Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκτός λειτουργίας Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger στον απόηχο του «σκανδάλου Χόγκεν»

Οι πλατ­φόρ­μες Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger είναι εκτός λει­τουρ­γί­ας καθώς υφί­στα­νται μαζι­κή βλά­βη επη­ρε­ά­ζο­ντας δυνη­τι­κά δεκά­δες εκα­τομ­μύ­ρια χρή­στες παγκο­σμί­ως, σύμ­φω­να με ιστο­σε­λί­δες εξει­δι­κευ­μέ­νες στην παρα­κο­λού­θη­ση των πλατφορμών.

Τα δύο μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης Facebook και Instagram και οι δύο υπη­ρε­σί­ες ανταλ­λα­γής μηνυ­μά­των WhatsApp και Messenger του κολοσ­σού της Καλι­φόρ­νιας παρου­σιά­ζουν σήμε­ρα μαζι­κή βλάβη.

Η ιστο­σε­λί­δα Down Detector ανέ­φε­ρε σήμε­ρα κυρί­ως βλά­βες σε πυκνο­κα­τοι­κη­μέ­νες περιο­χές όπως η Ουά­σινγ­κτον και το Παρίσι.

“Αυτός ο ιστό­το­πος δεν είναι προ­σβά­σι­μος” “αδύ­να­τον να βρε­θεί η διεύ­θυν­ση του δια­κο­μι­στή”, ανέ­φε­ρε η ιστο­σε­λί­δα του Facebook απευ­θυ­νό­με­νη σε πολ­λούς χρή­στες σήμε­ρα γύρω στις 18.00 ώρα Ελλά­δος. Η βλά­βη δεί­χνει να διαρ­κεί ώρες.

“Έχου­με ενη­με­ρω­θεί ότι ορι­σμέ­νοι άνθρω­ποι δυσκο­λεύ­τη­καν να έχουν πρό­σβα­ση στις εφαρ­μο­γές μας και τα προ­ϊ­ό­ντα μας. Εργα­ζό­μα­στε για να επα­νέλ­θουν στην κανο­νι­κή τους λει­τουρ­γία το ταχύ­τε­ρο δυνα­τόν και ζητά­με συγ­γνώ­μη για αυτή την ταλαι­πω­ρία”, έγρα­ψε στο Twitter o ‘Αντι Στό­ουν, εκπρό­σω­πος Τύπου του ομίλου.

Η εται­ρία δεν αντέ­δρα­σε αμέ­σως σε αίτη­μα του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου να σχο­λιά­σει το θέμα της βλάβης.

Η πλατ­φόρ­μα των σχε­δόν 3 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων μηνιαί­ων χρη­στών δια­νύ­ει μια από τις χει­ρό­τε­ρες κρί­σεις για τη φήμη της τις τελευ­ταί­ες δυο εβδο­μά­δες, εξαι­τί­ας των απο­κα­λύ­ψε­ων μιας μάρ­τυ­ρα δημο­σί­ου συμφέροντος.

Πρώ­ην μηχα­νι­κός υπεύ­θυ­νη προ­ϊ­ό­ντος στο Facebook, η Φράν­σις Χόγκεν διέρ­ρευ­σε πολ­λά εσω­τε­ρι­κά έγγρα­φα, συγκε­κρι­μέ­να στη Wall Street Journal, και κατη­γό­ρη­σε τον όμι­λο ότι “(επι­λέ­γει) το όφε­λος παρά την ασφά­λεια”, των χρη­στών του, σε συνέ­ντευ­ξη που μετα­δό­θη­κε την Κυρια­κή από το αμε­ρι­κα­νι­κό δίκτυο CBS.

Στη Γουόλ Στριτ, η τιμή της μετο­χής του Facebook, που κατέ­γρα­ψε ήδη πτώ­ση στην αρχή της συνε­δρί­α­σης, επι­τά­χυ­νε τις απώ­λειές της και σημεί­ω­σε πτώ­ση κατά σχε­δόν 6%.

Τα «Facebook Files»

Όπως προ­κύ­πτει από τα εσω­τε­ρι­κά έγγρα­φα που έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα η Χόγκεν, η εται­ρεία του Ζάκερ­μπεργκ γνώ­ρι­ζε καλά ότι στις πλατ­φόρ­μες της ανθούν το μίσος, η βία και τα fake news, όμως δεν κάνει τίπο­τα να τα στα­μα­τή­σει για­τί με αυτό τον τρό­πο, θα μειω­θεί ο χρό­νος που περ­νά ο χρή­στης στα «προ­ϊ­ό­ντα» της.

«Αυτό που είδα στο Facebook ξανά και ξανά ήταν ότι υπήρ­χε σύγκρου­ση συμ­φε­ρό­ντων ανά­με­σα σε αυτό που είναι καλό για το κοι­νό και αυτό που είναι καλό για το Facebook. Και το Facebook ξανά και ξανά επέ­λε­ξε να εξυ­πη­ρε­τή­σει τα δικά του συμ­φέ­ρο­ντα, όπως το να βγά­λει περισ­σό­τε­ρα χρή­μα­τα», είπε η Χόγκεν στην εκπο­μπή «60 Minutes».

Σημειώ­νε­ται πως πριν από ένα μήνα, η Χόγκεν κατέ­θε­σε του­λά­χι­στον οκτώ δια­μαρ­τυ­ρί­ες κατά της Facebook στην αμε­ρι­κα­νι­κή Επι­τρο­πή Κεφα­λαια­γο­ράς, στις οποί­ες ισχυ­ρί­ζε­ται ότι η εται­ρεία απο­κρύ­πτει έρευ­νες σχε­τι­κά με τις αδυ­να­μί­ες της από τους επεν­δυ­τές και το κοι­νό. Και παρέ­δω­σε τα στοι­χεία αυτά στη Wall Street Journal.

 

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο