Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις: «Ναι» από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, περισσότερα ανταλλάγματα θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Υπερ­ψη­φί­ζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ την ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή συμ­φω­νία για τις Βάσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώ­νει δεν δια­φω­νεί με την ουσία της συμ­φω­νί­ας δηλώ­νο­ντας πως την κατα­ψη­φί­ζει για να την επα­να­φέ­ρει ως κυβέρ­νη­ση με περισ­σό­τε­ρα ανταλ­λάγ­μα­τα. Το ΚΚΕ την κατα­ψη­φί­ζει και ζήτη­σε την από­συρ­σή της. 

Κατά τη συνε­δρί­α­ση της Επι­τρο­πής Αμυ­νας και Εξω­τε­ρι­κών της Βου­λής για την «Κύρω­ση του Δεύ­τε­ρου Πρω­το­κόλ­λου Τρο­πο­ποί­η­σης της Συμ­φω­νί­ας Αμοι­βαί­ας Αμυ­ντι­κής Συνερ­γα­σί­ας μετα­ξύ της Κυβέρ­νη­σης της Ελλη­νι­κής Δημο­κρα­τί­ας και της Κυβέρ­νη­σης των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών της Αμε­ρι­κής» ο ειση­γη­τής της ΝΔ Γιώρ­γος Κου­μου­τσά­κος υπεν­θύ­μι­σε ότι το κόμ­μα του και ως αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση είχε ταχθεί υπέρ του Στρα­τη­γι­κού Δια­λό­γου με τις ΗΠΑ που είχε ξεκι­νή­σει ο ΣΥΡΙΖΑ και με τη συμ­φω­νία για την επέ­κτα­ση των Βάσε­ων. Επέ­κρι­νε τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα ψηφί­σει υπέρ κάνο­ντας λόγο για «πολι­τι­κά­ντι­κη μετάλ­λα­ξη» που άλλα έλε­γε και έκα­νε ως κυβέρνηση.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ μίλη­σε ο πρώ­ην υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Γιώρ­γος Κατρού­γκα­λος λέγο­ντας ότι είναι αλή­θεια ότι η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ επι­δί­ω­ξε την ανα­βάθ­μι­ση των σχέ­σε­ων Ελλά­δας — ΗΠΑ και πως ο ίδιος το 2018 εγκαι­νί­α­σε το στρα­τη­γι­κό διά­λο­γο με την Ουά­σιγ­κτον και για να κατα­δεί­ξει την ευρω­α­τλα­ντι­κή νομι­μο­φρο­σύ­νη του κόμ­μα­τός του θύμι­σε την προ­ώ­θη­ση της συμ­φω­νί­ας των Πρε­σπών και τα τρι­με­ρή σχή­μα­τα στην Αν. Μεσό­γειο που σχη­μα­τί­στη­καν υπό την αιγί­δα των ΗΠΑ. Ανέ­φε­ρε «τα δώσα­τε όλα και δεν πήρα­τε τίπο­τα πίσω» ζητώ­ντας περισ­σό­τε­ρα ανταλ­λάγ­μα­τα όπως εγγυ­ή­σεις ασφά­λειας με την Τουρ­κία, ενώ άσκη­σε κρι­τι­κή στην κυβέρ­νη­ση διό­τι δεν πέτυ­χε την εγκα­τά­στα­ση βάσης και στη Σκιάθο!

Δήλω­σε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατα­ψη­φί­σει τη συμ­φω­νία λόγω ανταλ­λαγ­μά­των και όχι επί της ουσί­ας διό­τι όπως είπε ως κυβέρ­νη­ση θα την επα­να­φέ­ρει σε ένα αμοι­βαίο επω­φε­λές πλαίσιο!

Από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ο Βασί­λης Κεγκέ­ρο­γλου δήλω­σε ότι το κόμ­μα του θα υπερ­ψη­φί­σει τη συμ­φω­νία για τις Βάσεις υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι θα πρέ­πει να υπάρ­χουν περισ­σό­τε­ρα οικο­νο­μι­κά οφέ­λη για την παρα­χώ­ρη­σε επι­πλέ­ον βάσε­ων στις ΗΠΑ.

ΚΚΕ: Πάρτε τη πίσω είναι αντίθετη με τη θέληση του λαού

Το ΚΚΕ κατα­ψη­φί­ζει την ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή συμ­φω­νία για τις Βάσεις και συνε­χί­ζει μαζί με το λαό τον αγώ­να που δυνα­μώ­νει την Πέμ­πτη στο συλ­λα­λη­τή­ριο στα Προ­πύ­λαια και στις 22 Μάη στη μαρα­θώ­νια πορεία, τόνι­σε ο Γιώρ­γος Μαρί­νος μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμ­μα­τος και βου­λευ­τής Εύβοιας μιλώ­ντας το πρωί της Τρί­της στη Διαρ­κή Επι­τρο­πή Εθνι­κής ‘Αμυ­νας και Εξω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων της Βου­λής για την «Κύρω­ση του Δεύ­τε­ρου Πρω­το­κόλ­λου Τρο­πο­ποί­η­σης της Συμ­φω­νί­ας Αμοι­βαί­ας Αμυ­ντι­κής Συνερ­γα­σί­ας μετα­ξύ της Κυβέρ­νη­σης της Ελλη­νι­κής Δημο­κρα­τί­ας και της Κυβέρ­νη­σης των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών της Αμερικής».

Ζήτη­σε την από­συρ­ση της συμ­φω­νί­ας λέγο­ντας πάρ­τε τη πίσω είναι κάθε­τα αντί­θε­τη με τη θέλη­ση και το συμ­φέ­ρον του λαού,θα την πολε­μή­σου­με μαζί του με όλους του τρό­πους. Την χαρα­κτή­ρι­σε κατά­πτυ­στη και επι­θε­τι­κή τη συμ­φω­νία που επ αόρι­στον επε­κτεί­νει σε όλη τη χώρα τις αμε­ρι­κα­νι­κές βάσεις και υπο­δο­μές και εμπλέ­κει τις ένο­πλες δυνά­μεις πιο βαθιά στην υπη­ρε­σία του ΝΑΤΟ με απο­τέ­λε­σμα η χώρα να γίνε­ται στό­χος αντι­ποί­νων και ο λαός να έχει μπει σε μεγά­λους κινδύνους.

Σημεί­ω­σε πως η κυβέρ­νη­ση, τα ΝΑΤΟι­κά κόμ­μα­τα και τα παπα­γα­λά­κια τους προ­σπα­θούν να εκβιά­σουν τον λαό που αντι­στέ­κε­ται και στην πλειο­ψη­φία του είναι κατά του ΝΑΤΟ και της εμπλο­κής στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο. Πρό­σθε­σε πως το ΚΚΕ φέρ­νει στη Βου­λή το μήνυ­μα των λαϊ­κών κινη­το­ποι­ή­σε­ων για από­συρ­ση της συμ­φω­νί­ας, για απε­μπλο­κή από τα ΝΑΤΟι­κά σχέ­δια και για ξήλω­μα των βάσεων.

Ανέ­δει­ξε τις ευθύ­νες όλων των κυβερ­νή­σε­ων και των ευρω­α­τλα­ντι­κών κομ­μά­των για τη μετα­τρο­πή της χώρας σε ορμη­τή­ριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ τονί­ζο­ντας ότι η ΝΔ ολο­κλη­ρώ­νει το έγκλη­μα που ξεκί­νη­σε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποί­ος τώρα υπο­κρί­νε­ται ενώ έχει βαριές ευθύ­νες αφού πρω­το­στά­τη­σε στο στρα­τη­γι­κό διά­λο­γο με τις ΗΠΑ το 2018 και καμα­ρώ­νει διό­τι προ­ε­τοί­μα­σε τη συμ­φω­νία για τις Βάσεις που έφε­ρε στη Βου­λή η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ. Σχο­λί­α­σε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «κατα­πί­νει τον γάι­δα­ρο και πνί­γε­ται στην ουρά» αφού έχει συμ­φω­νή­σει με το πλέγ­μα της ΝΑΤΟι­κής εμπλο­κής της χώρας και με δική του ευθύνη.

Το ΚΚΕ, τόνι­σε, παλεύ­ει ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο για την ανα­τρο­πή της καπι­τα­λι­στι­κής βαρ­βα­ρό­τη­τας που γεν­νά πολέ­μου, φτώ­χεια και προ­σφυ­γιά. Αυτή είναι η σωστή πλευ­ρά της ιστο­ρί­ας, σημείωσε.

Σχο­λιά­ζο­ντας περί καλύ­τε­ρων ανταλ­λαγ­μά­των των εγγυ­ή­σε­ων ασφά­λειας ένα­ντι της Τουρ­κί­ας έκα­νε λόγο για «παρα­μύ­θια» και υπεν­θύ­μι­σε ότι οι κυβερ­νή­σεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δια­φή­μι­ζαν τις τοπο­θε­τή­σεις των υπουρ­γών Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ και στη συνέ­χεια η Αγκυ­ρα ενί­σχυ­σε τις διεκ­δι­κή­σεις της ένα­ντι των ελλη­νι­κών κυριαρ­χι­κών δικαιωμάτων.

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο