Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλογές στο Μεξικό: Φαβορί ο σοσιαλδημοκράτης Ομπραδόρ — Σε αποχή καλεί το λαό το ΚΚ Μεξικού

Στις κάλ­πες προ­σέρ­χο­νται σήμε­ρα, 1 Ιού­λη 2018, οι μεξι­κά­νοι προ­κει­μέ­νου να εκλέ­ξουν πρό­ε­δρο, κοι­νο­βού­λιο, γερου­σια­στές καθώς και περι­φε­ρεια­κούς και δημο­τι­κούς συμ­βού­λους σε ορι­σμέ­νες από τις πολι­τεί­ες της χώρας. Φαβο­ρί για νικη­τής των εκλο­γών, σύμ­φω­να με τις δημο­σκο­πή­σεις, εμφα­νί­ζε­ται ο σοσιαλ­δη­μο­κρά­της Αντρές Μανου­έλ Λόπεζ Ομπρα­δόρ επι­κε­φα­λής του Κόμ­μα­τος Εθνι­κής Ανα­γέν­νη­σης (ΜΟRΕΝΑ), που έχει τη στή­ρι­ξη του Μαοϊ­κών κατα­βο­λών Κόμ­μα­τος Εργα­τών (PT) και του νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρου Κόμ­μα­τος Κοι­νω­νι­κής Συνά­ντη­σης (PES). 

Ο Ομπρα­δόρ, γνω­στός στο Μεξι­κό και ως AMLO από τα αρχι­κά του ονό­μα­τος του, λαν­σά­ρει ένα υπο­τι­θέ­με­νο αντι­νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρο πρό­γραμ­μα, παρό­μοιο με αυτό των λεγό­με­νων προ­ο­δευ­τι­κών κυβερ­νή­σε­ων στη Νότια Αμε­ρι­κή που συνέ­βα­λαν στην κερ­δο­φο­ρία του κεφα­λαί­ου με τη σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή δια­χεί­ρι­ση που εφάρ­μο­σαν. Αρκε­τοί μάλι­στα ανα­λυ­τές έχουν συγκρί­νει το πρό­γραμ­μα του «αρι­στε­ρού» Ομπρα­δόρ με το αντί­στοι­χο του σοσιαλ­δη­μο­κρά­τη ηγέ­τη του βρε­τα­νι­κού Εργα­τι­κού Κόμ­μα­τος Τζέ­ρε­μι Κόρμπιν.

Παρά τις υπο­σχέ­σεις του Ομπρα­δόρ για «ρήξη» με τη νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρη πολι­τι­κή των τελευ­ταί­ων κυβερ­νή­σε­ων, το εκλο­γι­κό του πρό­γραμ­μα βρί­θει συμ­βι­βα­σμών για δια­χεί­ρι­ση του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος, ενώ ο εκλο­γι­κός του συνα­σπι­σμός έχει την στή­ρι­ξη μεγά­λων μεξι­κα­νι­κών και ξένων μονο­πω­λια­κών ομί­λων, μετα­ξύ των οποί­ων του κολοσ­σού των ΜΜΕ «Azteca» αλλά και του οργα­νι­σμού «Open Society» του γνω­στού μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τία Τζορτζ Σόρος. 

Ο Άντρες Μανουέλ Ομπραδόρ.

Ο Άντρες Μανου­έλ Ομπραδόρ.

Κύριος αντί­πα­λος του Ομπρα­δόρ είναι ο Ρικάρ­ντο Ανά­για Κορ­τές, επι­κε­φα­λής της συμ­μα­χί­ας «Για το Μεξι­κό μπρο­στά»,  που στη­ρί­ζε­ται από το νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρο Κόμ­μα Εθνι­κής Δρά­σης (PAN), το PRD (που συμ­με­τέ­χει στη Σοσια­λι­στι­κή Διε­θνή) και το Κίνη­μα Πολι­τών. Σύμ­φω­να με τις τελευ­ταί­ες δημο­σκο­πή­σεις ωστό­σο το ποσο­στό του Ανά­για φτά­νει το 25%, αρκε­τά μικρό­τε­ρο από το αντί­στοι­χο του σοσιαλ­δη­μο­κρά­τη αντι­πά­λου του.

Ο τρί­τος συν­δυα­σμός «Ολοι για το Μεξι­κό», με υπο­ψή­φιο τον Χοσέ Αντό­νιο Μεά­δε, είναι επί­σης μια ετε­ρό­κλη­τη συμ­μα­χία του κυβερ­νώ­ντος νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρου PRI του τωρι­νού μεξι­κα­νού προ­έ­δρου Ενρί­κε Πένα Νιέ­το, του Κόμ­μα­τος Πρα­σί­νων και της Νέας Συμ­μα­χί­ας, που αυτο­προσ­διο­ρί­ζε­ται ως «κεντρώο» κόμ­μα. Ο Μεά­δε κατα­γρά­φει ποσο­στά έως 23%.

ΚΚ Μεξι­κού: Καλεί σε απο­χή από τις εκλογές

Από την πλευ­ρά του το ΚΚ Μεξι­κού καλεί το λαό να μη συμ­με­τά­σχει στις εκλο­γές, σημειώ­νο­ντας ότι όλοι οι συν­δυα­σμοί είναι υπέρ του κεφα­λαί­ου και απο­κα­λύ­πτο­ντας την απά­τη της δήθεν εναλ­λα­κτι­κής «αρι­στε­ρής» πρό­τα­σης του Ομπρα­δόρ. Το ΚΚ Μεξι­κού στέ­κε­ται απέ­να­ντι στη λογι­κή του του «μικρό­τε­ρου κακού», ή τα περί «κατα­πο­λέ­μη­σης της δια­φθο­ράς» και «ενί­σχυ­σης των αδυ­νά­των», καταγ­γέλ­λο­ντας το πρό­γραμ­μά του AMLO ως πρό­γραμ­μα σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κής δια­χεί­ρι­σης για την ενί­σχυ­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας του κεφαλαίου. 

Ταυ­τό­χρο­να με το κάλε­σμα στο λαό για απο­χή από τις εκλο­γές, οι κομ­μου­νι­στές στο Μεξι­κό οργα­νώ­νουν τη δρά­ση τους για τα καθη­με­ρι­νά προ­βλή­μα­τα, για τη μεγα­λύ­τε­ρη πολι­τι­κο­ποί­η­ση της εργα­τι­κής τάξης, που δεν θα γίνε­ται «ουρά» της αστι­κής τάξης αλλά θα παλεύ­ει για την ανα­τρο­πή της εξου­σί­ας του κεφαλαίου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο