Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ελλάδα-Ιταλία: Υπεγράφη η συμφωνία για τον καθορισμό ΑΟΖ

Για μια ιστο­ρι­κή στιγ­μή έκα­νε λόγο ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Νίκος Δέν­διας, μετά την υπο­γρα­φή της συμ­φω­νί­ας οριο­θέ­τη­σης θαλασ­σί­ων ζωνών Ελλά­δος και Ιτα­λί­ας που υπέ­γρα­ψε με τον Ιτα­λό ομό­λο­γό του Λουί­τζι Ντι Μάιο το μεση­μέ­ρι στο υπουρ­γείο Εξωτερικών.

Η συμ­φω­νία με την Ιτα­λία είναι η πρώ­τη συμ­φω­νία που υπο­γρά­φει η χώρα μας για ΑΟΖ και έχει ασφα­λώς συνα­φθεί στη βάση της UNCLOS (οριο­θέ­τη­ση θαλασ­σί­ων ζωνών βάσει διμε­ρών συμφωνιών).

aggoules bannerΜε την υπο­γρα­φή της συμ­φω­νί­ας για τον καθο­ρι­σμό της ΑΟΖ με την Ιτα­λία, η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση επι­χει­ρεί να ενδυ­να­μώ­σει τη θέση της ελλη­νι­κής αστι­κής τάξης στην περιο­χή της Ανα­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου, στο φόντο της οξυ­μέ­νης προ­σπά­θειας της τουρ­κι­κής αστι­κής τάξης να πάρει μεγα­λύ­τε­ρο κομ­μά­τι από την ενερ­γεια­κή πίτα. Τα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά εντάσ­σο­νται με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρο στο ιμπε­ρια­λι­στι­κό παζά­ρι και τους αντα­γω­νι­σμούς στην περιο­χή, καθώς η Ιτα­λία παί­ζει σημα­ντι­κό ρόλο τόσο στις εξε­λί­ξεις στη Λιβύη, όσο και στην κυπρια­κή ΑΟΖ, με την ιτα­λι­κή ΕΝΙ να κατέ­χει συμ­βό­λαια εξό­ρυ­ξης από κυπρια­κά οικόπεδα

Ο Νίκος Δέν­διας δήλω­σε ότι η οριο­θέ­τη­ση ζωνών «επι­τυγ­χά­νε­ται με έγκυ­ρες συμ­φω­νί­ες και όχι με ανυ­πό­στα­τες συμ­φω­νί­ες, όπως αυτή μετα­ξύ Τουρ­κί­ας — Σάρατζ και σίγου­ρα όχι με μονο­με­ρείς κατα­θέ­σεις συντε­ταγ­μέ­νων», ενώ δεν έλει­ψαν και οι ανα­φο­ρές στην ενερ­γό συμ­με­το­χή στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή επι­χεί­ρη­ση «Ειρή­νη» στη Λιβύη.

Παράλ­λη­λα, ο Έλλη­νας υπουρ­γός ανα­κοί­νω­σε την άρση των περιο­ρι­στι­κών μέτρων στα ταξί­δια μετα­ξύ Ελλά­δας και Ιτα­λί­ας, κάτι στο οποίο στά­θη­κε ιδιαί­τε­ρα ο Ιτα­λός ομό­λο­γός του. Την υπο­γρα­φή για την ΑΟΖ ο Ιτα­λός υπουρ­γός τη χαρα­κτή­ρι­σε ως «σημα­ντι­κό­τα­το απο­τέ­λε­σμα», προ­σθέ­το­ντας ότι «απο­δει­κνύ­ου­με πως στη­ρί­ζου­με τα συμ­φέ­ρο­ντα των αλιέ­ων σεβό­με­νοι τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της Ελλά­δας».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο