Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εμβόλια κατά του κορονοϊού. Τι σημαίνει αποτελεσματικότητα 95% στις δοκιμές και γιατί στην πράξη μπορεί να είναι μικρότερη

Ο εμβο­λια­σμός όσων το δυνα­τό περισ­σό­τε­ρων ανθρώ­πων κατά του κορο­νοϊ­ού είναι ζωτι­κός, προ­κει­μέ­νου να μπει ένα “φρέ­νο” στην παν­δη­μία covid-19. Όμως, για να γίνει αυτό, πολ­λοί επι­στή­μο­νες θεω­ρούν ανα­γκαία τη μεγα­λύ­τε­ρη δυνα­τή δια­φά­νεια εκ των προ­τέ­ρων σχε­τι­κά με τα εμβό­λια, ώστε να μη δημιουρ­γη­θεί εκ των υστέ­ρων “θόρυ­βος” που θα ενι­σχύ­σει τις αντιεμ­βο­λια­στι­κές απόψεις.

Εν προ­κει­μέ­νω, ένα από τα πράγ­μα­τα που χρειά­ζε­ται περισ­σό­τε­ρη διευ­κρί­νι­ση, είναι τι ακρι­βώς σημαί­νει ότι στις κλι­νι­κές δοκι­μές τους τα εμβό­λια των Pfizer/BioNTech και Moderna εμφά­νι­σαν ‑μεγα­λύ­τε­ρη του ανα­με­νο­μέ­νου- απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα περί­που 95% (ενώ και το ρωσι­κό “Σπούτνικ‑5” πάνω από 90%) και κατά πόσο αυτό σημαί­νει ότι σχε­δόν όλοι όσοι κάνουν αυτά τα εμβό­λια θα είναι “άτρω­τοι” από τον κορονοϊό.

«Πρό­κει­ται για εμβό­λια που αλλά­ζουν τους όρους του παι­γνι­διού. Όλοι περι­μέ­να­με απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα 50% έως 70%», δήλω­σε στους Τάιμς της Νέας Υόρ­κης (ΝΥΤ) ο ερευ­νη­τής εμβο­λί­ων δρ Γκρέ­γκο­ρι Πόλαντ της αμε­ρι­κα­νι­κής Κλι­νι­κής Mayo.

Όπως, όμως, διευ­κρι­νί­ζει ο επι­στη­μο­νι­κός συντά­κτης των ΝΥΤ, βιο­λό­γος και συγ­γρα­φέ­ας Καρλ Ζίμερ, η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα 95% στις δοκι­μές δεν σημαί­νει ότι θα είναι ίδια και στην πρά­ξη μετά τους μαζι­κούς εμβο­λια­σμούς. Η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα στις δοκι­μές είναι ένας στα­τι­στι­κός δεί­κτης που προ­κύ­πτει με συγκε­κρι­μέ­νους μαθη­μα­τι­κούς υπολογισμούς.

Η φαρ­μα­κευ­τι­κή εται­ρεία εμβο­λιά­ζει μερι­κούς ανθρώ­πους, ενώ σε άλλους δίνει εικο­νι­κό εμβό­λιο (πλα­σί­μπο), χωρίς κανείς συμ­με­τέ­χων να ξέρει αν έχει όντως εμβο­λια­στεί ή όχι (“τυφλή” δοκι­μή). Στη συνέ­χεια οι εμβο­λια­σμέ­νοι και οι ψευ­δο-εμβο­λια­σμέ­νοι κάνουν κανο­νι­κά τη ζωή τους και η εται­ρεία παρα­κο­λου­θεί πόσοι θα εμφα­νί­σουν συμ­πτώ­μα­τα covid-19 και θα δια­γνω­στούν θετι­κοί στον κορο­νο­ϊό (170 άτο­μα στην περί­πτω­ση των Pfizer/BioNTech). Μετά υπο­λο­γί­ζε­ται ποιο ποσο­στό των αρρώ­στων είχαν εμβο­λια­στεί και ποιο όχι, καθώς και η σχε­τι­κή δια­φο­ρά ανά­με­σα στα δύο ποσο­στά. Στην περί­πτω­ση και των δύο εμβο­λί­ων η μεγά­λη πλειο­νό­τη­τα όσων αρρώ­στη­σαν, δεν είχαν εμβο­λια­στεί. Η δια­φο­ρά αυτή, που εκφρά­ζε­ται ως ποσο­στό (π.χ. 95%), δεί­χνει την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα (efficacy) και απο­τε­λεί πει­στι­κή ένδει­ξη ότι το εμβό­λιο “δου­λεύ­ει” καλά.

Όμως, όπως έχει δεί­ξει η εμπει­ρία με προη­γού­με­να εμβό­λια, η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα των δοκι­μών είναι δια­φο­ρε­τι­κή από την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα ενός εμβο­λί­ου στον πραγ­μα­τι­κό κόσμο (effectiveness) και είναι σημα­ντι­κό, σύμ­φω­να με τους ειδι­κούς, τα δύο αυτά είδη απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας να μη συγ­χέ­ο­νται. Το ποσο­στό 95% δεν αντι­προ­σω­πεύ­ει την πραγ­μα­τι­κή πιθα­νό­τη­τα να μολυν­θεί κάποιος από τον κορο­νο­ϊό, ούτε ισο­δυ­να­μεί στην πρά­ξη ‑όπως κακώς πολ­λοί νομί­ζουν- με το ότι οι 95 στους 100 άνθρω­ποι που θα εμβο­λια­στούν, σίγου­ρα δεν θα μολυν­θούν ή δεν θα αρρωστήσουν.

«Η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα (effectiveness) δεί­χνει πόσο καλά δου­λεύ­ει το εμβό­λιο έξω στον πραγ­μα­τι­κό κόσμο», σύμ­φω­να με τον ανα­πλη­ρω­τή καθη­γη­τή επι­δη­μιο­λο­γί­ας Ναόρ Μπαρ-Ζέεβ της Σχο­λής Δημό­σιας Υγεί­ας του Πανε­πι­στη­μί­ου Τζονς Χόπ­κινς της Βαλτιμόρης.

Ίσως η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα των εμβο­λί­ων κατά του κορο­νοϊ­ού στις δοκι­μές (efficacy) απο­δει­χθεί εξί­σου εντυ­πω­σια­κή στην πρά­ξη (effectiveness), αλλά με βάση την προη­γού­με­νη εμπει­ρία εμβο­λια­σμών, θα είναι μάλ­λον κάπως μικρό­τε­ρη- άγνω­στο πόσο. Αυτό εν μέρει οφεί­λε­ται στο ότι οι λίγες χιλιά­δες άνθρω­ποι που συμ­με­τέ­χουν στις κλι­νι­κές δοκι­μές, δεν απο­τε­λούν αντι­προ­σω­πευ­τι­κό δείγ­μα του πλη­θυ­σμού. Για παρά­δειγ­μα, “εκεί έξω” υπάρ­χουν άνθρω­ποι με ποι­κί­λα χρό­νια προ­βλή­μα­τα υγεί­ας που μπο­ρεί να επη­ρε­ά­σουν την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του εμβολίου.

Οι άγνωστοι ασυμπτωματικοί που εμβολιάστηκαν

Από την άλλη, οι δοκι­μές στα εμβό­λια των Pfizer/BioNTech και Moderna, όπως και σε άλλα, σχε­διά­στη­καν για να δεί­ξουν κατά πόσο προ­στα­τεύ­ουν τους ανθρώ­πους από το να αρρω­στή­σουν με covid-19. Αν κάποιος εθε­λο­ντής στη δοκι­μή εμφά­νι­ζε πυρε­τό ή βήχα, έκα­νε τεστ για κορο­νο­ϊό. Όμως, οι δοκι­μές δεν “έπια­σαν” όσους μολύν­θη­καν από τον κορο­νο­ϊό, αλλά χωρίς συμ­πτώ­μα­τα. Συνε­πώς είναι πιθα­νό ότι ορι­σμέ­νοι άνθρω­ποι που εμβο­λιά­στη­καν στις δοκι­μές, μολύν­θη­καν αλλά χωρίς να το κατα­λά­βουν ούτε οι ίδιοι ούτε οι φαρ­μα­κευ­τι­κές (οι οποί­ες δεν έχουν τρό­πο να ξέρουν, αφού δεν έκα­ναν μετά τον εμβο­λια­σμό τεστ κορο­νοϊ­ού σε όλους όσοι συμ­με­τεί­χαν στις δοκι­μές, αλλά μόνο σε όσους στην πορεία εκδή­λω­σαν συμπτώματα).

Εφό­σον υπάρ­χουν τέτοιες περι­πτώ­σεις εμβο­λια­σθέ­ντων ασυμ­πτω­μα­τι­κών φορέ­ων του κορο­νοϊ­ού, αυτοί μπο­ρούν να συνε­χί­σουν να μετα­δί­δουν τον ιό, καθώς είναι γνω­στό ότι και οι ασυμ­πτω­μα­τι­κοί είναι μετα­δο­τι­κοί, έστω κι αν ‑σύμ­φω­να με ορι­σμέ­νες εκτι­μή­σεις- έχουν μικρό­τε­ρο ιικό φορ­τίο. Αν μάλι­στα κάποιος έχει κάνει το εμβό­λιο και απε­ρί­σκε­πτα νομί­ζει ότι πλέ­ον απο­κλεί­ε­ται να αρρω­στή­σει ή ούτε καν να μολυν­θεί από τον κορο­νο­ϊό, τότε θα χαλα­ρώ­σει τα μέτρα πρό­λη­ψης, π.χ. μη φορώ­ντας πια μάσκα ή μη κρα­τώ­ντας τις απο­στά­σεις από τους άλλους.

«Σε αυτή την περί­πτω­ση, θα μπο­ρού­σε να υπάρ­ξει η παρά­δο­ξη κατά­στα­ση, τα πράγ­μα­τα να γίνουν χει­ρό­τε­ρα», παρά τον εμβο­λια­σμό, προει­δο­ποιεί ο δρ Μπαρ-Ζέεβ.

Ένας άλλος κρί­σι­μος παρά­γο­ντας που θα καθο­ρί­σει την πραγ­μα­τι­κή απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα (effectiveness) του εμβο­λί­ου, θα είναι ποιο ποσο­στό του πλη­θυ­σμού θα το κάνει. Οι επι­στή­μο­νες γνω­ρί­ζουν ότι ακό­μη κι ένα εμβό­λιο με κατα­πλη­κτι­κή απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα στις δοκι­μές (efficacy) μπο­ρεί να κάνει μικρή ουσια­στι­κή δια­φο­ρά στον κόσμο, αν λίγοι μόνο άνθρω­ποι εμβολιαστούν.

«Τα εμβό­λια δεν σώζουν ζωές. Τα προ­γράμ­μα­τα εμβο­λια­σμού σώζουν», τονί­ζει ο καθη­γη­τής Ντέι­βιντ Πάλ­τιελ της Σχο­λής Δημό­σιας Υγεί­ας του Πανε­πι­στη­μί­ου Γιέ­ηλ. Ο ίδιος ήταν επι­κε­φα­λής πρό­σφα­της μελέ­της μοντε­λο­ποί­η­σης, η οποία δημο­σιεύ­θη­κε στο περιο­δι­κό “Health Affairs” και κατέ­λη­ξε στο συμπέ­ρα­σμα ότι, όσον αφο­ρά τη μεί­ω­ση των κρου­σμά­των, των εισα­γω­γών στα νοσο­κο­μεία και των θανά­των από covid-19, η έκτα­ση του εμβο­λια­στι­κού προ­γράμ­μα­τος έχει την ίδια επί­πτω­ση με την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του εμβο­λί­ου στις δοκιμές.

Σκλη­ρός Απρί­λης του 2020μ.Χ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο