Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Ελπίδες και αναμνήσεις στη μνήμη του Χαράλαμπου Φαραντάτου» από την ΚΟΑ

O κορυ­φαί­ος πια­νί­στας και μαέ­στρος Βλα­ντι­μίρ Ασκε­νά­ζι επι­στρέ­φει στο πόντιουμ της Κρα­τι­κής Ορχή­στρας Αθη­νών (ΚΟΑ) για να διευ­θύ­νει τη «Συμ­φω­νία αρ.10 σε μι ελάσ­σο­να, έργο 93» του Ντμί­τρι Σοστα­κό­βιτς. Με αυτό το μεγα­λειώ­δες έργο κλεί­νει, στις 16 Μαρ­τί­ου, η συναυ­λία «Ελπί­δες και ανα­μνή­σεις στη μνή­μη του Χαρά­λα­μπου Φαρα­ντά­του», στο Μέγα­ρο Μου­σι­κής. Θα είναι μία βρα­διά ως ελά­χι­στος φόρος τιμής σε αυτό το ιστο­ρι­κό μέλος της ΚΟΑ, λαμπρό μου­σι­κό και παι­δα­γω­γό. «Έναν καλ­λι­τέ­χνη-πρό­τυ­πο, τον οποίο σεβό­μα­στε βαθιά. Όπως και τις δημιουρ­γί­ες που υπερ­βαί­νουν τα όρια του χρό­νου και του ανθρώ­που, αγγί­ζο­ντας το Θείο» τονί­ζε­ται στη σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση της Ορχήστρας.

Η συναυ­λία ανοί­γει με έναν από τους πιο γνω­στούς μαθη­τές του Χ. Φαρα­ντά­του, τον Σπ. Μου­ρί­κη, σολίστ στο «Κον­τσέρ­το για κλα­ρι­νέ­το και ορχή­στρα σε λα μεί­ζο­να, K. 622». To έργο του Βόλφ­γκανγκ Αμα­ντέ­ους Μότσαρτ, θα ερμη­νευ­τεί για πρώ­τη φορά στην Ελλά­δα, στο εξει­δι­κευ­μέ­νο κλα­ρι­νέ­το ντι μπα­σέ­το in La για το οποίο γράφτηκε.

Ο Μότσαρτ έγρα­ψε το Κον­τσέρ­το για κλα­ρι­νέ­το τον Οκτώ­βριο του 1791 για τον διά­ση­μο δεξιο­τέ­χνη κλα­ρι­νε­τί­στα Άντον Στά­ντλερ, με τον οποίο τον συνέ­δεε στε­νή φιλία. Ήταν ο σολίστ στην πρώ­τη εκτέ­λε­ση του έργου, η οποία πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο Βασι­λι­κό Θέα­τρο της παλιάς πόλης της Πρά­γας στις 16 Οκτω­βρί­ου εκεί­νης της χρο­νιάς. Θεω­ρεί­ται απαύ­γα­σμα συν­θε­τι­κής ωρι­μό­τη­τας και απο­τε­λεί ένα από τα κορυ­φαία έργα του Μότσαρτ φανε­ρώ­νο­ντας επί­σης εκ μέρους του μία βαθιά κατα­νό­η­ση των ποι­κί­λων δυνα­το­τή­των και ηχη­τι­κών ιδιαι­τε­ρο­τή­των του οργάνου.

Όσο για τη Συμ­φω­νία αρ.10 σε μι ελάσ­σο­να, έργο 93, του Ντμί­τρι Σοστα­κό­βιτς, έκα­νε πρε­μιέ­ρα το 1953, χρο­νιά του θανά­του του Στά­λιν. Την χαρα­κτη­ρί­ζουν ως την πιο βαθιά προ­σω­πι­κή Συμ­φω­νία του Σοστα­κό­βιτς και ίσως την πιο φορ­τι­σμέ­νη συναι­σθη­μα­τι­κά. Την πρω­το­ερ­μή­νευ­σε η Φιλαρ­μο­νι­κή Ορχή­στρα του ‑τότε- Λένιν­γκραντ υπό τη διεύ­θυν­ση του Γιε­βγκέ­νι Μραβίνσκυ.

Η συναυ­λία στο Μέγα­ρο Μου­σι­κής θα ξεκι­νή­σει στις 20.30. Νωρί­τε­ρα, στις 19:45, θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί δωρε­άν εισα­γω­γι­κή ομι­λία του Χαρά­λα­μπου Γωγιού για τους κατό­χους εισι­τη­ρί­ων. Περι­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες για την εκδή­λω­ση στην ηλε­κτρο­νι­κή διεύ­θυν­ση της Κρα­τι­κής Ορχή­στρας Αθη­νών www.koa.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο