Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εμβόλια για την COVID-19: Αρχίζει αύριο στην Κούβα η ανοσοποίηση παιδιών και εφήβων

Οι υγειο­νο­μι­κές αρχές της Κού­βας αρχί­ζουν αύριο Παρα­σκευή να εμβο­λιά­ζουν παι­διά και έφη­βους από δύο ως 18 ετών με τα εμβό­λια Abdala και Soberana, κάτι που η κυβέρ­νη­ση έχει χαρα­κτη­ρί­σει ανα­γκαία προ­ϋ­πό­θε­ση προ­τού ανοί­ξει ξανά τα σχο­λεία, ανα­κοί­νω­σε η προ­ε­δρία χθες Τετάρτη.

Η παι­δια­τρι­κή εκστρα­τεία εμβο­λια­σμού απο­τε­λεί μέρος της στρα­τη­γι­κής της Αβά­νας για να επι­τα­χύ­νει την ανο­σο­ποί­η­ση ένα­ντι της COVID-19, που έχει καθυ­στε­ρή­σει: ενώ η Αβά­να είχε θέσει στό­χο να έχει εμβο­λια­στεί το 70% του πλη­θυ­σμού στα τέλη Αυγού­στου, το ποσο­στό αυτό δεν ξεπέ­ρα­σε το 33,8%, κάτι που την ώθη­σε να αξιο­ποι­ή­σει το εμβό­λιο της κινε­ζι­κής Sinopharm, πέραν αυτών που έχουν ανα­πτυ­χθεί από επι­στή­μο­νες της νήσου.

Ο νέος στό­χος είναι να έχει εμβο­λια­στεί «το 92,6%» των 11,2 εκατ. κατοί­κων τον Νοέμ­βριο, δια­βε­βαί­ω­σε η προ­ε­δρία μέσω του ιστο­τό­που της.

Οι έφη­βοι θα αρχί­σουν να εμβο­λιά­ζο­νται αύριο, κατό­πιν, από τη 15η Σεπτεμ­βρί­ου, τα παι­διά 2 ως 11 ετών, στο πλαί­σιο εκστρα­τεί­ας που θα είναι «εντα­τι­κή, με πολ­λούς ανθρώ­πους να εμβο­λιά­ζο­νται σε μικρό χρο­νι­κό διά­στη­μα», τόνι­σε η Ιλε­ά­να Μορά­λες, η διευ­θύ­ντρια του τμή­μα­τος Επι­στή­μης και Και­νο­το­μί­ας στο υπουρ­γείο Υγεί­ας, σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση της προεδρίας.

Η Κού­βα διε­ξά­γει κλι­νι­κές δοκι­μές σε παι­διά με τα εμβό­λια Αμπ­ντά­λα και Σομπε­ρά­να, που αξιο­ποιού­νται ήδη στον ενή­λι­κο πλη­θυ­σμό, όμως κανέ­να από τα δύο δεν έχει εξα­σφα­λί­σει ακό­μη άδεια επεί­γου­σας χρή­σης για τους ανήλικους.

Πάντως, «η εκστρα­τεία εμβο­λια­σμού αυτή έχει εγκρι­θεί» από το κέντρο ελέγ­χου φαρ­μά­κων του κρά­τους (CECMED), τον αρμό­διο επο­πτι­κό φορέα, τόνι­σε η προεδρία.

Η κυβέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε αυτή την εβδο­μά­δα ότι τα σχο­λεία δεν θα ανοί­ξουν προ­τού να έχουν εμβο­λια­στεί όλα τα παι­διά στη χώρα, διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι θα ξεκι­νή­σουν να παρα­δί­δο­νται μαθή­μα­τα από την επό­με­νη Δευ­τέ­ρα μεν, αλλά εξ αποστάσεως.

Η Κού­βα, η οποία –συγκρι­τι­κά– δια­τη­ρού­σε υπό έλεγ­χο την παν­δη­μία στην επι­κρά­τειά της, κατα­γρά­φει από τον Ιού­λιο πολύ ανη­συ­χη­τι­κούς αριθ­μούς κρου­σμά­των, καθώς η άφι­ξη της παραλ­λα­γής Δέλ­τα έθε­σε υπό μεγά­λη πίε­ση το σύστη­μα υγεί­ας της, καμά­ρι και κοι­νω­νι­κό πυλώ­να του νησιού.

Ως αυτό το στά­διο το κρά­τος των 11,2 εκατ. κατοί­κους έχει κατα­γρά­ψει 5.377 θανά­τους εξαι­τί­ας της COVID-19 επί συνό­λου 659.464 κρου­σμά­των του SARS-CoV‑2. Ως τις αρχές του Αυγού­στου, 95.100 ανή­λι­κοι μολύν­θη­καν και επτά πέθαναν.

Στην Ελλά­δα με αντί­στοι­χο πλη­θυ­σμό με αυτόν της Κού­βας, ο συνο­λι­κός αριθ­μός των κρου­σμά­των ανέρ­χε­ται σε 590.832 και των θανά­των σε 13.743.

Σε αρκε­τές άλλες χώρες του κόσμου, ο εμβο­λια­σμός γίνε­ται από τα 12 έτη και πάνω, ωστό­σο βρί­σκο­νται σε εξέ­λι­ξη αρκε­τές δοκι­μές εμβο­λί­ων για την COVID-19 σε μικρό­τε­ρα παιδιά.

Στην Κίνα, η φαρ­μα­κευ­τι­κή εται­ρεία Sinovac ανα­κοί­νω­σε πως προ­ε­τοι­μά­ζει εμβό­λιο για παι­διά ηλι­κί­ας τριών ετών, ενώ στο Ισρα­ήλ, τα παι­διά ηλι­κί­ας 5 ως 11 ετών που κιν­δυ­νεύ­ουν να παρου­σιά­σουν βαριά μορ­φή της COVID-19 μπο­ρούν να εμβο­λιά­ζο­νται από την 1η Αυγούστου.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο