Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλογές Τουρκία: Παρά τη νίκη το κόμμα του Ερντογάν αιμορραγεί — Εχασε Άγκυρα, Σμύρνη, χάνει και Κωνσταντινούπολη

Εκλο­γές Τουρ­κία:  Μετά τη Σμύρ­νη και την Άγκυ­ρα ο Ερντο­γάν χάνει και την Κων­στα­ντι­νού­πο­λη για την οποία μέχρι τις πρω­ι­νές ώρες  υπήρ­χε σε εξέ­λι­ξη ένα θρί­λερ, με τους δύο υπο­ψή­φιους να δηλώ­νουν ότι είναι οι νικη­τές της εκλο­γι­κής διαδικασίας.

Ωστό­σο, σήμε­ρα το πρωί, ο επι­κε­φα­λής της Ανώ­τα­της Εκλο­γι­κής Επι­τρο­πής δήλω­σε ότι ο υπο­ψή­φιος της αντι­πο­λί­τευ­σης στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη — ο Εκρέμ Ιμά­μο­γλου, υπο­ψή­φιος του CHP — συγκε­ντρώ­νει 4,16 εκα­τομ­μύ­ρια ψήφους, ενώ ο υπο­ψή­φιος του κυβερ­νώ­ντος AKP — ο πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γός Μπι­να­λί Γιλ­ντι­ρίμ — εξα­σφα­λί­ζει 4,13 εκα­τομ­μύ­ρια ψήφους.

Την ανα­κοί­νω­ση των επί­ση­μων απο­τε­λε­σμά­των ζήτη­σε, με νέες δηλώ­σεις του, ο υπο­ψή­φιος του Ρεπου­μπλι­κα­νι­κού Κόμ­μα­τος, σημειώ­νο­ντας ότι στο σύστη­μα του Ανώ­τα­του Εκλο­γι­κού Συμ­βου­λί­ου έχουν ενσω­μα­τω­θεί και οι τελευ­ταί­ες κάλ­πες που τον φέρ­νουν στην πρώ­τη θέση, ενώ το πρα­κτο­ρείο Anadolu, φέρ­νει στην πρώ­τη θέση τον Γιλντιρίμ.

pinakas

Ο πρό­ε­δρος του Ανώ­τα­του Εκλο­γι­κού Συμ­βου­λί­ουμ Σαντί Γκιου­βέν, απα­ντώ­ντας, τόνι­σε ότι δεν ξέρει από πού παίρ­νει και μετα­δί­δει τα στοι­χεία το Anadolu. «Εμείς ακό­μη δεν τα έχου­με περά­σει όλα στο σύστη­μα. Προς το μεση­μέ­ρι θα ολο­κλη­ρω­θεί η δια­δι­κα­σία με εξαί­ρε­ση 84 κάλ­πες, όπου υπάρ­χουν ενστά­σεις» σημείωσε.

Για το θρί­λερ στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη είπε ότι ακό­μη δεν έχει ολο­κλη­ρω­θεί η κατα­μέ­τρη­ση, αλλά έπει­τα από επί­μο­νες ερω­τή­σεις των δημο­σιο­γρά­φων, σημεί­ω­σε ότι ο Εκρέμ Ιμά­μο­γλου προη­γεί­ται με 4.159.650 ψήφους ένα­ντι 4.131.761 ψήφων του Μπι­να­λί Γιλντιρίμ.

Λίγο πριν από τις 12.00 το βρά­δυ της Κυρια­κής, ο Μπι­να­λί Γιλ­ντι­ρίμ, ανα­κοί­νω­σε ότι είναι ο νικη­τής των δημο­τι­κών εκλο­γών. Ο υπο­ψή­φιος του Ρεπου­μπλι­κα­νι­κού κόμ­μα­τος Εκρέμ Ιμά­μο­γλου, απά­ντη­σε αμέ­σως τονί­ζο­ντας ότι η κατα­μέ­τρη­ση των ψήφων δεν έχει ολοκληρωθεί.

Πύρ­ρειος νίκη Ερντογάν
«Πύρ­ρειος» απο­δεί­χθη­κε η νίκη του κόμ­μα­τος του Ερντο­γάν στις δημο­τι­κές εκλο­γές  καθώς μπο­ρεί το Κόμ­μα Δικαιο­σύ­νης και Ανά­πτυ­ξης (ΑΚΡ) νσ συγκέ­ντρω­σε ποσο­στό 51,8% σε όλη τη χώρα — χάνο­ντας μόλις 0,2% σε σχέ­ση με τις προη­γού­με­νες εκλο­γές — ωστό­σο «έχα­σε» την Άγκυ­ρα μετά από 15 χρόνια.

Η Σμύρ­νη, όπου ποτέ δεν κέρ­δι­σε το Κόμ­μα Δικαιο­σύ­νης και Ανά­πτυ­ξης (AKP) του Ερντο­γάν, ανή­κει και πάλι στο Ρεπου­μπλι­κα­νι­κό κόμμα.

Τo CHP παρα­μέ­νει πρώ­τη δύνα­μη στα τουρ­κι­κά παράλια
Το ΑΚΡ σύμ­φω­να με τα απο­τε­λέ­σμα­τα που μετα­δί­δει το πρα­κτο­ρείο Ανα­ντο­λού αυξά­νει τα ποσο­στά του στο 44,42 % ένα­ντι του 42,87% που είχε επι­τύ­χει το 2014, ενώ αύξη­ση παρου­σί­α­σε και το αντι­πο­λι­τευό­με­νο CHP, το οποίο έφτα­σε στο 30,07 % ένα­ντι 26,34% το 2014.

Το CHP πάντως κυριαρ­χεί και πάλι στα τουρ­κι­κά παρά­λια και πιο συγκε­κρι­μέ­να από τη Σμύρ­νη, όπου δεν έχει χάσει ποτέ σε εκλο­γι­κή ανα­μέ­τρη­ση, στην Ραι­δε­στό, δηλα­δή το Τεκίρ­νταγ, τα Δαρ­δα­νέ­λια, τη Γιά­λο­βα, το Αϊδί­νιο, τη Μού­γλα, την Αττά­λεια, το Χάταϊ, τη Σινό­πη, τα Άδα­να και τη Μερσίνα.

 

Επι­τυ­χία του ΚΚ Τουρ­κί­ας στις εκλο­γές: Εκλέ­χθη­κε ο πρώ­τος κομ­μου­νι­στής δήμαρ­χος στην πόλη Ντερσίμ!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο