Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ελπιδοφόρα τα πρώτα αποτελέσματα από τη χρήση κολχικίνης σε 60 Έλληνες ασθενείς

Μεγά­λες ελπί­δες για την αντι­με­τώ­πι­ση των επι­πλο­κών του κορο­νοϊ­ού σε καρ­διά και πνεύ­μο­νες, δίνουν τα πρώ­τα απο­τε­λέ­σμα­τα σε 60 Έλλη­νες ασθε­νείς που πήραν Κολ­χι­κί­νη. Όπως απο­κα­λύ­πτει ο καθη­γη­τής καρ­διο­λο­γί­ας Χ. Στε­φα­νά­δης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Μ. Κεφα­λο­γιάν­νη, «τα στοι­χεία που είχα­με επε­ξερ­γα­στεί μέχρι χθες το βρά­δυ, είναι πολύ ενθαρ­ρυ­ντι­κά. Οι δεί­κτες φλεγ­μο­νής CRP πέφτουν στα­τι­στι­κά σημα­ντι­κά. Τα Ηωσι­νό­φυ­λα πέφτουν. Επί­σης, πέφτουν δεί­κτες όπως η Τρο­πο­νί­νη που υπο­δη­λώ­νει βλά­βη στο μυο­κάρ­διο. Όλα αυτά τα στοι­χεία συνη­γο­ρούν ότι είναι ένα πολύ σημα­ντι­κό βοη­θη­τι­κό φάρ­μα­κο για τους ασθε­νείς με κορο­νο­ϊό οι οποί­οι κιν­δυ­νεύ­ουν από κατα­στρο­φι­κές επι­πλο­κές, όπως είναι η κατάρ­ρευ­ση του μυο­καρ­δί­ου και του πνεύμονα»

Η διπλή τυφλή μελέ­τη παρα­τή­ρη­σης, ξεκί­νη­σε πριν από 2 εβδο­μά­δες στη χώρα μας. Σε αυτή συμ­με­τέ­χουν 120 ασθε­νείς από τους οποί­ους 60 λαμ­βά­νουν Κολ­χι­κί­νη, συμπλη­ρω­μα­τι­κά με την φαρ­μα­κευ­τι­κή τους αγω­γή (κοκτέιλ φαρ­μά­κων ) και άλλοι 60 που δεν λαμ­βά­νουν το γνω­στό αυτό φάρ­μα­κο που χρη­σι­μο­ποιεί­ται εδώ και χρό­νια για την αντι­με­τώ­πι­ση της περι­καρ­δί­τι­δας, φλεγ­μο­νής του μυο­καρ­δί­ου. «Τα πρώ­τα στοι­χεία από του ασθε­νείς μας στην Ελλά­δα είναι πολύ ενθαρ­ρυ­ντι­κά, καθώς παρα­τη­ρή­σα­με μεί­ω­ση της φλεγ­μο­νής» τονί­ζει ο κος Στεφανάδης.

Η Κολ­χι­κί­νη θα βοη­θή­σει ασθε­νείς με κορο­νο­ϊό που έχουν συνο­δά προ­βλή­μα­τα με την καρ­διά ή όλους τους ασθε­νείς που νοσούν βαριά;

Στο ερώ­τη­μα αυτό ο κος Στε­φα­νά­δης ήταν ξεκά­θα­ρος: «Η μελέ­τη σχε­διά­σθη­κε για να δει τι γίνε­ται με αυτούς που νοση­λεύ­ο­νται για κορο­νο­ϊό και έχου­με υπό­νοια ή έκδη­λη προ­σβο­λή της καρ­διάς. Αλλά εάν συμ­βαί­νει αυτό που παρα­τη­ρού­με, δηλα­δή ότι ρίχνει την φλεγ­μο­νή, πιθα­νό­τα­τα θα χρη­σι­μο­ποι­η­θεί και προ­λη­πτι­κά. Το δεδο­μέ­νο μας αυτή τη στιγ­μή είναι ότι νοσο­κο­μεια­κοί ασθε­νείς που παίρ­νουν και Κολ­χι­κί­νη, κατα­γρά­φουν σημα­ντι­κά στα­τι­στι­κή μεί­ω­ση της φλεγ­μο­νής σε σχέ­ση με αυτούς που δεν παίρ­νουν, ανε­ξάρ­τη­τα από το αν είχαν προ­βλή­μα­τα καρ­διάς. Γνω­ρί­ζα­με εδώ και χρό­νια ότι η Κολ­χι­κί­νη είναι ένα πολύ φθη­νό αντι­φλεγ­μο­νώ­δες φάρ­μα­κο που συμ­βά­λει στην αντι­με­τώ­πι­ση της περι­καρ­δί­τι­δας. Έτσι γεν­νή­θη­κε η ιδέα να το μελε­τή­σου­με στον κορο­νο­ϊό», επι­ση­μαί­νει ο Χ.Στεφανάδης ο οποί­ος έχει την επί­βλε­ψη της μελέ­της με κύριο ερευ­νη­τή τον καθη­γη­τή καρ­διο­λο­γί­ας Σ. Δευ­τε­ραίο και μια ομά­δα 100 ερευ­νη­τών, καρ­διο­λό­γων και λοι­μο­ξιω­λό­γων υπό την επο­πτεία του καθη­γη­τή Π. Γαργαλιάνου.

Ακόμη και προληπτική χρήση Κολχικίνης;

Κανα­δοί επι­στή­μο­νες ήδη έχουν ξεκι­νή­σει ένα μεγά­λο πρω­τό­κολ­λο που θα δίνουν Κολ­χι­κί­νη προ­λη­πτι­κά σε 6.000 ασθε­νείς, επι­ση­μαί­νει ο κος Στε­φα­νά­δης και ανα­φέ­ρει ότι ήδη υπάρ­χει μεγά­λο διε­θνές ενδια­φέ­ρον και εξη­γεί: «Δηλα­δή να έχεις ένα φάρ­μα­κο που προ­λαμ­βά­νει και μειώ­νει τη φλεγ­μο­νώ­δη δια­δι­κα­σία που πυρο­δο­τεί οι ιός, το οποίο πιθα­νό­τα­τα να δρα προληπτικά».

Ωστό­σο, τα στοι­χειά αυτά είναι πολύ πρό­ω­ρα, ώστε να δώσουν το πρά­σι­νο φως στους επι­στή­μο­νες να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν την Κολ­χι­κί­νη επι­κου­ρι­κά με άλλα φάρ­μα­κα στο αρχι­κό στά­διο της νόσου του κορο­νοϊ­ού, όπου τα συμ­πτώ­μα­τα είναι ήπια.

Στο ερώ­τη­μα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν αυτό είναι πιθα­νό να συμ­βεί στο άμε­σο μέλ­λον ο κος Στε­φα­νά­δης απα­ντά: «θα δίνε­ται όπως σήμε­ρα δίνο­νται προ­λη­πτι­κά κάποια αντι­ι­κά φάρ­μα­κα για την γρί­πη, αλλά ακό­μα δεν έχου­με δεδο­μέ­να για την προ­λη­πτι­κή χρή­ση Κολ­χι­κί­νης με το που εκδη­λώ­νο­νται τα πρώ­τα συμ­πτώ­μα­τα του κορονοϊού».

Το επό­με­νο βήμα των Ελλή­νων ερευ­νη­τών είναι να στεί­λουν τα πρώ­τα τους απο­τε­λέ­σμα­τα προς δημο­σί­ευ­ση σε μεγά­λα διε­θνή επι­στη­μο­νι­κά περιο­δι­κά . «Σε αυτή την περί­ο­δο που ψάχνει ενα­γω­νί­ως η διε­θνής επι­στη­μο­νι­κή κοι­νό­τη­τα να βρει κάτι σε επί­πε­δο αντι­με­τώ­πι­σης του κορο­νοϊ­ού, εκτι­μού­με ότι τα απο­τε­λέ­σμα­τα θα γίνουν αμέ­σως αξιο­πρό­σε­κτα», κατα­λή­γει ο Χ. Στεφανάδης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο