Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ελπιδοφόρο αγωνιστικό — απεργιακό «κύμα» στην Ευρώπη

Οι εργα­ζό­με­νοι σε πολ­λές χώρες της Ευρώ­πης βρί­σκο­νται σε απερ­για­κές κινη­το­ποι­ή­σεις τους τελευ­ταί­ους μήνες, καθώς ο πλη­θω­ρι­σμός και το αυξα­νό­με­νο κόστος ζωής έχουν οδη­γή­σει εκα­τομ­μύ­ρια οικο­γέ­νειες να δυσκο­λεύ­ο­νται να «βγά­λουν» τον μήνα και να «κόβουν» ακό­μα και από βασι­κά δια­τρο­φι­κά είδη. Την ίδια στιγ­μή οι εργα­ζό­με­νοι σε αρκε­τούς κλά­δους, από τη Βιο­μη­χα­νία και τον Του­ρι­σμό μέχρι τις Αερο­με­τα­φο­ρές, βγαί­νουν εξα­ντλη­μέ­νοι από την περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας και των lockdowns, καθώς φορ­τώ­θη­καν όλα τα βάρη της καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης, με μαζι­κές απο­λύ­σεις, εκ περι­τρο­πής εργα­σία και μειώ­σεις μισθών.

Η διεκ­δί­κη­ση ουσια­στι­κών αυξή­σε­ων που θα κατο­χυ­ρώ­νο­νται με την υπο­γρα­φή Συλ­λο­γι­κών Συμ­βά­σε­ων Εργα­σί­ας και θα καλύ­πτουν το ύψος του πλη­θω­ρι­σμού, η επα­να­φο­ρά των προ παν­δη­μί­ας μισθών, η βελ­τί­ω­ση των συν­θη­κών δου­λειάς, με προ­σλή­ψεις προ­σω­πι­κού, ανθρώ­πι­να ωρά­ρια, μέτρα υγεί­ας και ασφά­λειας κ.ά. είναι κοι­νός παρο­νο­μα­στής στους απερ­για­κούς αγώ­νες των εργα­ζο­μέ­νων της Ευρώ­πης. Να σημειω­θεί δε ότι στις περισ­σό­τε­ρες περι­πτώ­σεις οι απερ­γί­ες απο­φα­σί­ζο­νται από τη συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των εργα­ζο­μέ­νων και ότι έχουν μεγά­λη συμ­με­το­χή, αλλά και διάρκεια.

* * *

Ενα κύμα απερ­γιών εξε­λίσ­σε­ται στη Μεγά­λη Βρε­τα­νία τις τελευ­ταί­ες βδο­μά­δες, το οποίο αγγί­ζει πολ­λούς κλά­δους: Εργά­τες στο Μετρό, οδη­γούς λεω­φο­ρεί­ων και οδη­γούς ταξί της «Uber», δασκά­λους, λιμε­νερ­γά­τες, δικη­γό­ρους, υγειο­νο­μι­κούς, εργα­ζό­με­νους στην καθα­ριό­τη­τα, στις αερο­με­τα­φο­ρές και τις ταχυ­δρο­μι­κές υπη­ρε­σί­ες. Παράλ­λη­λα με το αίτη­μα για πραγ­μα­τι­κές μισθο­λο­γι­κές αυξή­σεις, οι εργα­ζό­με­νοι ζητούν βελ­τί­ω­ση των συν­θη­κών εργα­σί­ας και των συντα­ξιο­δο­τι­κών δικαιωμάτων.

Ενδει­κτι­κά, περί­που 1.900 εργα­ζό­με­νοι απερ­γούν στο Felixstowe, λιμά­νι στο Εδιμ­βούρ­γο που απο­τε­λεί σημα­ντι­κό πλω­τό δρό­μο του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου για τις εμπο­ρευ­μα­τι­κές μετα­φο­ρές. Επα­να­λαμ­βα­νό­με­νες απερ­γί­ες έχουν απο­φα­σί­σει 115.000 ταχυ­δρο­μι­κοί της «Royal Mail», στή­νο­ντας απερ­για­κές φρου­ρές σε χιλιά­δες κέντρα δια­νο­μής, ενώ συγκι­νη­τι­κό είναι το κύμα αλλη­λεγ­γύ­ης προς τους απερ­γούς, από ανθρώ­πους που αναρ­τούν πινα­κί­δες στα σπί­τια τους ότι δεν δέχο­νται παρα­δό­σεις από απεργοσπάστες.

* * *

Στην Ισπα­νία συνε­χί­ζο­νται οι επα­να­λαμ­βα­νό­με­νες απερ­γί­ες των εργα­ζο­μέ­νων στην αερο­πο­ρι­κή εται­ρεία «Ryanair», το προ­σω­πι­κό καμπί­νας της «Iberia Express» έχει κηρύ­ξει δεκα­ή­με­ρη απερ­γία μέχρι τις 6 Σεπτέμ­βρη, στην «EasyJet» οι πιλό­τοι απήρ­γη­σαν για τρί­τη φορά εντός του Αυγού­στου, ζητώ­ντας να επα­νέλ­θουν οι συν­θή­κες εργα­σί­ας στο καθε­στώς πριν την παν­δη­μία, ενώ στην Πορ­το­γα­λία η απερ­γία των εργα­ζο­μέ­νων στα αερο­δρό­μια της Λισα­βό­νας και του Πόρ­το άγγι­ξε την καθο­λι­κή συμμετοχή.

Στην Ολλαν­δία, για πρώ­τη φορά εδώ και χρό­νια η απερ­γία των σιδη­ρο­δρο­μι­κών της κρα­τι­κής εται­ρεί­ας «NS Railways» ακύ­ρω­σε τα δρο­μο­λό­για σε όλη τη χώρα. Μεγά­λες απερ­γί­ες λιμε­νερ­γα­τών και εργα­ζο­μέ­νων στην αερο­πο­ρι­κή εται­ρεία «Lufthansa» πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν στη Γερ­μα­νία, στη Γαλ­λία τον περα­σμέ­νο μήνα απερ­γού­σαν μετα­ξύ άλλων οι σιδη­ρο­δρο­μι­κοί και οι εργα­ζό­με­νοι στον φορέα εκμε­τάλ­λευ­σης των αερο­δρο­μί­ων του Παρισιού.

* * *

Καθώς κλι­μα­κώ­νο­νται οι ιμπε­ρια­λι­στι­κοί αντα­γω­νι­σμοί στην Ευρώ­πη και σε όλο τον κόσμο, ο χει­μώ­νας ανα­μέ­νε­ται ακό­μα πιο δύσκο­λος για εκα­τομ­μύ­ρια εργα­ζό­με­νους και λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά. Η κατά­στα­ση για εκα­τομ­μύ­ρια ανέρ­γους και ημια­πα­σχο­λού­με­νους προ­μη­νύ­ε­ται ακό­μα πιο δρα­μα­τι­κή. Σε μία από τις ισχυ­ρό­τε­ρες οικο­νο­μι­κά και γεω­πο­λι­τι­κά δυνά­μεις του κόσμου, την ΕΕ, οι λαοί «προ­ε­τοι­μά­ζο­νται» για κρύα σπί­τια και σχο­λεία, «οικο­νο­μία» στο φαγη­τό, δυσκο­λία ακό­μα και για να μετα­κι­νη­θούν από και προς τη δου­λειά τους, ανε­ξό­φλη­τους λογα­ρια­σμούς ρεύ­μα­τος, σε αντί­θε­ση με τις δια­κη­ρύ­ξεις των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων και επι­τε­λεί­ων ότι η ιμπε­ρια­λι­στι­κή ΕΕ θα εξα­σφά­λι­ζε τάχα την ευη­με­ρία των λαών.

Τώρα, όλες οι ευρω­παϊ­κές κυβερ­νή­σεις εξαγ­γέλ­λουν «ψίχου­λα ανα­κού­φι­σης» που όχι μόνο δεν επαρ­κούν για να καλύ­ψουν τις τερά­στιες αυξή­σεις στο ρεύ­μα και συνο­λι­κά στην Ενέρ­γεια, αλλά επι­πλέ­ον προει­δο­ποιούν ότι αυτά «δεν μπο­ρούν να διαρ­κέ­σουν για πάντα». Παράλ­λη­λα, έκδη­λη είναι η ανη­συ­χία δια­φό­ρων επι­τε­λεί­ων, κυβερ­νή­σε­ων και του εργο­δο­τι­κού — κυβερ­νη­τι­κού συν­δι­κα­λι­σμού για «ρήξη» της «κοι­νω­νι­κής συνο­χής» μπρο­στά στην εντει­νό­με­νη λαϊ­κή δυσα­ρέ­σκεια, τον πλη­θω­ρι­σμό που ανα­μέ­νε­ται να ξεπε­ρά­σει το 10% το φθι­νό­πω­ρο, την ενερ­γεια­κή «κρί­ση». Μέσα σ’ αυτό το ζοφε­ρό κλί­μα, που επι­βε­βαιώ­νει τα αδιέ­ξο­δα του καπι­τα­λι­σμού, τα αγω­νι­στι­κά — απερ­για­κά σκιρ­τή­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων στην Ευρώ­πη είναι ένα ελπι­δο­φό­ρο μήνυ­μα ότι οι λαοί δεν είπαν την τελευ­ταία τους λέξη και ότι αυτοί θα γρά­ψουν τελι­κά το σενά­ριο των εξελίξεων!

Ε. Μ.

(Το άρθρο ανα­δη­μο­σιεύ­ε­ται από τον «Ριζο­σπά­στη» — Δεί­τε το carousel για το παρα­πά­νω θέμα στον λογα­ρια­σμό του «Οδη­γη­τή» στο Instagram).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Οδη­γη­τής (@odigitis)

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο