Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ελλήνων… το νόμιμον

Γρά­φει ο Στέ­λιος Κανά­κης //

Ξαφ­νιά­ζε­σαι; Μα αυτός είναι ο καπι­τα­λι­σμός, αγα­πη­τέ μου. Κι αυτή η μοί­ρα σου. Τον στή­ρι­ξες, τον υπη­ρέ­τη­σες, απο­δέ­χτη­κες τον παρα­λο­γι­σμό του, για να μην πού­με ότι ποτέ δεν τον αντι­λή­φθη­κες. Έζη­σες ήσυ­χα, πει­θαρ­χη­μέ­να, απέ­φυ­γες να βγά­λεις «το φίδι απ’ την τρύ­πα», «τα κάστα­να απ’ τη φωτιά». Έμα­θες και στα παι­διά σου να φέρο­νται ανά­λο­γα. Όσο αυγά­τι­ζες τα κέρ­δη τους σε ανέ­χο­νταν. Με το παρα­μύ­θι για τον… μονα­δι­κό τους κόσμο, το ξερο­κόμ­μα­το που σου πέτα­γαν, τον εκμαυ­λι­σμό της συνεί­δη­σής σου.

Τώρα που εβδο­μη­ντά­ρι­σες, τι να σε κάνουν; Είσαι βάρος, μπάρ­μπα! Και πάλι καλά να λες. Στην αρχαία Τζια, την Κέα – αν την έχεις ακου­στά, αυτό γινό­ταν στα 60 χρό­νια. Έπαιρ­νε το κώνειο αυτο­βού­λως ο καθείς και όδευε προς… θεού του. Έμει­νε στην ιστο­ρία ως «Κεί­ων το νόμιμον».

Τότε είχα­με δου­λο­κτη­τι­σμό. Σήμε­ρα έχου­με καπι­τα­λι­σμό. Σου δώσα­νε και 10 χρό­νια παρά­τα­ση. Σ’ απαλ­λάσ­σουν κι από το βάρος της ίδιας από­φα­σης. Απαλ­λάσ­σουν και την κοι­νω­νία τους από το βάρος της συντή­ρη­σής σου. Αφού σου κατά­κλε­ψαν και καρ­πώ­θη­καν τον ιδρώ­τα και τους κόπους σου, τόσων χρό­νων. Θεω­ρούν πως ξόφλη­σες. Σει­ρά παίρ­νουν τα παι­διά σου. Που βοή­θη­σες κι εσύ να γίνουν θύμα­τά τους.

Κι όμως! Ακό­μη και τώρα, είναι και­ρός. Μη θυσιά­ζεις στα κέρ­δη τους ότι σου από­μει­νε από ζωή. Υπε­ρα­σπί­σου τα παι­διά σου. Δεί­ξε τους την δύνα­μή σου.

_______________________________________________________________________________________________________

Στέλιος Κανάκης Διδάσκει στην επαγγελματική εκπαίδευση και παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο του βιβλίου. Έχει γράψει, υπό μορφή ημερολογίων τα «Με τη μουσική του κόσμου», «Οι μουσικοί του κόσμου» και «Δώδεκα μήνες συνθέτες».  Επίσης το «Ιερές Βλακείες» Εμπειρία Εκδοτική 1η και 2η έκδοση – Εκδόσεις Εντύποις 3η και 4η και το «Η Αγρία Γραφή» Εκδόσεις ΚΨΜ.
[email protected] Facebook: Stelios Kanakis /ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο