Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης: Στηρίζει την πρωτοβουλία για την απονομή Νόμπελ Ειρήνης στις Κουβανικές ιατρικές μπριγάδες

Με ανα­κοί­νω­ση του ο Ελλη­νο­κου­βα­νι­κός Σύν­δε­σμος Φιλί­ας και Αλλη­λεγ­γύ­ης Θεσ­σα­λο­νί­κης εκφρά­ζει την στή­ρι­ξη του στην καμπά­νια για την απο­νο­μή του βρα­βεί­ου Νόμπελ Ειρή­νης στις κου­βα­νι­κές ιατρι­κές ταξιαρ­χί­ες, τονί­ζο­ντας πως  «είναι ανά­γκη να ανα­δει­χθούν τα επι­τεύγ­μα­τα της Κου­βα­νι­κής Επα­νά­στα­σης, να στη­ρι­χθούν και να επε­κτα­θούν οι κατα­κτή­σεις της σοσια­λι­στι­κής οικο­δό­μη­σης και να γίνει ευρύ­τε­ρα γνω­στό στη διε­θνή κοι­νή γνώ­μη το ζήτη­μα του αποκλεισμού».

Ολό­κλη­ρη η ανα­κοί­νω­ση έχει ως εξής:

«Η παν­δη­μία του Covid-19 επι­βε­βαί­ω­σε με εμφα­τι­κό και συνά­μα τρα­γι­κό τρό­πο την αδυ­να­μία του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος να ικα­νο­ποι­ή­σει τις σύγ­χρο­νες λαϊ­κές ανά­γκες. Στην Ευρώ­πη, στις ΗΠΑ, σε χώρες της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής όπως η Βρα­ζι­λία, τα απο­τε­λέ­σμα­τα της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης της υγεί­ας υπήρ­ξαν οδυ­νη­ρά για τους λαούς. 

Μέσα σε αυτήν την εξαι­ρε­τι­κά δύσκο­λη για τους λαούς περί­ο­δο, η Κού­βα των 11 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων ανα­δεί­χθη­κε επά­ξια σε παγκό­σμια πρω­τα­θλή­τρια στη διε­θνι­στι­κή αλλη­λεγ­γύη. Περί­που 2.000 κου­βα­νοί για­τροί και νοση­λευ­τές, μέλη της Διε­θνούς Ιατρι­κής Μπρι­γά­δας «Henry Reeve», βρέ­θη­καν σε 21 χώρες του κόσμου προ­κει­μέ­νου να συμ­βάλ­λουν στη μάχη ενά­ντια στην παν­δη­μία του κορωνοϊού. 

Η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα με την οποία το Κου­βα­νι­κό Εθνι­κό Σύστη­μα Υγεί­ας αντι­με­τώ­πι­σε την παν­δη­μία τόσο στο εσω­τε­ρι­κό της χώρας όσο και στο εξω­τε­ρι­κό μέσω των ιατρι­κών μπρι­γά­δων, απο­τε­λεί αξιο­μνη­μό­νευ­τη κλη­ρο­νο­μιά της σοσια­λι­στι­κής οικο­δό­μη­σης, από την Επα­νά­στα­ση του 1959 μέχρι σήμε­ρα. Απο­δει­κνύ­ει δε την σημα­ντι­κή υπε­ρο­χή του σοσια­λι­στι­κού κεντρι­κού σχε­δια­σμού ένα­ντι της καπι­τα­λι­στι­κής αναρ­χί­ας σε έναν ιδιαί­τε­ρα ευαί­σθη­το τομέα όπως αυτός της δημό­σιας Υγείας. 

Στο πλαί­σιο αυτό, ο Ελλη­νο­κου­βα­νι­κός Σύν­δε­σμος Φιλί­ας και Αλλη­λεγ­γύ­ης Θεσ­σα­λο­νί­κης χαι­ρε­τί­ζει και στη­ρί­ζει την πρω­το­βου­λία που προ­τεί­νει την απο­νο­μή του Βρα­βεί­ου Νόμπελ για την Ειρή­νη στις Κου­βα­νι­κές Ιατρι­κές Μπρι­γά­δες. Είναι μια πρώ­της τάξε­ως ευκαι­ρία το Βρα­βείο Νόμπελ Ειρή­νης, που στο παρελ­θόν έχει δυστυ­χώς απο­νε­μη­θεί σε ιμπε­ρια­λι­στές και φονιά­δες (Χ. Κίσιν­γκερ, Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, Μπ. Ομπά­μα, κλπ), να δοθεί σε αυτούς που πραγ­μα­τι­κά το δικαιού­νται, στο λαό μιας χώρας που εξά­γει επι­στή­μο­νες για­τρούς και νοση­λευ­τές, διδά­σκο­ντας στον κόσμο τι θα πει διε­θνι­στι­κή αλληλεγγύη. 

Σήμε­ρα, ίσως περισ­σό­τε­ρο από ποτέ άλλο­τε, είναι ανά­γκη να ανα­δει­χθούν τα επι­τεύγ­μα­τα της Κου­βα­νι­κής Επα­νά­στα­σης, να στη­ρι­χθούν και να επε­κτα­θούν οι κατα­κτή­σεις της σοσια­λι­στι­κής οικο­δό­μη­σης και να γίνει ευρύ­τε­ρα γνω­στό στη διε­θνή κοι­νή γνώ­μη το ζήτη­μα του απο­κλει­σμού (Bloqueo), που εδώ και έξι δεκα­ε­τί­ες έχουν επι­βάλ­λει, κατά παρά­βα­ση κάθε διε­θνούς δικαί­ου, οι ιμπε­ρια­λι­στές των ΗΠΑ και οι σύμ­μα­χοί τους. 

Ο Ελλη­νο­κου­βα­νι­κός Σύν­δε­σμος Φιλί­ας και Αλλη­λεγ­γύ­ης Θεσ­σα­λο­νί­κης καλεί τα μέλη και τους φίλους του, τους εργα­ζό­με­νους, τη νεο­λαία, το λαό της πόλης μας να στη­ρί­ξουν αυτήν την πρω­το­βου­λία, ενι­σχύ­ο­ντας την αλλη­λεγ­γύη προς το νησί της Επα­νά­στα­σης και τις σχέ­σεις φιλί­ας, συνερ­γα­σί­ας και αδελ­φο­σύ­νης των λαών Ελλά­δας και Κούβας».

nobel cuba 1

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο