Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ελέγχοντας τους… «ψιθύρους» (ΤΕΚΜΗΡΙΟ)

Επι­μέ­λεια Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Η 7χρονη δια­κυ­βέρ­νη­ση της Χού­ντας, ήταν ένας καθε­στώς τρό­μου ‑με εξο­ρί­ες, βασα­νι­στή­ρια, φυλα­κές εκτε­λέ­σεις– που υπε­ρά­σπι­ζε την εξου­σία της άρχου­σας τάξης συνο­λι­κά. Μία από τις «φρο­ντί­δες» του καθε­στώ­τος ήταν η πολύ πολύ­πλευ­ρη παρα­κο­λού­θη­ση του λαού, ο έλεγ­χος των όποιων αντι­δρά­σε­ων του, της σκέ­ψης του αλλά και των προ­σω­πι­κών «στιγ­μών» του όπως αυτές εκφρά­ζο­ντας π.χ στις φιλι­κές του συναναστροφές. 

Μεγά­λη «δόξα» εκεί­νη την επο­χή είχαν οι περί­φη­μοι «ψίθυ­ροι» που αφο­ρού­σαν πλευ­ρές του καθε­στώ­τος ή της στά­σης των ηγε­τών του καθώς και οι λεγό­με­νοι «ψιθυ­ρι­στές» που τις διέ­δι­δαν. πίσω από τους οποί­ους έβλε­παν έστω και «εν δυνά­μει» υπο­νο­μευ­τές του καθεστώτος.

Το ντο­κου­μέ­ντο που παρου­σιά­ζου­με (ΓΑΚ Ν. Ημα­θί­ας – Αρχείο Νομαρ­χί­ας) παρου­σιά­ζει πλευ­ρές του ζητήματος.

Πρό­κει­ται για εμπι­στευ­τι­κό έγγρα­φο με ημε­ρο­μη­νία 18/2/1970 της «Προ­ε­δρί­ας της Κυβερ­νή­σε­ως» που απευ­θύ­νε­ται σε Υπουρ­γεία, Οργα­νι­σμού και Νομαρ­χί­ες. Ανα­φέ­ρει συγκεκριμένα

«Θέμα: Κυκλο­φο­ρού­ντες ψίθυροι

Εχο­μεν την τιμήν να παρα­κα­λέ­σω­μεν Υμάς όπως μας απο­στεί­λη­τε ημίν κατά­στα­σιν (ως το συνημ­μέ­νον υπό­δειγ­μα) ανα­φε­ρο­μέ­νη εις τους κατά και­ρούς κυκλο­φο­ρή­σα­ντας «ψιθύ­ρους» εν σχέ­σει προς οιον­δή­πο­τε θέμα της Υμε­τέ­ρας αρμο­διό­τη­τος ή εντός της διοι­κη­τι­κής περι­φε­ρεί­ας υμών μετά των στοι­χεί­ων δια­ψεύ­σε­ως τούτων»

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 7 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο