Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκτός Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το κόμμα του ακροδεξιού Βίκτορ Όρμπαν

Την ανα­στο­λή της συμ­με­το­χής του κόμ­μα­τος Fidesz στο Ευρω­παϊ­κό Λαϊ­κό Κόμ­μα απο­φά­σι­σαν τα μέλη του κόμ­μα­τος μετά από ψηφο­φο­ρία που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε σήμε­ρα στις Βρυξέλλες.

Το απο­τέ­λε­σμα της ψηφο­φο­ρί­ας είναι 190 υπέρ και 3 κατά. Η ανα­στο­λή της συμ­με­το­χής θα έχει άμε­ση ισχύ και θα εφαρ­μο­στεί μέχρι νεο­τέ­ρας. Η ανα­στο­λή συνε­πά­γε­ται ότι το κόμ­μα του ακρο­δε­ξιού πρω­θυ­πουρ­γού της Ουγ­γα­ρί­ας Βίκτορ Όρμπαν δεν θα συμ­με­τέ­χει σε καμία συνά­ντη­ση του ΕΛΚ, δε θα έχει δικαιώ­μα­τα ψήφου και δε θα έχει δικαί­ω­μα να προ­τεί­νει υπο­ψη­φί­ους για θέσεις στα θεσμι­κά όργανα.

Ως «απο­τέ­λε­σμα συμ­βι­βα­σμού» χαρα­κτή­ρι­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός της Ουγ­γα­ρί­ας, Βίκτορ Όρμπαν την από­φα­ση του Ευρω­παϊ­κού Λαϊ­κού Κόμ­μα­τος να ανα­στεί­λει τη συμ­με­το­χή του κόμ­μα­τός του, Fidesz στους κόλ­πους της παρά­τα­ξης. Μιλώ­ντας σε δημο­σιο­γρά­φους στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο μετά το πέρας της ψηφο­φο­ρί­ας των μελών του ΕΛΚ, ο Ούγ­γρος πρω­θυ­πουρ­γός ανέ­φε­ρε πως το κόμ­μα του θα συνε­χί­σει να υπο­στη­ρί­ζει το Μάν­φρεντ Βέμπερ για την προ­ε­δρία της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής, σημειώ­νο­ντας ότι το ΕΛΚ πήρε τη “σωστή από­φα­ση” προ­κει­μέ­νου να δια­τη­ρή­σει την “ενό­τη­τά” του ενό­ψει Ευρωεκλογών. 

Σε κάθε περί­πτω­ση και πίσω από τις επί­ση­μες ανα­κοι­νώ­σεις, η από­φα­ση του Ευρω­παϊ­κού Λαϊ­κού Κόμ­μα­τος να ανα­στεί­λει την συμ­με­το­χή του κόμ­μα­τος του Όρμπαν είναι ενδει­κτι­κή των ενδο­α­στι­κών αντι­θέ­σε­ων, αντα­γω­νι­σμών και ζυμώ­σε­ων που λαμ­βά­νουν χώρα στους κόλ­πους της Ε.Ε. ενό­ψει και των Ευρω­ε­κλο­γών του Μάη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο