Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκτωρ Κακναβάτος, ένας από τους σημαντικότερους ποιητές

Στις 9 Νοεμ­βρί­ου 2010, σε ηλι­κία 90 ετών, «έφυ­γε» από τη ζωή ένας από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους ποι­η­τές της νεο­ελ­λη­νι­κής λογο­τε­χνί­ας, ο Εκτωρ Κακνα­βά­τος. Ο Γιώρ­γος Κοντο­γιώρ­γης, όπως ήταν το κανο­νι­κό του όνο­μα, υπήρ­ξε ένας από τους συνε­πέ­στε­ρους εκπρο­σώ­πους του μετα­πο­λε­μι­κού υπερρεαλισμού.

Γεν­νή­θη­κε στον Πει­ραιά το 1920, σπού­δα­σε μαθη­μα­τι­κά. Πήρε μέρος στην ΕΑΜι­κή Εθνι­κή Αντί­στα­ση, κάτι που το «πλή­ρω­σε» με εξο­ρί­ες και φυλα­κές (Ικα­ρία, Μακρό­νη­σος κ.ά.).  Μετά την απε­λευ­θέ­ρω­σή του το 149 και εργά­στη­κε στην Ιδιω­τι­κή Εκπαί­δευ­ση εργά­στη­κε στην ιδιω­τι­κή εκπαί­δευ­ση, όπως και πολ­λοί άλλοι άλλοι  εκπαι­δευ­τι­κοί που το μετεμ­φυ­λια­κό κρά­τος δεν τους επέ­τρε­πε να διο­ρι­στούν στο δημό­σιο λόγω κοι­νω­νι­κών φρο­νη­μά­των. Διο­ρί­στη­κε στο δημό­σιο το 1979

Πρω­το­εμ­φα­νί­στη­κε στα Γράμ­μα­τα, με την ποι­η­τι­κή συλ­λο­γή «Fuga», το 1943. Το έργο του συγκε­ντρώ­θη­κε στον τόμο «Ποι­ή­μα­τα: 1943 — 1987» («Αγρα»). Είχε μετα­φρά­σει Τζόις Μαν­σούρ και Μαρ­σέλ Σβομπ.

Φωνή μου ράτσα υψικαμίνου

Πρώ­τον: σε θέλουν ακίν­δυ­νη και να ξεχνάς
και ύστε­ρα καλή μ’ αυτούς φιλεναδίτσα
τρυφερή
υποσχετική
οι αχρείοι.

Φωνή μου ράτσα υψι­κα­μί­νου από πλευρό
ανοι­χτό του αίλου­ρου, της ανηφόρας
από τα εννιά σκοι­νιά του βούρδουλα
κι ο ήλιος φίδι μεσ’ στο σύρμα.
Μην ξεχά­σεις φτύσ’ τους.

Ας περι­μέ­νουν να σε σβή­σω με νερό
ή κατά τες συντα­γές αρχαί­ων Ελληνοσύρων
ας περι­μέ­νουν οι αχρείοι.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο