Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ελέφαντες νεκροί στη Σρι Λάνκα … μπέρδεψαν τα πλαστικά σκουπίδια σε χωματερή με φαγητό

Η ιατρο­δι­κα­στι­κή εξέ­τα­ση επι­βε­βαί­ω­σε τους φόβους των ακτι­βι­στών ότι ο θάνα­τος προ­ήλ­θε από τα πλαστικά.

«Πολυαι­θυ­λέ­νιο, συσκευα­σί­ες τρο­φί­μων, πλα­στι­κό, άλλα μη εύπε­πτα υλι­κά και νερό ήταν τα μόνα ευρή­μα­τα της νεκρο­ψί­ας. Η κανο­νι­κή τρο­φή που τρώ­νε και χωνεύ­ουν οι ελέ­φα­ντες δεν εντο­πί­στη­κε», είπε ο κτη­νί­α­τρος άγριας ζωής Νιχάλ Που­σπα­κου­μά­ρα στο Associated Press, προ­τού εξη­γή­σει ότι οι πει­να­σμέ­νοι ελέ­φα­ντες στην περιο­χή ανα­γκά­ζο­νται να ψάξουν για φαγη­τό ανά­με­σα σε σωρούς σκου­πι­διών λόγω της απώ­λειας του φυσι­κού τους οικοτόπου.

Όταν οι ευγε­νι­κοί γίγα­ντες κατα­να­λώ­νουν πλα­στι­κό, το πεπτι­κό τους σύστη­μα κατα­στρέ­φε­ται σημα­ντι­κά, πρό­σθε­σε ο κτηνίατρος.

«Γίνο­νται πολύ αδύ­να­μοι για να κρα­τή­σουν το βαρύ σκε­λε­τό τους όρθιο. Δεν μπο­ρούν να κατα­να­λώ­σουν φαγη­τό ή νερό», υπογράμμισε.

Tharmapalan Tilaxan

Για να προ­στα­τεύ­σει τα ζώα — τα οποία συμ­βάλ­λουν σε μεγά­λο βαθ­μό στον του­ρι­σμό της περιο­χής — η κυβέρ­νη­ση της Σρι Λάν­κα υπο­σχέ­θη­κε το 2017 να στή­σει ηλε­κτρι­κούς φρά­χτες γύρω από τη χωμα­τε­ρή και να δημιουρ­γή­σει συστή­μα­τα ανα­κύ­κλω­σης για τα εννέα κοντι­νά χωριά που διο­χε­τεύ­ουν τα απορ­ρίμ­μα­τα τους στη χωματερή.

Παρά τις υπο­σχέ­σεις, καμία από τις πρω­το­βου­λί­ες δεν καθιε­ρώ­θη­κε ποτέ πλήρως.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο