Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκτακτο δελτίο: Χιόνια και στην Αθήνα φέρνει η κακοκαιρία «ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ» — Χαμηλές θερμοκρασίες και θυελλώδεις άνεμοι

Εκτα­κτο δελ­τίο επι­δεί­νω­σης και­ρού εξέ­δω­σε η ΕΜΥ, καθώς τα προ­γνω­στι­κά δεδο­μέ­να δεί­χνουν ότι έρχε­ται χιο­νιάς από την Κυρια­κή, ο οποί­ος θα επη­ρε­ά­σει τελι­κά και την Αττική.

Συγκε­κρι­μέ­να, συχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώ­πη θα κινη­θούν νοτιό­τε­ρα και θα προ­κα­λέ­σουν κακο­και­ρία με το όνο­μα «ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ» («BARBARA») στη χώρα μας από την Κυρια­κή (05/02/2023).

Τα κύρια χαρα­κτη­ρι­στι­κά της κακο­και­ρί­ας θα είναι οι χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες, ο ισχυ­ρός παγε­τός, οι κατά τόπους πυκνές χιο­νο­πτώ­σεις ακό­μα και σε πεδι­νές περιο­χές της ανα­το­λι­κής Ελλά­δας, καθώς και οι θυελ­λώ­δεις βόρειοι άνε­μοι εντά­σε­ως 8 με 9 μπο­φόρ στα πελάγη.

Πιο ανα­λυ­τι­κά:

Χιο­νο­πτώ­σεις

Α) Την Κυρια­κή (05/02/2023) θα επη­ρε­α­στούν με χιονοπτώσεις:

Από τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες τα νησιά του Βορεί­ου Αιγαί­ου και μέχρι το μεση­μέ­ρι η Θρά­κη και η Χαλκιδική.

Πριν από το μεση­μέ­ρι, οι χιο­νο­πτώ­σεις θα επε­κτα­θούν νοτιό­τε­ρα, θα εντα­θούν και θα επη­ρε­ά­σουν τις Σπο­ρά­δες, τα ανα­το­λι­κά τμή­μα­τα της Θεσ­σα­λί­ας, την Εύβοια και την ανα­το­λι­κή Στε­ρεά, ιδιαί­τε­ρα τη Βοιω­τία και την Αττι­κή. Οι χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν ακό­μη και στα πεδι­νά αυτών των περιοχών.

Από το από­γευ­μα, χιό­νια θα πέσουν στα ορει­νά – ημιο­ρει­νά κυρί­ως των κεντρι­κών και βόρειων Κυκλά­δων, καθώς και της Κρή­της. Στην Κρή­τη οι χιο­νο­πτώ­σεις θα είναι κατά περιό­δους πυκνές.

Καται­γί­δες χιο­νιού θα εκδη­λω­θούν κυρί­ως πάνω από τις θαλάσ­σιες και παρα­θα­λάσ­σιες περιο­χές του Αιγαίου.

Β) Τη Δευ­τέ­ρα (06/02/2023), κατά περιό­δους πυκνές χιο­νο­πτώ­σεις θα εξα­κο­λου­θή­σουν να σημειώ­νο­νται στα νησιά του βορεί­ου Αιγαί­ου, στις Σπο­ρά­δες, την Εύβοια, την ανα­το­λι­κή Στε­ρεά, τις Κυκλά­δες και την Κρήτη.

Γ) Ειδι­κά για την Αττι­κή, χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν από την Κυρια­κή (05/02/2023) αρχι­κά στα ανα­το­λι­κά και τα βόρεια, οι οποί­ες από τις προ­με­σημ­βρι­νές ώρες θα επε­κτα­θούν στο μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του νομού, ενώ από το από­γευ­μα θα εντα­θούν και θα χιο­νί­σει και σε πεδι­νές περιο­χές. Οι χιο­νο­πτώ­σεις θα παρου­σιά­σουν πρό­σκαι­ρη ύφε­ση κατά τη διάρ­κεια της νύχτας. Ωστό­σο, από τη Δευ­τέ­ρα το πρωί οι χιο­νο­πτώ­σεις θα εντα­θούν εκ νέου σε όλο το νομό.

Δ) Την Τρί­τη (07/02/2023), οι χιο­νο­πτώ­σεις ανα­μέ­νε­ται να συνε­χι­στούν στην ανα­το­λι­κή Ελλά­δα από τη Θεσ­σα­λία και νοτιό­τε­ρα (προ­σή­νε­μες περιο­χές), καθώς επί­σης στις Κυκλά­δες και την Κρή­τη, με μικρό­τε­ρη όμως ένταση.

Χαμη­λές θερμοκρασίες

Από την Κυρια­κή, ανα­μέ­νε­ται βαθ­μιαία πτώ­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας από Βορ­ρά προς Νότο, της τάξε­ως των 8 με 10 βαθμών.

Αυτό θα έχει ως απο­τέ­λε­σμα την επι­κρά­τη­ση ισχυ­ρού παγε­τού κυρί­ως στα ηπει­ρω­τι­κά, ο οποί­ος θα είναι κατά τόπους στα κεντρι­κά και βόρεια ολι­κός (καθ’ όλη τη διάρ­κεια της ημέ­ρας αρνη­τι­κές θερμοκρασίες).

Θυελ­λώ­δεις Άνεμοι

Από την Κυρια­κή το μεση­μέ­ρι, θα πνέ­ουν θυελ­λώ­δεις βόρειοι-βορειο­α­να­το­λι­κοί άνε­μοι, εντά­σε­ως 8 με 9 μπο­φόρ στα πελά­γη, οι οποί­οι από το από­γευ­μα της Κυρια­κής στο Ιόνιο και από την Τρί­τη (07/02/2023) στο Αιγαίο, στα­δια­κά θα εξασθενήσουν.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο