Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ελληνοτουρκικά: Τις αξιώσεις της προβάλλει η Άγκυρα, ενώ τρέχουν οι επικίνδυνες διεργασίες

Με νέες προ­κλη­τι­κές δηλώ­σεις η τουρ­κι­κή κυβέρ­νη­ση θέτει το πλαί­σιο των τουρ­κι­κών θέσε­ων και αξιώ­σε­ων, σε  μια περί­ο­δο που «τρέ­χουν» οι επι­κίν­δυ­νες διερ­γα­σί­ες προ­κει­μέ­νου μετά τις εκλο­γές σε Ελλά­δα και Τουρ­κία, να στρω­θεί το «τρα­πέ­ζι» του ευρω­α­τλα­ντι­κής κοπής «δια­λό­γου» που θα βάλει στο κρε­βά­τι του Προ­κρού­στη τα κυριαρ­χι­κά δικαιώματα.

Ο πρό­ε­δρος της Τουρ­κί­ας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν, κατά την διάρ­κεια της τελε­τής παρα­λα­βής του νέου εκπαι­δευ­τι­κού-επι­θε­τι­κού αερο­σκά­φος της τουρ­κι­κής πολε­μι­κής αερο­πο­ρί­ας, έκα­νε λόγο για νέα επι­τυ­χία της Τουρ­κί­ας και διε­μή­νυ­σε ότι «θα συνε­χί­σου­με να ενο­χλού­με αυτούς που βρί­σκο­νται στην άλλη πλευ­ρά των υδά­των».

«Αν παρα­τη­ρή­σε­τε, για κάθε επι­τυ­χία της χώρας μας στην αμυ­ντι­κή βιο­μη­χα­νία ενο­χλού­νται αυτοί (αντι­πο­λί­τευ­ση) και όπως και οι άλλοι που βρί­σκο­νται στην άλλη πλευ­ρά των υδά­των. Όμως, να μην παρε­ξη­γή­σουν καθώς, εμείς θα συνε­χί­σου­με να ενο­χλού­με και αυτούς αλλά και άλλους που βρί­σκο­νται στην άλλη πλευ­ρά των υδά­των. Εμείς είμα­στε Τουρ­κία και ο τουρ­κι­κός λαός», είπε ο Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, ο Τούρ­κος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Μεβλούτ Τσα­βού­σο­γλου, επα­να­φέ­ρει τις τουρ­κι­κές αξιώ­σεις για λύση δύο κρα­τών στην Κύπρο. Με μήνυ­μά του στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, χαρα­κτη­ρί­ζει την Κύπρο «εθνι­κή υπό­θε­ση» της Τουρ­κί­ας και ανα­φέ­ρει: «Τονί­σα­με μαζί με την τουρ­κο­κυ­πρια­κή πλευ­ρά ότι το μοντέ­λο λύσης της ομο­σπον­δί­ας, που δοκι­μά­στη­κε εδώ και μισό αιώ­να, δεν είναι πλέ­ον κατάλ­λη­λο. Υπο­στη­ρί­ξα­με σθε­να­ρά το όρα­μα της ΤΔΒΚ (σσ. Όπως ανα­φέ­ρει η Τουρ­κία το ψευ­δο­κρά­τος) στη λύση δύο κρα­τών στη βάση της κυριαρ­χι­κής ισό­τη­τας. Δια­σφα­λί­σα­με η ΤΔΒΚ να γίνει απο­δε­κτή ως μέλος παρα­τη­ρη­τής στον Οργα­νι­σμό Τουρ­κό­φω­νων Κρα­τών. Έτσι η ΤΔΒΚ έγι­νε δεκτή σε διε­θνή οργα­νι­σμό με το συνταγ­μα­τι­κό της όνο­μα για πρώ­τη φορά.

Υπο­στη­ρί­ξα­με επί­σης το άνοιγ­μα από την κυβέρ­νη­ση της ΤΔΒΚ των Βαρω­σί­ων που ήταν κλει­στά εδώ και 46 χρό­νια. Προ­στα­τεύ­σα­με και συνε­χί­ζου­με να προ­στα­τεύ­ου­με τα δικαιώ­μα­τα των Τουρ­κο­κυ­πρί­ων επί των πηγών ενέρ­γειας στην Κύπρο και γύρω από αυτήν, καθώς και τα συμ­φέ­ρο­ντά τους».

Τρόπους για «πιο αποτελεσματικό διάλογο» μετεκλογικά θέλει η κυβέρνηση 

Από την άλλη η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση, ψάχνει τρό­πους για να επι­τα­χυν­θεί η πορεία προς τον «διά­λο­γο». Χαρα­κτη­ρι­στι­κά, ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Ν. Δέν­διας, απα­ντώ­ντας στο «Βήμα» για το «σημεί­ω­μα» που θα αφή­σει στον διά­δο­χό του, τονί­ζει ότι, μετα­ξύ άλλων, θα πρό­τει­νε «συγκε­κρι­μέ­νους τρό­πους για το πώς μπο­ρεί να γίνει πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κός ο διά­λο­γος με την Τουρ­κία, για την επί­λυ­ση της μίας δια­φο­ράς που έχου­με, σχε­τι­κά με την οριο­θέ­τη­ση υφα­λο­κρη­πί­δας και ΑΟΖ, στη βάση του Διε­θνούς Δικαί­ου και του Διε­θνούς Δικαί­ου της Θάλασ­σας».

Ο ίδιος, εξάλ­λου, μιλώ­ντας στο «Newsbomb» επέ­μει­νε ότι μετά από 63 «άκαρ­πες» διε­ρευ­νη­τι­κές επα­φές σε βάθος περί­που 20ετίας, πρέ­πει να γίνουν αλλα­γές στα «δια­δι­κα­στι­κά», όταν πολ­λές φορές με αυτές αλλά­ζει και το περιε­χό­με­νο, η ουσία των συζη­τή­σε­ων. Διό­λου τυχαία, ο Ευ. Βενι­ζέ­λος, μιλώ­ντας στο Φόρουμ των Δελ­φών, έδω­σε μια ιδέα τού τι εννο­ούν λέγο­ντας ότι υπάρ­χει ανά­γκη να «αντι­στρα­φεί ο διά­λο­γος» με την Τουρ­κία εκκι­νώ­ντας από την «εξο­μά­λυν­ση» στις ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέ­σεις και όχι από το Κυπρια­κό, προ­κει­μέ­νου να επι­λυ­θούν πρώ­τα τα «πιο εύκο­λα ζητή­μα­τα», όπως είναι η οριο­θέ­τη­ση υφα­λο­κρη­πί­δας και ΑΟΖ!

Πάνω σε αυτό ο Δέν­διας δια­βε­βαί­ω­σε, μέσω του «Newsbomb», ότι η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση δεν σχε­διά­ζει τον απο­κλει­σμό της Τουρ­κί­ας από τη θάλασ­σα, «δηλα­δή τη δημιουρ­γία ενός δικτύ­ου ελλη­νι­κών χωρι­κών υδά­των που δεν θα επι­τρέ­πει στην Τουρ­κία να έχει επα­φή με την ανοι­χτή θάλασ­σα».

Ερω­τη­θείς, δε, «αν θα ήταν μια λύση τα κλι­μα­κω­τά χωρι­κά ύδα­τα στο Αιγαίο» (έχει συζη­τη­θεί επα­νει­λημ­μέ­να στις διε­ρευ­νη­τι­κές όλα αυτά τα χρό­νια), ο Δέν­διας είπε μετα­ξύ άλλων ότι «η UNCLOS (σ.σ. η Σύμ­βα­ση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασ­σας), για­τί θέλω να είμαι πάντα ακρι­βής, δεν μας δίνει 12 μίλια, μας δίνει μέχρι 12 μίλια. Αυτή είναι η δια­τύ­πω­ση της UNCLOS»...

Σημειω­τέ­ον, για το θέμα των «κλι­μα­κω­τών» χωρι­κών υδά­των ο Δέν­διας ρωτή­θη­κε και στο Φόρουμ των Δελ­φών, ωστό­σο απέ­φυ­γε ξανά να ξεκα­θα­ρί­σει τι συζη­τά­νε πίσω από κλει­στές πόρ­τες: «Δεν υπάρ­χει πιθα­νό­τη­τα να μπω στον δημό­σιο διά­λο­γο, αλλά ειλι­κρι­νά πιστεύω ότι στον τρό­πο δια­πραγ­μά­τευ­σης με την Τουρ­κία, μετά από 63 γύρους διε­ρευ­νη­τι­κών συνο­μι­λιών, πρέ­πει να υπάρ­ξουν κάποιες αλλα­γές. Διό­τι αυτές οι αλλα­γές θα διευ­κο­λύ­νουν το να φτά­σου­με γρη­γο­ρό­τε­ρα, εάν αυτό είναι δυνα­τόν, σε κατα­νο­ή­σεις», είπε.

Ολα αυτά με τη συνυ­πο­γρα­φή του ΣΥΡΙΖΑ. Διό­λου τυχαία, ο διπλω­μα­τι­κός σύμ­βου­λος του προ­έ­δρου του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Καλ­πα­δά­κης, είπε στο Φόρουμ ότι μια κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ θα επι­χει­ρή­σει «ανά­πτυ­ξη δια­λό­γου με την Τουρ­κία, επί τη βάσει του Διε­θνούς Δικαί­ου, με μια σαφή ατζέ­ντα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της διευ­θέ­τη­σης των θαλασ­σί­ων ζωνών».

Ενώ ακό­μα πιο γλα­φυ­ρά στο πρό­γραμ­μά του, που δημο­σιεύ­τη­κε την Παρα­σκευή, ο ΣΥΡΙΖΑ «κλεί­νει το μάτι» σε αστι­κή τάξη και ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα πως εκεί­νος δεν «φοβά­ται το πολι­τι­κό κόστος», όπως η ΝΔ, λέει ότι οι σει­σμοί «δημιουρ­γούν μια νέα δυνα­μι­κή που πρέ­πει να αξιο­ποι­η­θεί», ζητώ­ντας παρα­πο­μπή στη Χάγη με «σαφείς κόκ­κι­νες γραμ­μές»… «την εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα της Ελλά­δας και το ανα­φαί­ρε­το δικαί­ω­μα αμυ­ντι­κής προ­ά­σπι­σής της και ιδί­ως των ελλη­νι­κών νησιών» (!), ενώ βάζει τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας ακό­μα πιο μέσα στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά παζά­ρια ΕΕ — Τουρ­κί­ας ζητώ­ντας μετα­ξύ άλλων «ανα­θε­ώ­ρη­ση της Τελω­νεια­κής Ενω­σης ΕΕ — Τουρ­κί­ας, με την κατά­θε­ση συνυ­πο­σχε­τι­κού Ελλά­δας — Τουρ­κί­ας στο Διε­θνές Δικα­στή­ριο της Χάγης».

Τοπο­θε­τή­σεις σαν κι αυτή, άλλω­στε, ήταν που έκα­ναν τον πρέ­σβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τζέιμς Τσού­νις, να λέει στο Φόρουμ ότι «η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση δια­τη­ρεί εκπλη­κτι­κή συνερ­γα­σία με την ελλη­νι­κή», ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας πως «αυτό δεν θα αλλά­ξει, όποιο και αν είναι το απο­τέ­λε­σμα των επι­κεί­με­νων εκλο­γών». Υπεν­θύ­μι­σε, άλλω­στε, με νόη­μα ότι «η εξαι­ρε­τι­κή αυτή συνερ­γα­σία δια­τη­ρεί­ται εδώ και πάνω από μία δεκα­ε­τία παρά τις τέσ­σε­ρις δια­φο­ρε­τι­κές κυβερ­νή­σεις», εξ ου και μέσα σε αυτά τα χρό­νια η Ελλά­δα έγι­νε «ένας εξαι­ρε­τι­κά αξιό­πι­στος και στα­θε­ρός σύμ­μα­χος πάνω στον οποίο στη­ρί­ζο­νται οι ΗΠΑ για να λυθούν τα προ­βλή­μα­τα της ευρύ­τε­ρης περιο­χής»

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: «Anadolu», «Ριζο­σπά­στης»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο