Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ελληνικά Hoaxes: Οι «σερίφηδες» του διαδικτύου αυτοεξευτελίζονται, διαψεύδοντας μέχρι και την… κυβέρνηση

Ως γνω­στόν το Facebook έχει ανα­θέ­σει την παρα­κο­λού­θη­ση των Fake News στο site ellinikahoaxes.gr, το οποίο όχι μόνο δεν δια­θέ­τει τη δημο­σιο­γρα­φι­κή πεί­ρα, ούτε καν την δημο­σιο­γρα­φι­κή ιδιό­τη­τα (μάλι­στα κατη­γο­ρού­νται για πλα­στο­γρα­φία) πολύ περισ­σό­τε­ρο, δεν δια­θέ­τουν την επι­στη­μο­νι­κή γνώ­ση αν και κατα­πιά­νο­νται με ζητή­μα­τα που άπτο­νται τομέ­ων της επι­στή­μης.

Τα ellinikahoaxes όχι μόνο δεν τηρούν στά­ση ουδε­τε­ρό­τη­τας, όχι μόνο έγι­ναν τα ίδια παρα­γω­γοί Fakes News, όχι μόνο χαρα­κτη­ρί­ζουν fake news το σχό­λια — ερμη­νεία του δημο­σιο­γρά­φου(!) αλλά κατα­βάλ­λουν μια συστη­μα­τι­κή προ­σπά­θεια απε­νο­χο­ποί­η­σης και ξεπλύ­μα­τος συγκε­κρι­μέ­νης πολι­τι­κής και οργα­νι­σμών, ακό­μη και διε­θνών προβοκατσιών.

Κραυ­γα­λέα περί­πτω­ση όταν πριν λίγους μήνες τα ellinikahoaxes κυκλο­φό­ρη­σαν alert για Fake News (για την κατάρ­γη­ση των καλ­λι­τε­χνι­κών μαθη­μά­των), το οποίο ήταν το ίδιο Fake News! Μετά από μαζι­κές αντι­δρά­σεις μέσων και πολι­τών, τα ellinikahoaxes παρα­δέ­χθη­καν αργό­τε­ρα ότι έκα­ναν λάθος χωρίς να δώσουν παρα­πά­νω εξηγήσεις.

Δεν ήταν το τελευ­ταίο  όμως. Χθες χαρα­κτή­ρι­σαν Fake News δημο­σιεύ­μα­τα για ενί­σχυ­ση των ελεγ­κτι­κών σωμά­των στη Βόρεια Ελλά­δα επι­κα­λού­με­να μάλι­στα τη ΓΑΔΑ!!! Δηλα­δή άξιο δημο­σί­ευ­σης είναι μόνο ό,τι δε δια­ψεύ­δουν (ή αλλιώς μόνο ό,τι επι­βε­βαιώ­νουν) τα γρα­φεία Τύπου Οργα­νι­σμών, φορέ­ων, υπουρ­γεί­ων κλπ!!! Το νιώ­σα­με και στο πετσί μας αυτό όταν για να μας δια­ψεύ­σει επι­κα­λέ­στη­κε την άπο­ψη του υπουρ­γεί­ου Δικαιο­σύ­νης της Δανί­ας τη στιγ­μή που ο Τύπος της Δανί­ας βοού­σε περί του αντι­θέ­του!!!

Στη προ­κει­μέ­νη περί­πτω­ση δια­ψεύ­δει και τον ίδιο τον κυβερ­νη­τι­κό εκπροσωπο:

hoaxes

Ιδού το σχε­τι­κό από­σπα­σμα από το ΑΠΕ για τις δηλώ­σεις του κ. Πέτσα στις 19/11

ape

Πηγή: Αθη­ναϊ­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδήσεων

Με λίγα λόγια, στην πρε­μού­ρα τους να «δια­ψεύ­σουν» μια είδη­ση (ποτ θεώ­ρη­σαν ότι εκθέ­τει την κυβέρ­νη­ση), οι φωστή­ρες των «Hoaxes»… διέ­ψευ­σαν τον ίδιο τον κυβερ­νη­τι­κό εκπρόσωπο!

Σημειώ­νε­ται πως από το 2019, τα Ellinika Hoaxes είναι συνερ­γά­της του κοι­νω­νι­κού δικτύ­ου Facebook, ελέγ­χο­ντας τις εικό­νες, τα βίντεο και τα άρθρα που «ανε­βαί­νουν» στην πλατ­φόρ­μα, ως μέρος της πρω­το­βου­λί­ας του κοι­νω­νι­κού δικτύ­ου για τον έλεγ­χο των fake news. Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που δημο­σιο­ποιεί η ιστο­σε­λί­δα, για τις υπη­ρε­σί­ες που προ­σέ­φε­ρε το 2019, εισέ­πρα­ξε το ποσό των 269.480 ευρώ. Το ποσό καθο­ρί­ζε­ται από τον αριθ­μό των ελεγ­χό­με­νων αναρτήσεων.

Ο χαρα­κτη­ρι­σμός μιας ανάρ­τη­σης ως Fake έχει απο­τέ­λε­σμα τόσο το να πέφτει η σελί­δα του μέσου χαμη­λά στη ροή όσων βλέ­πουν οι χρή­στες (οι χρή­στες είναι λιγό­τε­ρο πιθα­νό να τη δουν να εμφα­νί­ζε­ται στη ροή ειδή­σε­ων. Αλλά και εάν τη δουν, ή απο­πει­ρα­θούν να την κοι­νο­ποι­ή­σουν), η πλατ­φόρ­μα θα τους προ­τεί­νει να δια­βά­σουν το άρθρο που θα δίνει την πραγ­μα­τι­κή της διάσταση.

Αυτό όμως δεν το χει­ρό­τε­ρο που θα υπο­στεί η σελί­δα του Μέσου Ενη­μέ­ρω­σης. Το facebook ανα­λαμ­βά­νει δρά­ση και ρίχνει τη σελί­δα. Το έχει κάνει. Με σχε­τι­κή προει­δο­ποί­η­ση είναι και το Ατέ­χνως εξαι­τί­ας των αντι­φα­σι­στι­κών, αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κών, αντι­να­τοϊ­κών μας δημο­σιεύ­σε­ων. Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι για τους ίδιους λόγους το facebook έρι­ξε την πλέ­ον πολυ­πλη­θή σελί­δα Τρία Κόκ­κι­να Γράμ­μα­τα στην οποία δια­χει­ρι­στής ήταν ο δαχει­ρι­στής του Ατέ­χνως, δημο­σιο­γρά­φος και μέλος της Ενω­σης Συντα­κτών (ΕΣΗΕΑ), Ηρα­κλής Κακαβάνης.

facebook

Βέβαια, αυτό δε συμ­βαί­νει με όλους. ΤΑ μεγά­λα συστη­μι­κά μέσα δε δια­τρέ­χουν τέτοιο κίν­δυ­νο διό­τι, αν μα είδη­σή τους χαρα­κτη­ρι­στεί fake news, διορ­θώ­νουν κατό­πιν επι­κοι­νω­νί­ας με τα Ellinika Hoaxes «διορ­θώ­νουν την είδη­ση και δε δια­τρέ­χουν κανέ­να κίν­δυ­νο. Κάτι που δεν πρό­κει­ται να κάνει ποτέ το Ατέχνως.

Eντύ­πω­ση προ­κα­λεί η περί­ερ­γη στά­ση της Ένω­σης Συντα­κτών (ΕΣΗΕΑ) η οποία σιω­πά ‑το ζήτη­μα έχει τεθεί κατ’ επα­νά­λη­ψη υπό­ψη της- παρό­τι η συγκε­κρι­μέ­νη σελί­δα, τα Ελλη­νι­κά Hoaxes) ατεκ­μη­ρί­ω­τα, με υπο­κει­με­νι­σμό στην ουσία λογο­κρί­νει επαγ­γελ­μα­τί­ες δημο­σιο­γρά­φους και μοι­ρά­ζει πιστο­ποι­η­τι­κά δημο­σιο­γρα­φι­κής εγκυ­ρό­τη­τας.. Επαγ­γελ­μα­τί­ες δημο­σιο­γρά­φοι ανα­γκά­ζο­νται να πει­θαρ­χή­σουν σε έναν πλαί­σιο δημο­σιο­γρα­φί­ας — ενη­μέ­ρω­σης που δια­μορ­φώ­νουν ντε φάκτο (και) τα Ellinika Hoaxes (τι είναι γεγο­νός, τι είναι είδη­ση κλπ) όπου το μη αρε­στό σχό­λιο — ερμη­νεία της είδη­σης χαρα­κτη­ρί­ζε­ται fake.

Εμείς δεν έχου­με αυτα­πά­τες. Ο φόβος τους είναι η απο­κά­λυ­ψη των ταξι­κών προ­ε­κτά­σε­ων των ειδή­σε­ων. Πίσω από το κυνή­γι των fake news (υπαρ­κτό πρό­βλη­μα), πίσω από το κυνή­γι της «τοξι­κό­τη­τας» των ειδή­σε­ων κρύ­βε­ται (ή μπο­ρεί να κρυ­φτεί) το κυνή­γι της ταξι­κής προ­σέγ­γι­σης των ειδήσεων.

Με όποιο κόστος δε θα κάνου­με πίσω. Κι αν μας ρίξουν, εμείς θα ξανα­βρε­θού­με στην πρώ­τη γραμμή.

(Πιθα­νά και η παρού­σα ανάρ­τη­ση να επι­σπεύ­σει την «πτώ­ση» της σελί­δας, γι’ αυτό ακο­λου­θή­στε μας ΕΔΩ).

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο