Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ελεύθερη είσοδος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στις 26/8 για την πανσέληνο — Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Με ανοι­χτές τις πύλες του και ελεύ­θε­ρη είσο­δο για το κοι­νό από τις 20:00 έως τις 24:00, το Εθνι­κό Αρχαιο­λο­γι­κό Μου­σείο θα υπο­δε­χθεί την ωραιό­τε­ρη παν­σέ­λη­νο του χρό­νου την Κυρια­κή 26 Αυγού­στου. Οι φετι­νές εκδη­λώ­σεις είναι αφιε­ρω­μέ­νες στην έννοια του Ωραί­ου, προ­σεγ­γί­ζο­ντάς τη με ιδιαί­τε­ρες αφη­γή­σεις, μου­σι­κή και αναγνώσεις.

Από τις 20:15 έως τις 21:00, στο Αίθριο του Εθνι­κού Αρχαιο­λο­γι­κού Μου­σεί­ου, σπου­δα­στές της Δρα­μα­τι­κής Σχο­λής «Δήλος» θα δια­βά­σουν απο­σπά­σμα­τα της αρχαί­ας ελλη­νι­κής γραμ­μα­τεί­ας, μετα­ξύ των οποί­ων τον Ομη­ρι­κό Ύμνο στην Αφρο­δί­τη, τον διά­λο­γο της Διο­τί­μας και του Σωκρά­τη για τον Έρω­τα από το Συμπό­σιο του Πλά­τω­να και τα ήθη των νέων από τη Ρητο­ρι­κή του Αρι­στο­τέ­λη. Πρό­κει­ται για τη συνέ­χι­ση της επι­τυ­χη­μέ­νης δρά­σης «Οι πέτρες μιλούν», που γίνε­ται σε συνερ­γα­σία με την Ένω­ση Ξενο­δό­χων Αθη­νών-Αττι­κής-Αργο­σα­ρω­νι­κού. Η σκη­νο­θε­τι­κή επι­μέ­λεια είναι της Έφης Θεο­δώ­ρου και η μου­σι­κή του Νίκου Πλάτανου.

Από τις 21:00 έως τις 22:00 αρχαιο­λό­γοι του Μου­σεί­ου και ξενα­γοί του Σωμα­τεί­ου Ελλή­νων Ξενα­γών, θα οδη­γή­σουν τις ματιές και τα βήμα­τα των επι­σκε­πτών σε επι­λεγ­μέ­να εκθέ­μα­τα των μόνι­μων και των περιο­δι­κών εκθέ­σε­ων του Εθνι­κού Αρχαιο­λο­γι­κού Μου­σεί­ου, για να ανα­δεί­ξουν και να αφη­γη­θούν τις αμέ­τρη­τες όψεις του Ωραί­ου στην αρχαία τέχνη. Συγκεκριμένα:

- Κώστας Πασχα­λί­δης: Το αινιγ­μα­τι­κό χαμό­γε­λο της Μυκη­ναί­ας (Αίθ. 4)

- Δέσποι­να Καλε­σο­πού­λου: Κόρη Φρα­σί­κλεια: ομορ­φιά στην αιω­νιό­τη­τα (Αίθ. 11)

- Μαρία Λαγο­γιάν­νη, Σαπ­φώ Αθα­να­σο­πού­λου: Οι αμέ­τρη­τες όψεις του Ωραί­ου (Αίθ. 43–45)

- Κάτια Μαντέ­λη: Γυμνά αρχέ­τυ­πα της προϊ­στο­ρί­ας (Αίθ. 44)

- Μιμί­κα Κρί­γκα: Ανα­ζη­τώ­ντας το Ωραίο στην τέχνη της προϊ­στο­ρι­κής Σαντο­ρί­νης (Αίθ. 48)

- Αρι­στο­τέ­λης Κοσκι­νάς: O βασι­λιάς Ακρό­τα­τος και η επι­κίν­δυ­νη όψη του Ωραί­ου (Αίθ. 28)

- Κορί­να Μοσχί­δη: Για την πιο ωραία (Αίθ. 30)

- Χρυ­σάν­θη Τσού­λη: Μια ωραία κοι­μω­μέ­νη (Αίθ. 32)

Τέλος, από τις 22:15 ως τις 23:15 στο Αίθριο του Μου­σείου, τo Nikea Guitar Ensemble — Κιθα­ρι­στι­κό Σύνο­λο Νίκαιας, ένα από τα τρία Κιθα­ρι­στι­κά Σύνο­λα του Συλ­λό­γου Ελλή­νων Κιθα­ρι­στών και το πιο πολυ­βρα­βευ­μέ­νο και διά­ση­μο σύνο­λο της Ελλά­δας, θα μας ταξι­δέ­ψει στη «Μαγεία της κιθά­ρας» με έργα γνω­στών κλα­σι­κών συν­θε­τών. Θα ακου­στούν κιθα­ρι­στι­κά κομ­μά­τια από την επο­χή του μπα­ρόκ έως τις μέρες μας, τζαζ δια­σκευ­ές, παρα­δο­σια­κές ισπα­νι­κές μελω­δί­ες κ.ά. Υπεύ­θυ­νος διδα­σκα­λί­ας και καλ­λι­τε­χνι­κής επι­μέ­λειας του Συνό­λου είναι ο κατα­ξιω­μέ­νος κιθα­ρι­στής Αντώ­νης Μυτα­κί­δης. Σολίστ: Γιώρ­γος Γκόλ­γκα­ρης (καλ­λι­τε­χνι­κός διευ­θυ­ντής του Φεστι­βάλ Κιθά­ρας Ιονί­ων Νήσων) και Ηλί­ας Δια­μα­ντά­κης (καλ­λι­τε­χνι­κός διευ­θυ­ντής του Φεστι­βάλ Κιθά­ρας Αττικής).

Ώρα έναρ­ξης (με ελεύ­θε­ρη είσο­δο): 20:00. Ώρα τελευ­ταί­ας εισό­δου επι­σκε­πτών: 23:30. Οι εκθε­σια­κοί χώροι του μου­σεί­ου θα είναι επι­σκέ­ψι­μοι έως τις 23:45, χάρη στην εθε­λο­ντι­κή προ­σφο­ρά του προ­σω­πι­κού φύλαξης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο