Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκτακτο δελτίο: Ερχεται νέο κύμα καύσωνα – Θα «λιώσουμε» από τη ζέστη

Άνο­δο θα σημειώ­σει η θερ­μο­κρα­σία από σήμε­ρα Τρί­τη (29–06-2021) από τα δυτι­κά και τις επό­με­νες ημέ­ρες στα­δια­κά και στην υπό­λοι­πη χώρα.

Οι περιο­χές που θα επη­ρε­α­στούν περισ­σό­τε­ρο από τις υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες είναι τα νησιά του Ιονί­ου και τα ηπειρωτικά.

Οι υψη­λό­τε­ρες θερ­μο­κρα­σί­ες θα σημειω­θούν στο εσω­τε­ρι­κό της ηπει­ρω­τι­κής Ελλά­δας, όπου ήδη οι ελά­χι­στες τιμές της θερ­μο­κρα­σί­ας στις   περισ­σό­τε­ρες περιο­χές βρί­σκο­νται στα επί­πε­δα των 25 βαθ­μών Κελσίου.

Πιο ανα­λυ­τι­κά:

1. Σήμε­ρα Τρί­τη (29–06-2021) στα ηπει­ρω­τι­κά και τα νησιά του Ιονί­ου, η μέγι­στη θερ­μο­κρα­σία θα φτά­σει τους 38 με 39 βαθ­μούς Κελσίου.

2. Την Τετάρ­τη (30–06-2021), οι μέγι­στες τιμές της θερ­μο­κρα­σί­ας προ­βλέ­πε­ται να φτά­σουν στο εσω­τε­ρι­κό της ηπει­ρω­τι­κής χώρας (πλην ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας και Θρά­κης) τους 40 με 41 βαθ­μούς, ενώ στα νησιά του Ιονί­ου τους 38 με 40 βαθ­μούς Κελσίου.

3. Την Πέμ­πτη (01–07-2021), οι μέγι­στες τιμές θα σημειω­θούν στη Θεσ­σα­λία, την ανα­το­λι­κή Στε­ρεά και την ανα­το­λι­κή και νότια Πελο­πόν­νη­σο και προ­βλέ­πε­ται να φτά­σουν τους 42 και κατά τόπους τους 43 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Στα υπό­λοι­πα ηπει­ρω­τι­κά θα κυμαν­θούν μετα­ξύ 39 και 41 βαθ­μών, εκτός της ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας και της Θρά­κης όπου προ­βλέ­πε­ται να είναι 2 με 3 βαθ­μούς χαμηλότερη.
Στα νησιά του Ιονί­ου και στην Κρή­τη θα φτά­σουν κατά τόπους τους 38 με 39 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, ενώ στις υπό­λοι­πες νησιω­τι­κές και παρα­θα­λάσ­σιες περιο­χές 2 με 3 βαθ­μούς χαμηλότερη.

4. Την Παρα­σκευή (02–07-2021) η ζέστη θα υπο­χω­ρή­σει αισθη­τά στα δυτι­κά και βόρεια. Στην υπό­λοι­πη όμως χώρα θα παρα­μεί­νει σε υψη­λά επί­πε­δα, όπου ανα­μέ­νε­ται να σημειώ­σει αισθη­τή πτώ­ση το Σάβ­βα­το (03–07-2021).

5. Ειδι­κό­τε­ρα για την Αττι­κή, οι μέγι­στες θερ­μο­κρα­σί­ες θα σημειω­θούν την Πέμ­πτη (01–07-2021) και την Παρα­σκευή (02–07-2021) και θα φτά­σουν τους 40 και κατά τόπους 41 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Πτώ­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας ανα­μέ­νε­ται από το Σάββατο.

Οδηγίες της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες ενόψει της ανόδου της θερμοκρασίας

 Οδη­γί­ες απευ­θύ­νει η γενι­κή γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας προς τους πολί­τες, ενό­ψει της ανό­δου της θερ­μο­κρα­σί­ας από σήμε­ρα, από τα δυτι­κά, η οποία ανα­μέ­νε­ται να επε­κτα­θεί στα­δια­κά τις επό­με­νες ημέ­ρες και στην υπό­λοι­πη χώρα.

Οι πολί­τες μπο­ρούν να ενη­με­ρώ­νο­νται καθη­με­ρι­νά για την εξέ­λι­ξη των έκτα­κτων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων στα τακτι­κά δελ­τία και­ρού της ΕΜΥ και στην ιστο­σε­λί­δα της ΕΜΥ στην ηλε­κτρο­νι­κή διεύ­θυν­ση www.emy.gr.

Η γενι­κή γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας (www.civilprotection.gr) του υπουρ­γεί­ου Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη, έχει ενη­με­ρώ­σει τις αρμό­διες υπη­ρε­σια­κά εμπλε­κό­με­νες κρα­τι­κές υπη­ρε­σί­ες, καθώς και τις περι­φέ­ρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρί­σκο­νται σε αυξη­μέ­νη ετοι­μό­τη­τα πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας, προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πί­σουν άμε­σα τις επι­πτώ­σεις από την επι­κρά­τη­ση των υψη­λών θερμοκρασιών.

Παράλ­λη­λα, η γενι­κή γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας συνι­στά στους πολί­τες να είναι ιδιαί­τε­ρα προ­σε­κτι­κοί, μερι­μνώ­ντας για τη λήψη μέτρων αυτο­προ­στα­σί­ας από κιν­δύ­νους που προ­έρ­χο­νται από την επι­κρά­τη­ση των υψη­λών θερμοκρασιών.

Στις περιο­χές όπου προ­βλέ­πε­ται η επι­κρά­τη­ση υψη­λών θερ­μο­κρα­σιών, η γενι­κή γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας (www.civilprotection.gr) εφι­στά την προ­σο­χή στα άτο­μα που ανή­κουν σε ευπα­θείς ομά­δες να είναι ιδιαί­τε­ρα προ­σε­κτι­κοί κατά τις επό­με­νες ημέ­ρες, ώστε να απο­φευ­χθούν προ­βλή­μα­τα υγεί­ας, όπως θερ­μι­κή εξά­ντλη­ση και θερ­μο­πλη­ξία, που μπο­ρεί να προ­κλη­θούν εξαι­τί­ας των υψη­λών θερ­μο­κρα­σιών που θα επικρατήσουν.

Ειδι­κό­τε­ρα, σύμ­φω­να με τις οδη­γί­ες αυτο­προ­στα­σί­ας από τις υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες, συνι­στά­ται στους πολίτες:

   ‑Να παρα­μέ­νουν σε χώρους δρο­σε­ρούς και σκιε­ρούς μακριά από συνω­στι­σμό, να χρη­σι­μο­ποιούν κλι­μα­τι­στι­κά μηχα­νή­μα­τα ή ανε­μι­στή­ρες και να απο­φεύ­γουν τη βαριά σωμα­τι­κή εργα­σία σε χώρους με υψη­λή θερ­μο­κρα­σία, άπνοια και μεγά­λη υγρασία.

   ‑Να απο­φεύ­γουν την ηλιο­θε­ρα­πεία, όπως και το βάδι­σμα ή το τρέ­ξι­μο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέ­λο και γυα­λιά ηλί­ου και ρού­χα ανοι­χτό­χρω­μα από ύφα­σμα που επι­τρέ­πει στο δέρ­μα να αερί­ζε­ται και διευ­κο­λύ­νει την εξά­τμι­ση του ιδρώ­τα, απο­φεύ­γο­ντας τα συν­θε­τι­κά υφάσματα.

   ‑Να κατα­να­λώ­νουν ελα­φρά γεύ­μα­τα με φρού­τα και λαχα­νι­κά, περιο­ρί­ζο­ντας τα λιπα­ρά και την ποσό­τη­τα του φαγητού.

   ‑Να πίνουν άφθο­νο νερό και χυμούς φρού­των, απο­φεύ­γο­ντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαί­τε­ρη μέρι­μνα συνι­στά­ται για τα μωρά και τα μικρά παι­διά, καθώς και τους ηλι­κιω­μέ­νους και τους πάσχο­ντες από χρό­νια νοσή­μα­τα για την προ­στα­σία τους από τις υψη­λές θερμοκρασίες.

Για περισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες και οδη­γί­ες αυτο­προ­στα­σί­ας από τις υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες, οι πολί­τες μπο­ρούν να επι­σκε­φθούν την ιστο­σε­λί­δα της γενι­κής γραμ­μα­τεί­ας Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας στην ηλε­κτρο­νι­κή διεύ­θυν­ση www.civilprotection.gr και την ιστο­σε­λί­δα του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας: ΕΔΩ και ΕΔΩ.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο