Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ελ Σαλβαδόρ: Βγήκε έπειτα από 13 χρόνια από τη φυλακή όπου είχε οδηγηθεί εξαιτίας αποβολής

Σαλ­βα­δο­ρια­νή η οποία είχε κατα­δι­κα­στεί να εκτί­σει τριά­ντα χρό­νια κάθειρ­ξη εξαι­τί­ας απο­βο­λής, που το δικα­στή­ριο απο­φάν­θη­κε ότι ήταν ανθρω­πο­κτο­νία με επι­βα­ρυ­ντι­κές περι­στά­σεις, αφέ­θη­κε ελεύ­θε­ρη χθες Δευ­τέ­ρα μετά την μετα­τρο­πή του υπο­λοί­που της ποι­νής της, έπει­τα από δεκα­τρία χρό­νια στη φυλα­κή, ανα­κοί­νω­σε μη κυβερ­νη­τι­κή οργάνωση.

«Έπει­τα από 13 χρό­νια και πέντε μήνες στη φυλα­κή, η Μαρί­τσα ανέ­κτη­σε την ελευ­θε­ρία της χάρη στη μετα­τρο­πή της ποι­νής της», σύμ­φω­να με την Οργά­νω­ση Πολι­τών για την Απο­ποι­νι­κο­ποί­η­ση της Άμβλω­σης (ACDATEE).

«Είμαι πολύ ευτυ­χής που απέ­κτη­σα ξανά την ελευ­θε­ρία μου (…). Ευχα­ρι­στώ τους ανθρώ­πους και τις οργα­νώ­σεις που με υπο­στή­ρι­ξαν και τους ζητάω να συνε­χί­σουν να με υπο­στη­ρί­ζουν, όπως και τις άλλες γυναί­κες οι οποί­ες βρί­σκο­νται ακό­μη στη φυλα­κή, ώστε να απε­λευ­θε­ρω­θούν», δήλω­σε η Μαρί­τσα, η οποία έδω­σε μόνο το μικρό της όνο­μα για να προ­στα­τευ­θεί η ιδιω­τι­κή της ζωή.

Η πρό­ε­δρος της ACDATEE Μορέ­να Ερέ­ρα εξέ­φρα­σε τη χαρά της διό­τι «έπει­τα από πολ­λά χρό­νια, απο­δό­θη­κε δικαιο­σύ­νη», και υπο­σχέ­θη­κε να συνε­χί­σει τον αγώ­να για να εξα­σφα­λι­στεί η απε­λευ­θέ­ρω­ση των υπο­λοί­πων ένδε­κα γυναι­κών που συνε­χί­ζουν να είναι φυλα­κι­σμέ­νες για τέτοιες υποθέσεις.

Η δικη­γό­ρος της Οργά­νω­σης, η Αμπι­γκέιλ Κορ­τές, τόνι­σε ότι η μετα­χεί­ρι­ση που επι­φύ­λα­ξε η δικαιο­σύ­νη στην υπό­θε­ση ήταν «εσφαλ­μέ­νη» και «παρα­βί­α­σε» τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τά της.

«Στη δίκη στην οποία κατα­δι­κά­στη­κε η Μαρί­τσα, υπήρ­χαν τρεις δικα­στές· ο ένας είχε ταχθεί υπέρ της απαλ­λα­γής της, διό­τι έκρι­νε ότι στην ακρο­α­μα­τι­κή δια­δι­κα­σία δεν παρου­σιά­στη­καν τα απα­ραί­τη­τα τεκ­μή­ρια για να μπο­ρεί να κατα­λή­ξει σε ετυ­μη­γο­ρία για το εάν αλή­θευαν οι κατη­γο­ρί­ες», εξή­γη­σε.

Η άμβλω­ση είναι από­λυ­τα απα­γο­ρευ­μέ­νη στο Σαλ­βα­δόρ, συντη­ρη­τι­κή καθο­λι­κή χώρα, από το 1998, ακό­μη και σε περι­πτώ­σεις που η κύη­ση οφεί­λε­ται σε βια­σμό ή απει­λεί­ται η ζωή της μητέ­ρας ή του εμβρύου.

Οι ποι­νι­κός κώδι­κας στο κρά­τος της κεντρι­κής Αμε­ρι­κής επι­σύ­ρει ποι­νή κάθειρ­ξης ως και οκτώ ετών για τις επεμ­βά­σεις εκού­σιας δια­κο­πής της κύη­σης, ωστό­σο εισαγ­γε­λείς και δικα­στές χαρα­κτη­ρί­ζουν συχνά ακό­μη και αθέ­λη­τες απο­βο­λές «ανθρω­πο­κτο­νί­ες εκ προ­με­λέ­της με επι­βα­ρυ­ντι­κές περι­στά­σεις», κατη­γο­ρία που επι­σύ­ρει ποι­νή 30–50 ετών κάθειρξης.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο