Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΛΑΣ: Χάρτης με την ανάπτυξη του ένοπλου αγώνα

Από το βιβλίο του Σαράφη για τον ΕΛΑΣ

Από το βιβλίο του Σαρά­φη για τον ΕΛΑΣ

Ο επί­ση­μος “Ορκος του Ελα­σί­τη”, όπως καθιε­ρώ­θη­κε με από­φα­ση της ΠΕΕΑ (Πολι­τι­κή Επι­τρο­πή Εθνι­κής Απε­λευ­θέ­ρω­σης) — “Κυβέρ­νη­σης του Βου­νού”, το 1944 είναι ο εξής:

Ορκί­ζο­μαι ότι θα αγω­νι­στώ έως την τελευ­ταία στα­γό­να του αίμα­τός μου για την πλή­ρη απε­λευ­θέ­ρω­ση, ακε­ραιό­τη­τα και ανε­ξαρ­τη­σία της πατρίδας.

Για την περι­φρού­ρη­ση των συμ­φε­ρό­ντων του ελλη­νι­κού λαού και την απο­κα­τά­στα­ση και κατο­χύ­ρω­ση των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των του. Για τον σκο­πό αυτό θα υπα­κούω στις πρά­ξεις και απο­φά­σεις της ΠΕΕΑ και θα εκτε­λώ­ευ­συ­νεί­δη­τα και πει­θαρ­χι­κά τις εντο­λές και οδη­γί­ες των ανω­τέ­ρων μου και θα απο­φεύ­γω κάθε πρά­ξη που θα με ατι­μά­ζει σαν άτο­μο και σαν αγω­νι­στή του ελλη­νι­κού λαού.

«Από την ται­νία το κόκ­κι­νο τρένο»

Ο όρκος του ταγματασφαλίτη

Ορκί­ζο­μαι εις τον Θεόν τον άγιον τού­τον όρκον, ότι θα υπα­κούω απο­λύ­τως εις τας δια­τα­γάς του ανω­τά­του αρχη­γού του γερ­μα­νι­κού στρα­τού Αδόλ­φου Χίτλερ.

Θα εκτε­λώ πιστώς απά­σας τας ανα­τε­θη­σο­μέ­νας μοι υπη­ρε­σί­ας και θα υπα­κούω άνευ όρων εις τας δια­τα­γάς των ανω­τέ­ρων μου.

Γνω­ρί­ζω καλώς ότι διά μιαν αντίρ­ρη­σιν ενα­ντί­ον των υπο­χρε­ώ­σε­ών μου, τας οποί­ας διά του παρό­ντος ανα­λαμ­βά­νω, θέλω τιμω­ρη­θή παρά των γερ­μα­νι­κών στρα­τιω­τι­κών νόμων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο