Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης: Ανακοίνωση για την 61η επέτειο της Κουβανικής Επανάστασης

Το γεγο­νός ότι η Κου­βα­νι­κή Επα­νά­στα­ση ενέ­πνευ­σε τους εργα­το­λαϊ­κούς αγώ­νες σε όλο τον κόσμο και απέ­δει­ξε τη ζωτι­κό­τη­τα της κοσμο­θε­ω­ρί­ας του μαρ­ξι­σμού-λενι­νι­σμού επι­ση­μαί­νει σε ανα­κοί­νω­ση του ο Ελλη­νο­κου­βα­νι­κός Σύν­δε­σμος Φιλί­ας και Αλλη­λεγ­γύ­ης Θεσ­σα­λο­νί­κης επ’ ευκαι­ρία της συμπλή­ρω­σης 61 χρό­νων από την Επα­νά­στα­ση του 1959. Στην ίδια ανα­κοί­νω­ση υπο­γραμ­μί­ζο­νται οι μεγά­λες κοι­νω­νι­κές κατα­κτή­σεις της σοσια­λι­στι­κής Κού­βας, η αντί­στα­ση του κου­βα­νι­κού λαού στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα και εκφρά­ζε­ται η αμέ­ρι­στη διε­θνι­στι­κή και αδελ­φι­κή αλλη­λεγ­γύη του Συν­δέ­σμου προς το νησί της Επανάστασης.

Ολό­κλη­ρη η ανα­κοί­νω­ση έχει ως εξής:

Ο Ελλη­νο­κου­βα­νι­κός Σύν­δε­σμος Φιλί­ας και Αλλη­λεγ­γύ­ης Θεσ­σα­λο­νί­κης χαι­ρε­τί­ζει την 61η επέ­τειο της Κου­βα­νι­κής Επα­νά­στα­σης, του κοσμοϊ­στο­ρι­κού αυτού γεγο­νό­τος του 20ου αιώ­να που απο­τέ­λε­σε την πρώ­τη σοσια­λι­στι­κή επα­νά­στα­ση στην αμε­ρι­κα­νι­κή ήπει­ρο και ευρύ­τε­ρα στο δυτι­κό ημισφαίριο.

Η Κου­βα­νι­κή Επα­νά­στα­ση ενέ­πνευ­σε τους εργα­τι­κούς-λαϊ­κούς αγώ­νες σε όλο τον κόσμο και απέ­δει­ξε τη ζωτι­κό­τη­τα της κοσμο­θε­ω­ρί­ας του μαρ­ξι­σμού-λενι­νι­σμού και του προ­λε­τα­ρια­κού διε­θνι­σμού. Απο­δεί­χθη­κε ότι ο ιμπε­ρια­λι­σμός δεν είναι ανί­κη­τος και πως οι λαοί έχουν τη δύνα­μη να βγουν στο προ­σκή­νιο και να γίνουν οι ίδιοι αφέ­ντες στον τόπο τους.

Υπό την ηγε­σία του αλη­σμό­νη­του Φιντέλ Κάστρο και με την καθο­ρι­στι­κή συμ­βο­λή της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης και των άλλων σοσια­λι­στι­κών χωρών, η σοσια­λι­στι­κή Κού­βα πέτυ­χε μια σει­ρά σημα­ντι­κές κατα­κτή­σεις σε τομείς όπως η Υγεία, η Παι­δεία, η Πρό­νοια, ο Πολι­τι­σμός και ο Αθλη­τι­σμός, που για τους εργα­ζό­με­νους στις καπι­τα­λι­στι­κές χώρες φαντά­ζουν μέχρι σήμε­ρα άπια­στο όνειρο.

Η Κού­βα κατά­φε­ρε να στα­θεί όρθια και να προ­ο­δεύ­σει παρά τον βάρ­βα­ρο και γενο­κτο­νι­κό οικο­νο­μι­κό, εμπο­ρι­κό και χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό απο­κλει­σμό που έχουν επι­βάλ­λει οι ΗΠΑ εδώ και σχε­δόν 60 χρό­νια. Η Κου­βα­νι­κή Επα­νά­στα­ση δεν λύγι­σε ακό­μη και όταν έχα­σε τους πιο σημα­ντι­κούς συμ­μά­χους της, την ΕΣΣΔ και τις σοσια­λι­στι­κές χώρες, έπει­τα από τις αντε­πα­να­στα­τι­κές ανα­τρο­πές στις αρχές της δεκα­ε­τί­ας του ’90.

Ο λαός και η ηγε­σία της Κού­βας αντι­με­τώ­πι­σαν με γεναιό­τη­τα την συνε­χή εχθρι­κή, υπο­νο­μευ­τι­κή στά­ση των ΗΠΑ και των συμ­μά­χων τους. Σήμε­ρα που η κυβέρ­νη­ση Τραμπ εντα­τι­κο­ποιεί την επί­θε­ση στην Κού­βα, ενώ ευρω­παϊ­κά και άλλα μονο­πώ­λια επι­χει­ρούν να εισβάλ­λουν οικο­νο­μι­κά στο νησί, είναι περισ­σό­τε­ρο απο ποτέ ανα­γκαία η στή­ρι­ξη και εμβά­θυν­ση του σοσια­λι­στι­κού χαρα­κτή­ρα της Επανάστασης.

Σήμε­ρα, 61 χρό­νια μετά την θριαμ­βευ­τι­κή είσο­δο των επα­να­στα­τών του Φιντέλ στην Αβά­να, συνε­χί­ζου­με να εμπνε­ό­μα­στε από τους αγώ­νες του κου­βα­νι­κού λαού προς τον οποίο εκφρά­ζου­με την αμέ­ρι­στη διε­θνι­στι­κή και αδελ­φι­κή αλλη­λεγ­γύη μας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο