Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκπρόσωπος Πούτιν: Οι Ρώσοι τουρίστες θα βγουν κερδισμένοι από την αλλαγή του στάτους της Αγίας Σοφίας

Την πεποί­θη­ση ότι η από­φα­ση της Τουρ­κί­ας για την Αγία Σοφία δεν θα βλά­ψει τις σχέ­σεις Μόσχας ‑Άγκυ­ρας εξέ­φρα­σε ο εκπρό­σω­πος τύπου του Ρώσου προ­έ­δρου, Ντμί­τρι Πεσκόφ, μιλώ­ντας στον ραδιο­σταθ­μό Avtoradio.

Η Ρωσία ξεκι­νά­ει από το ότι αυτό είναι εσω­τε­ρι­κή υπό­θε­ση της Τουρ­κί­ας και ο Πεσκόφ δήλω­σε πως οι Ρώσοι του­ρί­στες θα βγουν κερ­δι­σμέ­νοι από την αλλα­γή του στά­τους του Ναού της Αγί­ας Σοφί­ας στην Κωνσταντινούπολη.

«Στην Αγία Σοφία υπήρ­χαν αρκε­τά ακρι­βά εισι­τή­ρια, ενώ τώρα εισι­τή­ρια δεν θα υπάρ­χουν, η είσο­δος θα είναι δωρε­άν. Υπό αυτή την έννοια οι δικοί μας του­ρί­στες θα είναι κερ­δι­σμέ­νοι», δήλω­σε ο Πεσκόφ.

«Εξάλ­λου, ελπί­ζου­με, ότι με την οποια­δή­πο­τε από­φα­ση οι Τούρ­κοι εταί­ροι μας θα λάβουν υπ όψιν και το στά­τους της Αγί­ας Σοφί­ας ως μνη­μείο παγκό­σμιας πολι­τι­στι­κής κλη­ρο­νο­μιάς της UNESCO και ότι ο ναός θα έχει ιερό χαρα­κτή­ρα για πολ­λούς Χρι­στια­νούς» , δήλω­σε ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου. Σύμ­φω­να με τον Πεσκόφ αυτό σημαί­νει ότι οι Ρώσοι του­ρί­στες, που θα επι­σκέ­πτο­νται την Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, θα έχουν την δυνα­τό­τη­τα να επι­σκε­φθούν τον ναό.

Ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου ανα­φέρ­θη­κε στις διευ­κρι­νί­σεις που δόθη­καν από μέρους της τουρ­κι­κής πλευ­ράς, σύμ­φω­να με τις οποί­ες «όλα θα δια­τη­ρη­θούν με τον καλύ­τε­ρο τρό­πο και όλοι όσοι επι­θυ­μούν θα μπο­ρούν να επι­σκέ­πτο­νται τον ναό».

Ο Πεσκόφ προ­σέ­θε­σε ότι η ρωσι­κή κυβέρ­νη­ση αντι­με­τω­πί­ζει με σεβα­σμό την θέση της Ρωσι­κής Ορθό­δο­ξης Εκκλη­σί­ας στο ζήτη­μα αυτό, «η οποία δια­φέ­ρει από την κρα­τι­κή θέση».

Παρό­τι εκ πρώ­της όψε­ως ξαφ­νιά­ζει η τοπο­θέ­τη­ση του Ρώσου αξιω­μα­τού­χου, εντού­τοις δεί­χνει ότι το θέμα της Αγιάς Σοφιάς είναι ενταγ­μέ­νο μέσα στα παζά­ρια και τους αντα­γω­νι­σμούς που βρί­σκο­νται σε εξέ­λι­ξη στην περιοχή.

Αγιά Σοφιά: Δε θα διστά­σουν να δώσουν στην Τουρ­κία οποιο­δή­πο­τε αντάλλαγμα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο