Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ελύθη το μυστήριο γιατί δεν πέφτει ο Πύργος Πίζας

Ομά­δα επι­στη­μό­νων μηχα­νι­κών από την Βρε­τα­νία και την Ιτα­λία, ανα­κοί­νω­σε ότι βρή­κε την απά­ντη­ση στο ερώ­τη­μα, για­τί δεν πέφτει ο ύψους 58 μέτρων πύρ­γος της Πίζας που χρο­νο­λο­γεί­ται από το 1280 καθώς παρου­σιά­ζει μια κλί­ση 3–4 μοι­ρών και εξα­κο­λου­θεί να παρα­μέ­νει όρθιος παρά τους τέσ­σε­ρις ισχυ­ρούς σει­σμούς που έχουν σημειω­θεί στην περιο­χή στα 500 χρό­νια της ύπαρ­ξης του.

Οι ερευ­νη­τές απο­δί­δουν την στα­θε­ρό­τη­τα του πύρ­γου της Πίζας στο μαλα­κό έδα­φος πάνω στο οποίο έχει χτι­στεί. «Η ειρω­νεία βρί­σκε­ται στο ότι, το ίδιο αυτό μαλα­κό έδα­φος που προ­κά­λε­σε την κλί­ση και έφε­ρε τον Πύρ­γο στα όρια της κατάρ­ρευ­σης, ήταν αυτό που συνέ­βα­λε στο να αντέ­ξει στις σει­σμι­κές επι­δρά­σεις», δηλώ­νει ένας από τους ερευ­νη­τές του Πανε­πι­στη­μί­ου του Μπρί­στολ, ο καθη­γη­τής Τζώρτζ Μυλωνάκης.

Σύμ­φω­να με τους μηχα­νι­κούς, ο συν­δυα­σμός της ανθε­κτι­κής κατα­σκευ­ής του Πύρ­γου και του μαλα­κού εδά­φους κατά την διάρ­κεια των σει­σμού δεν δημιουρ­γεί ταλα­ντώ­σεις. Αυτό έχει ως απο­τέ­λε­σμα η κατα­σκευή αυτή να έχει σχε­δόν τον καλύ­τε­ρο δεί­κτη της λεγό­με­νης δυνα­μι­κής αλλη­λε­πί­δρα­σης κτί­σμα­τος και εδά­φους, με τον οποίο οι μηχα­νι­κοί αξιο­λο­γούν την στα­θε­ρό­τη­τα ενός κτι­ρί­ου κατά την διάρ­κεια σεισμού.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο