Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκπληκτικό: Η Κούβα έχει αναπτύξει 4 εμβόλια παρά τον αποκλεισμό. Η Ελλάδα γιατί δεν ενδιαφέρεται;

 

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Η Κού­βα είναι η πρώ­τη χώρα της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής και της Καραϊ­βι­κής που έχει ανα­πτύ­ξει εμβό­λια κατά του κορο­νοϊ­ού που βρί­σκο­νται σε στά­διο κλι­νι­κής δοκιμής.

Η επι­στή­μη και η βιο­τε­χνο­λο­γία της Κού­βας είναι από τις πιο εξέ­χου­σες στην Αμε­ρι­κή και έχει τοπο­θε­τή­σει τη χώρα σε περί­ο­πτη θέση όσον αφο­ρά την ανά­πτυ­ξη εμβο­λί­ων σε σύγκρι­ση με τις άλλες χώρες της περιοχής.

Η χώρα έχει ήδη εκτε­τα­μέ­νη εμπει­ρία στην ανά­πτυ­ξη εμβο­λί­ων κατά δια­φό­ρων ασθε­νειών. Για την κατα­πο­λέ­μη­ση του Covid-19, η Κού­βα ξεκί­νη­σε την ανά­πτυ­ξη τεσ­σά­ρων τύπων εμβο­λί­ων που βρί­σκο­νται σε φάση δοκιμών.

Την τρέ­χου­σα εβδο­μά­δα, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε εκδή­λω­ση ενη­μέ­ρω­σης όπου ο επι­κε­φα­λής της BioCubaFarma, Eduardo Martinez Diaz έδω­σε αρκε­τές λεπτο­μέ­ρειες σχε­τι­κά με τον αγώ­να της Κού­βας κατά της παν­δη­μί­ας. Τόνι­σε ότι οι ομά­δες εργα­σί­ας ανα­λύ­ουν τα δεδο­μέ­να που καθη­με­ρι­νά προκύπτουν.

Η κυβέρ­νη­ση της Κού­βας έχει δώσει πλή­ρη υπο­στή­ρι­ξη στην έρευ­να του Οργα­νι­σμού και ενθαρ­ρύ­νει την επι­τά­χυν­ση του ρυθ­μού εργα­σί­ας. Σαν απο­τέ­λε­σμα, η Κού­βα είναι από τις πρώ­τες χώρες που δια­θέ­τουν τέσ­σε­ρις επι­λο­γές εμβολίου.

Το πρώ­το από αυτά ονο­μά­ζε­ται Soberana 01, αν και η Κού­βα προ­τί­μη­σε αργό­τε­ρα μια παρό­μοια εναλ­λα­κτι­κή λύση το Soberana 02.

Ο Δρ. Vicente Verez Bencomo, Επι­κε­φα­λής του Ινστι­τού­του Εμβο­λί­ων Finlays δήλω­σε ότι το σκε­πτι­κό είναι

να υπάρ­χουν αρκε­τές επι­λο­γές για την απο­τε­λε­σμα­τι­κή αντι­με­τώ­πι­ση αυτής της πρόκλησης.

Και οι δύο παραλ­λα­γές του Soberana στο­χεύ­ουν να παρέ­χουν στον οργα­νι­σμό υψη­λό επί­πε­δο αντισωμάτων.

Και οι δύο παραλ­λα­γές χρη­σι­μο­ποιούν το ίδιο αντι­γό­νο που παρά­γε­ται από κύτ­τα­ρα CHO και την ίδια βιο­τε­χνο­λο­γία για την παρα­γω­γή αυτών των αντι­σω­μά­των. «Στό­χος μας είναι να πετύ­χου­με, με μια δόση, μια από τις παραλ­λα­γές Soberana, να αυξή­σει την άμυ­να των ανθρώ­πων ώστε χωρίς συμ­πτώ­μα­τα, να μην αρρω­στή­σουν», δήλω­σε ο γιατρός.

Οι επι­στή­μο­νες πιστο­ποιούν ότι το Soberna 01 παρέ­χει πολύ υψη­λή ασφά­λεια, ότι δεν υπάρ­χουν αρνη­τι­κές παρε­νέρ­γειες, αλλά ότι χρειά­ζο­νται περισ­σό­τε­ρα απο­τε­λέ­σμα­τα. Πέντε παραλ­λα­γές έχουν δοκι­μα­στεί σε πάνω από 100 άτο­μα. Στην περί­πτω­ση του Soberana 02, συν­δυά­ζο­νται το αντί­σω­μα του ιού με τοξοει­δή τετά­νου (tetanus toxoid), και συμπε­ραί­νε­ται ότι μία από τις παραλ­λα­γές του παρέ­χει ισχυ­ρή ανοσία.

Ο Vérez Bencomo επι­βε­βαί­ω­σε ότι μεγά­λο μέρος του πλη­θυ­σμού της Κού­βας θα μπο­ρού­σε να εμβο­λια­στεί κατά το πρώ­το εξά­μη­νο του 2021.

Έχουν επί­σης ανα­πτυ­χθεί δύο νέες παραλ­λα­γές εμβο­λί­ων για την κατα­πο­λέ­μη­ση του κορονοϊού.

Το Κέντρο Γενε­τι­κής Μηχα­νι­κής και Βιο­τε­χνο­λο­γί­ας (CIGB) υπέ­βα­λε τεκ­μη­ρί­ω­ση πριν από λίγες μέρες για να εγγρα­φούν στο Κέντρο Ελέγ­χου Κρα­τι­κών Φαρ­μά­κων, Ιατρι­κού Εξο­πλι­σμού και Συσκευών αυτές οι δύο νέες δυνα­τό­τη­τες, ώστε να μπο­ρούν επί­σης να μπουν στη φάση των κλι­νι­κών δοκιμών.

Ένα από αυτά ονο­μά­ζε­ται Mambisa (CIGB 669) και λαμ­βά­νε­ται μέσω της μύτης. “Σύμ­φω­να με μελέ­τες σε πρω­τεύ­ο­ντα, ανα­κα­λύ­ψα­με ότι αυτό μπο­ρεί να δημιουρ­γή­σει αντι­σώ­μα­τα και να επι­τύ­χει και τους άλλους καθο­ρι­σμέ­νους στό­χους” δηλώ­νει ο Bencomo.

Το τέταρ­το υπο­ψή­φιο εμβό­λιο, ονο­μά­ζε­ται Abdala, και λαμ­βά­νε­ται ενδο­μυ­ϊ­κά, πρέ­πει να υπο­βλη­θεί σε κλι­νι­κές δοκι­μές για να αξιο­λο­γη­θεί η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τά του.

Η Κού­βα έχει ανα­πτύ­ξει έτσι τέσ­σε­ρις εναλ­λα­κτι­κές λύσεις και ο σκο­πός όλων αυτών είναι να βρει τις πιο αποτελεσματικές.

 

Η Κού­βα δεν μπο­ρεί στην σημε­ρι­νή επο­χή να περι­μέ­νει βοή­θεια από κάπου αλλού εκτός από την αλλη­λεγ­γύη των λαών. Μόνη της με τον αγώ­να του λαού της θα παλέ­ψει για να εξα­φα­νί­σει την απει­λή του Covid-19 όπως νίκη­σε όλες τις προ­κλή­σεις που έχουν προ­κύ­ψει 60 χρό­νια τώρα μετά την νίκη της Επα­νά­στα­σης. Η επι­στη­μο­νι­κή της πρω­το­πο­ρία έχει ήδη απο­δει­χθεί με τα φάρ­μα­κα και τα εμβό­λια που έχει ανα­κα­λύ­ψει και εξε­λί­ξει. Η αλλη­λεγ­γύη προς τον λαό της Κού­βας θα μπο­ρού­σε να συμπε­ρι­λά­βει και την αγο­ρά των εμβο­λί­ων της προς όφε­λος και του Ελλη­νι­κού λαού αντί να εξαρ­τό­μα­στε μόνο από τα εμβό­λια και φάρ­μα­κα των “συμ­μά­χων”.  Η κυβέρ­νη­ση τι λέει;

Πηγή

Cuba Solidarity Campaign 121116

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο