Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ελπίδες για θεραπεία του καρκίνου έδωσε δοκιμή «κοκτέιλ» φαρμάκων

Ελπί­δες για θερα­πεία του καρ­κί­νου έδω­σε «κοκτέιλ» φαρ­μά­κων το οποίο εξα­φά­νι­σε όγκους από κεφά­λι. Η δοκιμή-«ορόσημο» του κοκτέιλ ανο­σο­θε­ρα­πευ­τι­κών φαρ­μά­κων έγι­νε από ερευ­νη­τές του Ινστι­τού­του Καρ­κι­νι­κών Ερευ­νών και του νοσο­κο­μεί­ου Royal Marsden του Λονδίνου

Ένα κοκτέιλ ανο­σο­θε­ρα­πευ­τι­κών φαρ­μά­κων είναι πιθα­νό να απο­τε­λέ­σει τη νέα αντι­καρ­κι­νι­κή θερα­πεία η οποία εφαρ­μό­στη­κε σε ασθε­νείς που θεω­ρη­τι­κά βρί­σκο­νταν στο τελι­κό στά­διο της νόσου αλλά σώθη­καν χάρη στο συγκε­κρι­μέ­νο συν­δυα­σμό φαρμάκων.

Ένας ασθε­νής, ο οποί­ος ανα­με­νό­ταν να πεθά­νει πριν από τέσ­σε­ρα χρό­νια, δήλω­σε στον Guardian για την «εκπλη­κτι­κή» στιγ­μή που οι νοσο­κό­μες του τηλε­φώ­νη­σαν εβδο­μά­δες μετά την έντα­ξή του στη μελέ­τη για να του πουν ότι ο όγκος του είχε «εξα­φα­νι­στεί εντε­λώς». Ο 77χρονος είναι πλέ­ον απαλ­λαγ­μέ­νος από τον καρ­κί­νο και την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα πήγε κρουα­ζιέ­ρα με τη σύζυ­γό του.

Οι επι­στή­μο­νες δια­πί­στω­σαν ότι ο συν­δυα­σμός των φαρ­μά­κων nivolumab και ipilimumab οδή­γη­σε σε μεί­ω­ση του μεγέ­θους των όγκων σε ετοι­μο­θά­να­τους ασθε­νείς με καρ­κί­νο κεφα­λής και τρα­χή­λου. Σε ορι­σμέ­νους, ο καρ­κί­νος εξα­φα­νί­στη­κε εντε­λώς, με τους για­τρούς να μένουν έκπλη­κτοι που δεν βρή­καν κανέ­να ανι­χνεύ­σι­μο σημά­δι της νόσου.

Ο συν­δυα­σμός των δύο ανο­σο­θε­ρα­πευ­τι­κών φαρ­μά­κων θα μπο­ρού­σε να απο­δει­χθεί ένα απο­τε­λε­σμα­τι­κό νέο όπλο κατά πολ­λών μορ­φών προ­χω­ρη­μέ­νου καρ­κί­νου, πιστεύ­ουν οι ειδι­κοί. Απο­τε­λέ­σμα­τα από άλλες δοκι­μές του συν­δυα­σμού φαρ­μά­κων έχουν προη­γου­μέ­νως υπο­δη­λώ­σει παρό­μοια οφέ­λη για ασθε­νείς με καρ­κί­νο των νεφρών, του δέρ­μα­τος και του εντέ­ρου σε τελι­κό στάδιο.

Λιγότερες παρενέργειες από τη χημειοθεραπεία

Εκτός από την ενί­σχυ­ση των μακρο­πρό­θε­σμων πιθα­νο­τή­των επι­βί­ω­σης των ασθε­νών, δήλω­σαν οι επι­στή­μο­νες, η ανο­σο­θε­ρα­πεία προ­κά­λε­σε επί­σης πολύ λιγό­τε­ρες παρε­νέρ­γειες σε σύγκρι­ση με τη συχνά εξα­ντλη­τι­κή φύση της «ακραί­ας» χημειο­θε­ρα­πεί­ας, η οποία είναι η συνή­θης θερα­πεία που προ­σφέ­ρε­ται σε πολ­λούς ασθε­νείς που βρί­σκο­νται σε προ­χω­ρη­μέ­νο στάδιο.

Τα απο­τε­λέ­σμα­τα από τη δοκι­μή φάσης 3, στην οποία συμ­με­τεί­χαν σχε­δόν 1.000 ετοι­μο­θά­να­τοι ασθε­νείς με καρ­κί­νο κεφα­λής και τρα­χή­λου, ήταν πρώ­ι­μα και όχι σημα­ντι­κά στα­τι­στι­κά, αλλά εξα­κο­λου­θού­σαν να έχουν «κλι­νι­κό νόη­μα», δήλω­σε το ICR, με ορι­σμέ­νους ασθε­νείς να ζουν μήνες ή χρό­νια περισ­σό­τε­ρο και να έχουν να αντι­με­τω­πί­σουν λιγό­τε­ρες παρενέργειες.

«Πρό­κει­ται για ελπι­δο­φό­ρα απο­τε­λέ­σμα­τα», δήλω­σε στον Guardian ο καθη­γη­τής Kristian Helin, διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος του ICR. «Οι ανο­σο­θε­ρα­πεί­ες είναι πιο ήπιες, πιο έξυ­πνες θερα­πεί­ες που μπο­ρούν να απο­φέ­ρουν σημα­ντι­κά οφέ­λη στους ασθενείς».

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο