Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ελ. Βαγενάς: Οι αιματηρές εξελίξεις στην Ουκρανία μπορεί να αποτελέσουν τα «πρωτοβρόχια» ενός πιο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου

Σε εκδή­λω­ση με θέμα «Όχι στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο — Να στα­μα­τή­σει η εμπλο­κή της Ελλά­δας — Να μην πλη­ρώ­σει ο λαός», που διορ­γά­νω­σαν οι Κλα­δι­κές Οργα­νώ­σεις της ΚΟ Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ, μίλη­σε την Τρί­τη 29 Μάρ­τη, ο Ελι­σαί­ος Βαγε­νάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύ­θυ­νος του Τμή­μα­τος Διε­θνών Σχέ­σε­ων της ΚΕ.

Ξεκι­νώ­ντας την εισα­γω­γι­κή ομι­λία του ο Ελ. Βαγε­νάς σημεί­ω­σε πως «οι συγκλο­νι­στι­κές και συνά­μα τρα­γι­κές εξε­λί­ξεις, που ζού­με τις τελευ­ταί­ες 40 ημέ­ρες, με τη νέα πολε­μι­κή σφα­γή των λαών, δημιουρ­γούν νέες συν­θή­κες για την πάλη μας. Πλα­τιές λαϊ­κές δυνά­μεις και στη χώρα μας προ­βλη­μα­τί­ζο­νται για το που “βαδί­ζουν” τα πράγ­μα­τα στις “κόντρες” των μεγά­λων δυνά­με­ων. Επι­πλέ­ον, τα εργα­τι­κά – λαϊ­κά στρώ­μα­τα έρχο­νται αντι­μέ­τω­πα με τα οικο­νο­μι­κά αδιέ­ξο­δα της ακρί­βειας και του πλη­θω­ρι­σμού τα οποία οι πολε­μι­κές διερ­γα­σί­ες τα ανα­ζω­πυ­ρώ­νουν όπως “το λάδι στη φωτιά”. Ακό­μη διευ­ρύ­νε­ται η λαϊ­κή ανη­συ­χία και για το γεγο­νός της ταχύ­τα­της και βαθύ­τε­ρης εμπλο­κής της Ελλά­δας στον πόλε­μο, αλλά και για τα “από­νε­ρα” αυτών των εξε­λί­ξε­ων στις ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέσεις.

Τα αστι­κά επι­τε­λεία προ­σπα­θούν να κατα­πρα­ΰ­νουν και να κανα­λι­ζά­ρουν όλα τα παρα­πά­νω στους δρό­μους της χει­ρα­γώ­γη­σης του λαού. Έτσι π.χ. μαθαί­νου­με από ανά­λυ­ση του CNN πως οι μυστι­κές υπη­ρε­σί­ες πλη­ρο­φο­ριών των ΗΠΑ έχουν θέσει ως “κορυ­φαία προ­τε­ραιό­τη­τα την απο­κω­δι­κο­ποί­η­ση του ψυχι­σμού του Πού­τιν”. Μάλι­στα έγρα­φαν πως “ίσως να είχε επη­ρε­α­στεί η ψυχο­λο­γία του εξαι­τί­ας της παρα­τε­τα­μέ­νης απο­μό­νω­σής του κατά τη διάρ­κεια της παν­δη­μί­ας Covid-19”. Πασί­γνω­στος Έλλη­νας ανα­λυ­τής έλε­γε δημο­σί­ως στην κρα­τι­κή ΕΡΤ πως “η επι­στή­μη των διε­θνών σχέ­σε­ων σηκώ­νει τα χέρια ψηλά” και πως “άλλη επι­στή­μη πρέ­πει να ασχο­λη­θεί με το πως λει­τουρ­γεί η ρωσι­κή ηγεσία”. 

Πράγ­μα­τι, υπο­δειγ­μα­τι­κή η προ­σπά­θειά τους να μας πού­νε πως οι ιμπε­ρια­λι­στι­κοί πόλε­μοι είναι απο­τέ­λε­σμα ενός ή κάποιων τρε­λών, κάποιων “κλο­νι­σμέ­νων” ψυχι­κά, κι όχι του ίδιου του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος, που πάνω στην εκμε­τάλ­λευ­ση της εργα­τι­κής τάξης, στο κυνη­γη­τό του κέρ­δους, στους αντα­γω­νι­σμούς των μονο­πω­λί­ων και των ιμπε­ρια­λι­στι­κών δυνά­με­ων γεν­νά τη βαρ­βα­ρό­τη­τα του πολέμου. 

Όμως, η δρα­μα­τι­κή κατά­στα­ση, που εκτυ­λίσ­σε­ται στην Ουκρα­νία, το μακε­λειό των λαών δεν είναι “κεραυ­νός εν αιθρία”. Πρό­κει­ται για διερ­γα­σί­ες που σιγό­βρα­ζαν μέσα στο “καζά­νι” των μεγά­λων αντι­θέ­σε­ων, που συγκλο­νί­ζουν τον σύγ­χρο­νο κόσμο μας. Ποιές αντι­θέ­σεις είναι αυτές; 

Όχι, βέβαια, ανάμεσα στη “δημοκρατία” και στον “αυταρχισμό”, όπως ισχυρίζονται όσοι ήδη έχουν βουτήξει τα χέρια τους στο αίμα των λαών και ψάχνουν την “κολυμβήθρα του Σιλωάμ”, για να “εξαγνιστούν” από τα εγκλήματά τους και να τα συνεχίσουν.

Οι αντι­θέ­σεις για τις οποί­ες εμείς μιλά­με έχουν να κάνουν με τη σύγκρου­ση των αστι­κών τάξε­ων, των ιμπε­ρια­λι­στι­κών δυνά­με­ων για τη μοι­ρα­σιά του πλού­του που παρά­γουν οι εργα­ζό­με­νοι, για τον ορυ­κτό πλού­το, την ενέρ­γεια, τους δρό­μους των εμπο­ρευ­μά­των, τα μερί­δια των αγο­ρών, για γεω­πο­λι­τι­κά στη­ρίγ­μα­τα. Η δια­πά­λη για το μοί­ρα­σμα και το ξανα­μοί­ρα­σμα όλων αυτών είναι ένα χαρα­κτη­ρι­στι­κό γνώ­ρι­σμα του κόσμου, όπου κου­μά­ντο κάνουν τερά­στιες μονο­πω­λια­κές εται­ρί­ες, τα μονο­πώ­λια. Είμα­στε στην επο­χή του μονο­πω­λια­κού καπι­τα­λι­σμού, του ιμπε­ρια­λι­σμού και σαφώς ο πόλε­μος στην Ουκρα­νία έχει όλα αυτά τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά. Ο λαός της Ουκρα­νί­ας βρέ­θη­κε στο επί­κε­ντρο της ιμπε­ρια­λι­στι­κής σύγκρου­σης εξαι­τί­ας της κατά­στα­σης, που δια­μορ­φώ­θη­κε για τους λαούς μετά την ανα­τρο­πή του σοσια­λι­σμού και τη διά­λυ­ση της Σοβιε­τι­κής Ένωσης».

Ο Ελ. Βαγε­νάς έδω­σε ανα­λυ­τι­κά στοι­χεία για το σημα­ντι­κό ορυ­κτό πλού­το, τη γεω­πο­λι­τι­κή θέση, το γενι­κό­τε­ρο δυνα­μι­κό της Ουκρα­νί­ας, που βρί­σκε­ται αυτή τη στιγ­μή στο επί­κε­ντρο των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών και πολέ­μων και υπο­γράμ­μι­σε πως «αυτό που βλέ­που­με στην Ουκρα­νία, μπο­ρεί να είναι μόνον τα “πρω­το­βρό­χια” ενός πιο γενι­κευ­μέ­νου ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου. Σε αυτό παρα­πέ­μπουν και οι πρό­σφα­τες δηλώ­σεις του Μπάϊ­ντεν, όπου φωτο­γρα­φί­ζε­ται η επό­με­νη μεγά­λη σύγκρου­ση των ΗΠΑ και των συμ­μά­χων τους με την Κίνα, για την πρω­το­κα­θε­δρία στο ιμπε­ρια­λι­στι­κό σύστη­μα».

Ανέ­δει­ξε τις ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, καθώς και του ΣΥΡΙΖΑ, των άλλων αστι­κών κομ­μά­των του ευρω­α­τλα­ντι­σμού για την εμπλο­κή της χώρας στις αιμα­τη­ρές εξε­λί­ξεις στην Ουκρα­νία. Σημεί­ω­σε πως τα ΜΜΕ των καπι­τα­λι­στών έχουν «σκυ­λιά­σει», μιας και «καρ­φί στο μάτι» της αστι­κής τάξης είναι η στά­ση του ΚΚΕ, που καλεί τον ελλη­νι­κό λαό να μην επι­λέ­ξει «στρα­τό­πε­δο ληστών».

Υπο­γράμ­μι­σε πως στις τρέ­χου­σες συν­θή­κες το ΚΚΕ προ­τάσ­σει την πάλη για να κλεί­σουν οι στρα­τιω­τι­κές βάσεις, να επι­στρέ­ψουν στη χώρα οι στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις, που βρί­σκο­νται εκτός συνό­ρων, να δυνα­μώ­σει η πάλη για να απο­δε­σμευ­τεί η χώρα μας από τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια και συμ­μα­χί­ες, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, με το λαό κυρί­αρ­χο στον τόπο μας.

Ανα­φέρ­θη­κε ακό­μη στη σημα­ντι­κή διε­θνι­στι­κή παρέμ­βα­ση του ΚΚΕ, με το κεί­με­νο κατα­δί­κης του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου, που στη­ρί­ζει το Κόμ­μα μαζί με άλλα 40 Κομ­μου­νι­στι­κά Κόμ­μα­τα και 30 Κομ­μου­νι­στι­κές Νεο­λαί­ες απ’ όλο τον κόσμο.

Ακο­λού­θη­σε πλού­σια συζήτηση.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο