γού­με­να χρό­νια. Αυτές στην αρχή εφάρ­μο­σαν επι­δο­μα­τι­κή πολι­τι­κή και πήραν κάποια μέτρα άμβλυν­σης της ακραί­ας φτώ­χειας, αλλά δια­χει­ρί­στη­καν την καπι­τα­λι­στι­κή βαρ­βα­ρό­τη­τα προ­ω­θώ­ντας τα συμ­φέ­ρο­ντα συγκε­κρι­μέ­νων τμη­μά­των του κεφαλαίου.

Το δια­κύ­βευ­μα για την αστι­κή τάξη και με τη συγκε­κρι­μέ­νη ανα­μέ­τρη­ση Λού­λα — Μπολ­σο­νά­ρο αφο­ρά στο μείγ­μα εφαρ­μο­γής της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής, όπως και στην επι­λο­γή διε­θνών συμ­μα­χιών και τον βαθ­μό σύν­δε­σης με το ευρω­α­τλα­ντι­κό (ΗΠΑ, ΕΕ) ή το ευρα­σια­τι­κό μπλοκ (Ρωσία, Κίνα). Ωστό­σο ειδι­κά ο Λού­λα έχει τη δυνα­τό­τη­τα να εγκλω­βί­ζει σημα­ντι­κές λαϊ­κές δυνά­μεις προ­βάλ­λο­ντας τη γνω­στή αυτα­πά­τη του «ανθρώ­πι­νου» καπι­τα­λι­σμού. Για τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα η κατά­στα­ση είναι εκρη­κτι­κή, με τον μισό πλη­θυ­σμό των 214 εκα­τομ­μυ­ρί­ων γύρω ή στο όριο της φτώ­χειας και τα 33 εκα­τομ­μύ­ρια να είναι οι επί­ση­μα κατα­γε­γραμ­μέ­νοι πεινασμένοι.

Οι τελευ­ταί­ες δημο­σκο­πή­σεις δίνουν, όπως και στον πρώ­το γύρο, προ­βά­δι­σμα στον Λού­λα. Φαί­νε­ται να προη­γεί­ται κατά 4 ποσο­στιαί­ες μονά­δες, καθώς έχει εξα­σφα­λί­σει τη στή­ρι­ξη της υπο­ψή­φιας του φιλε­λεύ­θε­ρου Βρα­ζι­λιά­νι­κου Δημο­κρα­τι­κού Κόμ­μα­τος, Σιμό­νι Τέμπετ, με 4,16% και του υπο­ψή­φιου του Δημο­κρα­τι­κού Εργα­τι­κού Κόμ­μα­τος, Σίρο Γκό­μες, που πήρε 3,04%.

Ωστό­σο τις τελευ­ταί­ες μέρες η πόλω­ση εντεί­νε­ται, όπως και η προ­σπά­θεια εξα­γο­ράς των πιο εξα­θλιω­μέ­νων τμη­μά­των του λαού, με τον Μπολ­σο­νά­ρο να πρω­το­στα­τεί στην κιν­δυ­νο­λο­γία και τις απει­λές, ενώ προει­δο­ποιεί ότι δεν θα ανα­γνω­ρί­σει απο­τέ­λε­σμα νοθεί­ας, υπο­νο­ώ­ντας εκλο­γή του αντι­πά­λου του.

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο