Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Κοινοβούλιο της Καταλονίας κήρυξε την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία

Το κατα­λα­νι­κό κοι­νο­βού­λιο ψήφι­σε την ανε­ξαρ­τη­σία της περι­φέ­ρειας από την Ισπα­νία, σε μια αμφι­λε­γό­με­νη ψηφο­φο­ρία που θεω­ρεί­ται τώρα πιθα­νό να κηρυ­χθεί παρά­νο­μη από το Συνταγ­μα­τι­κό Δικα­στή­ριο της Ισπανίας.

Το κοι­νο­βού­λιο της Κατα­λο­νί­ας ενέ­κρι­νε ψήφι­σμα που ανα­κη­ρύσ­σει την περι­φέ­ρεια «ανε­ξάρ­τη­το Κρά­τος με τη μορ­φή Δημο­κρα­τί­ας», απού­σης της αντι­πο­λί­τευ­σης. Το ψήφι­σμα ζητά από την κατα­λα­νι­κή κυβέρ­νη­ση να δια­πραγ­μα­τευ­θεί την ανα­γνώ­ρι­σή της στο εξωτερικό.

Η πρό­τα­ση για ανε­ξαρ­τη­σία εγκρί­θη­κε με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά, ενώ υπήρ­ξαν και δύο λευ­κά ψηφο­δέλ­τια σε σύνο­λο 135 βου­λευ­τών, δήλω­σε ο πρό­ε­δρος του Σώμστος.

Βου­λευ­τές του Σοσια­λι­στι­κού, του Λαϊ­κού Κόμ­μα­τος και του κόμ­μα­τος των Πολι­τών (Ciudadanos) απο­χώ­ρη­σαν από την αίθου­σα προ­τού ξεκι­νή­σει η ψηφο­φο­ρία σε ένδει­ξη διαμαρτυρίας.

Μετά την ανα­κοί­νω­ση του απο­τε­λέ­σμα­τος της ψηφο­φο­ρί­ας στο κατα­λα­νι­κό κοι­νο­βού­λιο οι παρευ­ρι­σκό­με­νοι βου­λευ­τές σηκώ­θη­καν και τρα­γού­δη­σαν τον ύμνο της Κατα­λο­νί­ας. Μέσα σε λίγη ώρα 15.000 υπέρ­μα­χοι της ανε­ξαρ­τη­σί­ας συγκε­ντρώ­θη­καν ενώ­πιον του κοι­νο­βου­λί­ου για να πανη­γυ­ρί­σουν το απο­τέ­λε­σμα της ψηφοφορίας.

Ο Ισπα­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μαριά­νο Ραχόι απηύ­θυ­νε έκκλη­ση για ηρε­μία σε ένα tweet που ανάρ­τη­σε μερι­κά λεπτά μετά την ανα­κή­ρυ­ξη της ανε­ξαρ­τη­σί­ας από το κατα­λα­νι­κό κοι­νο­βού­λιο. «Ζητώ ηρε­μία για όλους τους Ισπα­νούς. Η κυριαρ­χία του νόμου θα απο­κα­τα­στή­σει τη νομι­μό­τη­τα στην Καταλονία».

Βου­λευ­τές του Σοσια­λι­στι­κού, του Λαϊ­κού Κόμ­μα­τος και του κόμ­μα­τος των Πολι­τών (Ciudadanos) απο­χώ­ρη­σαν από την αίθου­σα προ­τού ξεκι­νή­σει η ψηφο­φο­ρία σε ένδει­ξη δια­μαρ­τυ­ρί­ας. Στην αίθου­σα είχαν μεί­νει μόνο βου­λευ­τές των κομ­μά­των Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συν­δέ­ε­ται με το κόμ­μα Podemos.

«Άρχε­ται η συνε­δρί­α­σις», δήλω­σε η πρό­ε­δρος Κάρ­με Φορ­κα­δέλ, προ­τού δώσει τον λόγο σε εκπρό­σω­πο της αντι­πο­λί­τευ­σης, τον Κάρ­λος Καρι­θό­σα. Ο τελευ­ταί­ος, ανε­μί­ζο­ντας το σχέ­διο ψηφί­σμα­τος, είπε απευ­θυ­νό­με­νος στον πρό­ε­δρο Κάρ­λες Που­τζ­δε­μόν: «Αυτό το έγγρα­φο το οποίο συντά­ξα­τε κατα­στρέ­φει ό,τι πιο ιερό, τη συνύ­παρ­ξη» στην Καταλωνία.

Κόμ­μα­τα που τάσ­σο­νται υπέρ της ανε­ξαρ­τη­σί­ας κατέ­θε­σαν νωρί­τε­ρα πρό­τα­ση στο περι­φε­ρεια­κό κοι­νο­βού­λιο να κηρύ­ξει την ανε­ξαρ­τη­σία της περι­φέ­ρειας από την Ισπα­νία και να ανα­κη­ρύ­ξει τη Δημο­κρα­τία της Κατα­λω­νί­ας, σύμ­φω­να με την εφη­με­ρί­δα La Vanguardia. Η πρό­τα­ση κατα­τέ­θη­κε από βου­λευ­τές των κομ­μά­των Junts pel Si και CUP που δια­θέ­τουν μαζί την πλειο­ψη­φία στο κοινοβούλιο.

Οι Βρυξέλλες δεν έχουν κανένα νέο σχόλιο για την κήρυξη από το καταλανικό κοινοβούλιο της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία

Η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή δήλω­σε ότι δεν έχει κανέ­να νέο σχό­λιο για την Κατα­λο­νία μετά την από­φα­ση του κοι­νο­βου­λί­ου της περι­φέ­ρειας να κηρύ­ξει την ανε­ξαρ­τη­σία από την Ισπανία.

«Δεν έχου­με τίπο­τα να προ­σθέ­σου­με σε ό,τι είπα­με στην (καθιε­ρω­μέ­νη) μεση­με­ρια­νή ενη­μέ­ρω­ση των δημο­σιο­γρά­φων», δήλω­σε η εκπρό­σω­πος της Επι­τρο­πής Μίνα Αντρέεβα.

Στη συνέ­ντευ­ξη Τύπου η εκπρό­σω­πος παρέ­πεμ­ψε τους δημο­σιο­γρά­φους σε παλαιό­τε­ρα σχό­λια του προ­έ­δρου της Επι­τρο­πής Ζαν-Κλοντ Γιούν­κερ, ο οποί­ος έχει πει κατ΄επανάληψη πως η αντι­πα­ρά­θε­ση για την ανε­ξαρ­τη­σία της Κατα­λο­νί­ας είναι εσω­τε­ρι­κό θέμα της Ισπανίας.

Η ισπα­νι­κή Γερου­σία ενερ­γο­ποί­η­σε το άρθρο 155 – Η Κατα­λα­νι­κή Εθνι­κή Συνέ­λευ­ση κάλε­σε τους δημό­σιους υπαλ­λή­λους σε “ειρη­νι­κή αντί­στα­ση” απέ­να­ντι στη Μαδρίτη

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο