Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΜΑ: Αμφιβολίες για την ανάγκη χορήγησης μιας τέταρτης δόσης εμβολίου στον γενικό πληθυσμό

O Eυρω­παϊ­κός Οργα­νι­σμός Φαρ­μά­κων δήλω­σε σήμε­ρα ότι προ­κα­ταρ­κτι­κά στοι­χεία δεί­χνουν ότι τα εμβό­λια κατά της COVID-19 παρα­μέ­νουν απο­τε­λε­σμα­τι­κά κατά της σοβα­ρής νόση­σης και νοση­λεί­ας που προ­κα­λού­νται από την παραλ­λα­γή Όμι­κρον, ωστό­σο χρειά­ζο­νται περισ­σό­τε­ρα δεδο­μέ­να για να κατα­νοη­θεί ο αντί­κτυ­πος της εξαι­ρε­τι­κά μετα­δο­τι­κής αυτής παραλ­λα­γής στα εγκε­κρι­μέ­να εμβόλια.

Ο ΕΜΑ εξέ­φρα­σε αμφι­βο­λί­ες για την ανά­γκη χορή­γη­σης μιας τέταρ­της ανα­μνη­στι­κής δόσης στον γενι­κό πλη­θυ­σμό. «Οι επα­να­λαμ­βα­νό­με­νοι εμβο­λια­σμοί σε σύντο­μα χρο­νι­κά δια­στή­μα­τα δεν θα μπο­ρού­σε να είναι μια βιώ­σι­μη μακρο­πρό­θε­σμη στρα­τη­γι­κή», δήλω­σε ο επι­κε­φα­λής για τη στρα­τη­γι­κή εμβο­λί­ων του Ευρω­παϊ­κού Οργα­νι­σμού Φαρ­μά­κων, Μάρ­κο Καβα­λέ­ρι, κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου.

“Δεν υπάρ­χουν ακό­μα αρκε­τά δεδο­μέ­να που να υπο­στη­ρί­ζουν την 4η δόση και θα θέλα­με να τα δού­με πριν κάνου­με οποια­δή­πο­τε σύστα­ση”, ανέ­φε­ρε ο Μ. Καβα­λέ­ρι. Ο ίδιος είπε ότι υπάρ­χει μια ανη­συ­χία σχε­τι­κά με τη στρα­τη­γι­κή για επα­να­λαμ­βα­νό­με­νο εμβο­λια­σμό σε σύντο­μο χρο­νι­κό διά­στη­μα. «Πρέ­πει να εξε­τά­σου­με ποια θα είναι η καλύ­τε­ρη στρα­τη­γι­κή για εμβο­λια­σμό με την πάρο­δο του χρό­νου, καθι­στώ­ντας σαφές ότι δεν μπο­ρού­με να χορη­γού­με συνε­χώς ανα­μνη­στι­κές δόσεις κάθε 3–4 μήνες», είπε. Όσον αφο­ρά τα ευά­λω­τα και ανο­σο­κα­τε­σταλ­μέ­να άτο­μα, ο Μ. Καβα­λέ­ρι είπε ότι πράγ­μα­τι ανα­μέ­νε­ται η χορή­γη­ση μιας 2ης ενι­σχυ­τι­κής δόσης.

Όσον αφο­ρά τη χορή­γη­ση της 3ης δόσης σε άτο­μα κάτω των 18 ετών, ο επι­κε­φα­λής για τη στρα­τη­γι­κή των εμβο­λί­ων του ΕΜΑ είπε ότι αξιο­λο­γεί­ται το αίτη­μα της Pfizer για το εμβό­λιο “Comirnaty” για ηλι­κί­ες 16 και 17 ετών, ενώ ανα­μέ­νε­ται αίτη­μα από την ίδια φαρ­μα­κευ­τι­κή εται­ρεία και για τις ηλι­κί­ες 12–15 ετών. Τα απο­τε­λέ­σμα­τα της αξιο­λό­γη­σης του ΕΜΑ για τη χορή­γη­ση 3ης δόσης σε ηλι­κί­ες 12–18 ετών θα ανα­κοι­νω­θούν το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τό, είπε ο Μ. Καβαλέρι.

Ερω­τη­θείς αν μπαί­νου­με σε ενδη­μι­κή φάση, ο επι­κε­φα­λής του ΕΜΑ απά­ντη­σε ότι η Όμι­κρον προ­κα­λεί μεγά­λη ανη­συ­χία για τον τερά­στιο αριθ­μό κρου­σμά­των που θα φέρει στην ΕΕ. “Ακό­μα κι αν η σοβα­ρό­τη­τα νόση­σης είναι χαμη­λό­τε­ρη, δυστυ­χώς πολ­λά άτο­μα θα νοση­λευ­τούν. Πρέ­πει να είμα­στε προ­ε­τοι­μα­σμέ­νοι για τις συνέ­πειες ενός τέτοιου κύμα­τος”, ανέ­φε­ρε. Ταυ­τό­χρο­να, πρό­σθε­σε ο ίδιος, το γεγο­νός ότι αυτός ο ιός είναι τόσο μετα­δο­τι­κός σημαί­νει ότι πολ­λοί άνθρω­ποι θα εκτε­θούν στον ιό — πράγ­μα που σημαί­νει ότι θα επέλ­θει μια φυσι­κή ενί­σχυ­ση στην ανο­σία όλων μας που θα είναι σημα­ντι­κή για να χτι­στεί το επι­πλέ­ον στρώ­μα ανο­σί­ας που θα μπο­ρού­σε να οδη­γή­σει σε ενδημικότητα.

«Μπο­ρού­με να σκε­φτού­με ότι αφού περά­σει αυτό το κύμα από την Ευρώ­πη και άλλα μέρη του κόσμου, πολ­λοί άνθρω­ποι θα έχουν εκτε­θεί στον ιό και θα είχαν μια ισχυ­ρή ανο­σία που θα ανοί­ξει το δρό­μο προς την ενδη­μι­κή φάση», ανέ­φε­ρε ο Μ. Καβαλέρι.

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο