Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Το τζάκι είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία

Με μία ανοι­χτή επι­στο­λή προς τους πολί­τες αλλά και την Πολι­τεία η Ελλη­νι­κή Αντι­καρ­κι­νι­κή Εται­ρεία κρού­ει τον κώδω­να του κιν­δύ­νου για τη χρή­ση τζα­κιού. Όπως αναφέρει:

«Καθώς δια­νύ­ου­με περί­ο­δο με αρκε­τό κρύο πολ­λοί από εσάς χρη­σι­μο­ποιεί­τε το τζά­κι για να ζεστα­θεί­τε, είτε για­τί θέλε­τε να απο­λαύ­σε­τε μία αίσθη­ση θαλ­πω­ρής (να δώσε­τε μία νότα γρα­φι­κό­τη­τας στη ζωή σας), είτε για­τί σας είναι οικο­νο­μι­κά πιο συμ­φέ­ρου­σα επι­λο­γή θέρμανσης.

Τίπο­τα από τα δύο δεν ισχύει!

Η καύ­ση ξύλου εκλύ­ει στο εσω­τε­ρι­κό και εξω­τε­ρι­κό περι­βάλ­λον (στον αέρα) μεγά­λες ποσό­τη­τες πολυ­κυ­κλι­κών αρω­μα­τι­κών υδρογονανθράκων(PAHs), βεν­ζο­λί­ου, διο­ξι­νών και αιω­ρού­με­νων σωμα­τι­δί­ων και μάλι­στα των πιο μικρών, των γνω­στών ως PM 2,5μm, τα οποία διεισ­δύ­ουν και εγκα­θί­στα­νται πολύ βαθιά στις κυψε­λί­δες του πνεύ­μο­να και από εκεί περ­νούν στην κυκλο­φο­ρία του αίμα­τος και φτά­νουν σε διά­φο­ρα όργα­να του σώμα­τος. Η ρύπαν­ση αφο­ρά τόσο τον αέρα του σπι­τιού που έχει αναμ­μέ­νο το τζά­κι, όσο και τα γει­το­νι­κά σπί­τια, αλλά και τον αέρα στους δρό­μους που κινούμαστε».

Στην ομο­λο­γου­μέ­νως ανη­συ­χη­τι­κή αυτή επι­στο­λή η ΕΑΕ επι­ση­μαί­νει ότι το πρό­βλη­μα με την ατμο­σφαι­ρι­κή μόλυν­ση απα­σχο­λεί πολ­λές υγειο­νο­μι­κές υπη­ρε­σί­ες στον κόσμο, και τους μεγά­λους δια­κρα­τι­κούς οργα­νι­σμούς για­τί είναι μεί­ζον πρό­βλη­μα υγεί­ας προ­κα­λώ­ντας εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες θανά­τους παγκοσμίως.

Η ΕΑΕ επι­ση­μαί­νει ότι μεγά­λη πυκνό­τη­τα αιω­ρού­με­νων σωμα­τι­δί­ων στον αέρα, σύμ­φω­να με όλες τις μελέ­τες και τις δια­πι­στώ­σεις της Παγκό­σμιας Οργά­νω­σης Υγεί­ας, προ­κα­λεί πολ­λα­πλα­σια­σμό της συχνό­τη­τας εμφά­νι­σης καρ­κί­νου (σε όσους είναι εκτε­θει­μέ­νοι σε αυτά), αλλά και πλη­θώ­ρα άλλων ασθε­νειών. Απο­τε­λεί δε επι­πλέ­ον αιτία ατμο­σφαι­ρι­κής ρύπαν­σης πολύ μεγα­λύ­τε­ρη απ’ αυτήν που προ­κα­λούν τα καυ­σα­έ­ρια των αυτοκινήτων.

Η έκκληση στους πολίτες

«Αδιά­φο­ρα με τι είδους τζά­κι χρη­σι­μο­ποιεί­τε, βλά­πτε­τε το ίδιο τη δική σας υγεία και εκεί­νη των συμπο­λι­τών σας. Το πρό­βλη­μα είναι μεγα­λύ­τε­ρο στις πόλεις χωρίς καλό εξα­ε­ρι­σμό, όπως είναι η Αθή­να, η κατά­στα­ση με την ατμο­σφαι­ρι­κή ρύπαν­ση το χει­μώ­να, ιδί­ως τις ημέ­ρες που δεν έχει έντο­νους ανέ­μους, είναι απα­ρά­δε­κτα ανθυ­γιει­νή. Δεν χρειά­ζε­ται να έχε­τε ειδι­κούς μετρη­τές για να κατα­λά­βα­τε την αυξη­μέ­νη πυκνό­τη­τα των αιω­ρού­με­νων σωμα­τι­δί­ων και των τοξι­νών που εισπνέ­ε­τε, αρκεί η μυρω­διά του καμέ­νου ξύλου. Όταν το μυρί­ζε­τε, εισπνέ­ε­τε εξαι­ρε­τι­κά μεγά­λες ποσό­τη­τες τοξι­νών και αιω­ρού­με­νων σωμα­τι­δί­ων. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα δεν υπάρ­χει καμιά γρα­φι­κό­τη­τα σε αυτή την αίσθη­ση, απλά πρέ­πει να την εκλά­βε­τε ως αυτό που πραγ­μα­τι­κά είναι: ένας παρά­γο­ντας που σας θέτει σε κίν­δυ­νο να εμφα­νί­σε­τε καρ­κί­νο και άλλες ασθέ­νειες», ανα­φέ­ρε­ται χαρα­κτη­ρι­στι­κά στην ανοι­χτή αυτή επι­στο­λή που κατα­λή­γει σε έκκλη­ση προς όλους μας:

«Αγα­πη­τοί συμπολίτες,

στα­μα­τή­στε να χρη­σι­μο­ποιεί­τε τα τζά­κια σας, για το δικό σας και για το καλό των άλλων. Για την προ­στα­σία της υγεί­ας σας, την προ­στα­σία των ευαί­σθη­των ομά­δων του πλη­θυ­σμού (π.χ. καρ­κι­νο­πα­θείς, άνθρω­ποι με χρό­νια ανα­πνευ­στι­κή ανε­πάρ­κεια, έγκυ­ες, βρέ­φη, παι­διά και ηλι­κιω­μέ­νοι) αλλά και όλων των συμπο­λι­τών σας.

Όσο για την οικο­νο­μία, είναι γνω­στό ότι αφε­νός συχνά με το τζά­κι δεν επι­τυγ­χά­νε­ται τη θέρ­μαν­ση του σπι­τιού σας (σε σχέ­ση με το καλο­ρι­φέρ), η αγο­ρά των ξύλων δεν είναι τόσο πολύ φτη­νή, αλλά και τα έξο­δα από την επι­δεί­νω­ση της υγεία σας, θα υπερ­κε­ρά­σουν κάποια στιγ­μή κατά πολύ τη γλι­σχρή οικο­νο­μία που επι­τυγ­χά­νε­ται από την καύ­ση ξύλων.

Ας μην αφή­σου­με την οικο­νο­μι­κή κρί­ση και τις λαν­θα­σμέ­νες εντυ­πώ­σεις να μας βλάπτουν.

Ας μη γίνε­τε εσείς αιτία κακού για τον εαυ­τό σας και για τους άλλους».

«Αν κάποιος θέλει να καίει ξύλα στο τζάκι του, δεν είναι δικαίωμα του να το κάνει»

Όμως η επι­στο­λή απευ­θύ­νε­ται και προς την κυβέρ­νη­ση και τους εκπρο­σώ­πους των πολι­τών στο ελλη­νι­κό Κοι­νο­βού­λιο, τονί­ζο­ντας πως το κρά­τος υπάρ­χει για να προ­ά­γει την ευη­με­ρία των πολι­τών του.

«Η προ­στα­σία της υγεί­ας απο­τε­λεί πρω­τεύ­ον καθή­κον του. Εσείς ως δημο­κρα­τι­κά εκλεγ­μέ­νοι οφεί­λε­τε άμε­σα να λάβε­τε τα κατάλ­λη­λα μέτρα ώστε να στα­μα­τή­σει η αλό­γι­στη ρύπαν­ση του ατμο­σφαι­ρι­κού αέρα από την καύ­ση τζα­κιών στις πόλεις του κέντρου ή της περι­φέ­ρειας» ανα­φέ­ρει η ΕΑΕ και συμπληρώνει:

«Επει­δή δε σε εσάς έχει εκχω­ρη­θεί το δικαί­ω­μα να λαμ­βά­νε­τε «κατα­να­γκα­στι­κά μέτρα», αφού αρχι­κά ενη­με­ρώ­σε­τε τον πλη­θυ­σμό για τους κιν­δύ­νους της ρύπαν­σης από την καύ­ση ξύλων, παρα­κα­λεί­στε να προ­χω­ρή­στε σε:

● νομο­θε­τι­κή απα­γό­ρευ­ση της καύ­σης ξύλων σε αστι­κά κέντρα και προ­νο­ή­στε για τους ελέγ­χους και τις ανα­λο­γού­σες ποι­νές στους παραβάτες.

● απα­γό­ρευ­ση από την πολε­ο­δο­μία έγκρι­σης για ανέ­γερ­ση κατοι­κιών στο ευρύ­τε­ρο λεκα­νο­πέ­διο της Αττι­κής (και σε άλλες πόλεις) όταν σ’ αυτά προ­βλέ­πε­ται η κατα­σκευή τζακιών.

● παρο­χή κατάλ­λη­λων οικο­νο­μι­κών κινή­τρων ώστε να μπο­ρούν τα νοι­κο­κυ­ριά να απαλ­λα­γούν από τα τζά­κια και να κάνουν χρή­ση φυσι­κού αερί­ου ή καλής ποιό­τη­τας πετρε­λαί­ου ή ηλε­κτρι­κών συσκευών. Η επέν­δυ­ση σε μία τέτοια πρα­κτι­κή απο­τε­λεί ένα επί­δο­μα υγεί­ας που το χρω­στά­τε στους κατοί­κους των πόλε­ων και που οφεί­λε­τε εκ της θέσης και απο­στο­λής σας να εκπλη­ρώ­σε­τε. Και σε οικο­νο­μι­κούς όρους είναι μία επέν­δυ­ση σήμε­ρα που θα απο­φέ­ρει άμε­σα και απώ­τε­ρα ευνοϊ­κά απο­τε­λέ­σμα­τα στην εθνι­κή οικονομία».

Τέλος, σε αυστη­ρό ύφος η επι­στο­λή αυτή κατα­λή­γει: «Να τονι­στεί ότι αν κάποιος θέλει να καί­ει ξύλα στο τζά­κι του, δεν είναι δικαί­ω­μα του να το κάνει, για­τί με την πρά­ξη του αυτή, όπως έχουν δεί­ξει οι μελέ­τες, θέτει σε κίν­δυ­νο και όσους κατοι­κούν σε γει­το­νι­κά σπί­τια και ακό­μα μακρύ­τε­ρα. Αν η απα­γό­ρευ­ση του καπνί­σμα­τος ορθώς προ­ω­θή­θη­κε για να προ­στα­τεύ­σει τους πολί­τες από το παθη­τι­κό κάπνι­σμα, γεν­νά­ται η απο­ρία ‑που θα μετα­τρα­πεί σε αγα­νά­κτη­ση- πώς η Πολι­τεία αδια­φο­ρεί γι’ αυτήν την μεγα­λύ­τε­ρη σε έντα­ση και έκτα­ση παθη­τι­κή έκθε­ση τόσων πολ­λών πολι­τών στους ρύπους από την καύ­ση ξύλων».

Εμείς θα υπεν­θυ­μί­σου­με ότι ο ζήτη­μα της θέρ­μαν­σης των λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών είναι στις βασι­κές ανά­γκες οι οποί­ες δυστυ­χώς δεν καλύ­πτο­νται. Τη στιγ­μή που λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά, σχο­λεία, νοσο­κο­μεία, γηρο­κο­μεία πλη­ρώ­νουν φόρους στο πετρέ­λαιο, οι εφο­πλι­στές προ­μη­θεύ­ο­νται αφο­ρο­λό­γη­το πετρέ­λαιο και οι βιο­μή­χα­νοι αφο­ρο­λό­γη­το φυσι­κό αέριο α λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά χρυ­σο­πλη­ρώ­νουν το πετρέ­λαιο και αδυ­να­τούν να πλη­ρώ­σουν τους τσου­χτε­ρούς λογα­ρια­σμούς της ΔΕΗ και του φυσι­κού αερί­ου όπου αυτό υπάρ­χει. Σε μια επο­χή που οι μισθοί και οι συντά­ξεις έχουν συν­θλι­βεί από τα μνη­μο­νια­κά μέτρα, με μεγά­λα ποσο­στά ανερ­γί­ας,  θέρ­μαν­ση είναι πλέ­ον απλη­σί­α­στη πολυ­τέ­λεια. Το αίτη­μα για κατάρ­γη­ση όλων των φόρων (ΕΦΚ και ΦΠΑ) από το πετρέ­λαιο θέρ­μαν­σης και το φυσι­κό αέριο για οικια­κή χρή­ση είναι πιο επί­και­ρο από ποτέ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο