Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εμβόλια Covid: Οι ανταγωνισμοί για τα κέρδη καθορίζουν τους ρυθμούς παραγωγής και διάθεσης

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν:
Ο καπιταλισμός είναι ο πραγματικός και ορατός «ιός»!

Οσο περισ­σό­τε­ρο καθυ­στε­ρού­με να παρέ­χου­με εμβό­λια, εξε­τά­σεις και θερα­πεί­ες σε όλες τις χώρες, τόσο περισ­σό­τε­ρο θα αντέ­ξει ο ιός, τόσο αυξά­νε­ται η πιθα­νό­τη­τα για νέες μεταλ­λά­ξεις και η πιθα­νό­τη­τα τα σημε­ρι­νά εμβό­λια να κατα­στούν ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κά, τόσο δυσκο­λό­τε­ρο θα είναι να αντι­με­τω­πί­σουν όλες οι χώρες την παν­δη­μία», σημεί­ω­σε την περα­σμέ­νη βδο­μά­δα ο γενι­κός διευ­θυ­ντής του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας, προει­δο­ποιώ­ντας για τις συνέ­πειες του λεγό­με­νου «εθνι­κι­σμού των εμβολίων».

Πέρα από τις δια­πι­στώ­σεις, πάντως, το βασι­κό ερώ­τη­μα είναι για­τί υπάρ­χουν οι καθυ­στε­ρή­σεις στην παγκό­σμια παρα­γω­γή εμβο­λί­ων και στον εφο­δια­σμό των κρα­τών. Και η απά­ντη­ση είναι ότι τα προ­γράμ­μα­τα εμβο­λια­σμού σε όλα τα καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη εξε­λίσ­σο­νται με τους ρυθ­μούς που επι­βάλ­λουν η παρα­γω­γή με σκο­πό το κέρ­δος, ο επι­χει­ρη­μα­τι­κός και γεω­πο­λι­τι­κός αντα­γω­νι­σμός, η προ­στα­σία της «πνευ­μα­τι­κής ιδιο­κτη­σί­ας» των φαρ­μα­κευ­τι­κών ομίλων.

Δηλα­δή, ένα σημα­ντι­κό «όπλο» προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πι­στεί η παν­δη­μία του SARS-CoV‑2 βρί­σκε­ται στα χέρια των μονο­πω­λί­ων του Φαρ­μά­κου και αυτά καθο­ρί­ζουν αν τους συμ­φέ­ρει να ανα­πτυ­χθεί ένα εμβό­λιο, με τι ρυθ­μούς θα παρά­γουν ώστε να έχουν το μέγι­στο κέρ­δος, ποιος θα το πάρει πρώ­τος και πότε.

Η πηγή του προ­βλή­μα­τος, δηλα­δή, που όλοι προ­σπα­θούν να απο­σιω­πή­σουν, είναι ότι η παρα­γω­γή των εμβο­λί­ων γίνε­ται με σκο­πό το κέρ­δος και όχι για την κάλυ­ψη των λαϊ­κών ανα­γκών. Οτι στο πλαί­σιο αυτού του σάπιου συστή­μα­τος, οι λαοί είναι όμη­ροι των ομί­λων και της πολι­τι­κής στή­ρι­ξης των επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων από όλες τις αστι­κές κυβερ­νή­σεις και τα κόμ­μα­τα, με την ανά­γκη αντι­με­τώ­πι­σης της παν­δη­μί­ας, που έχει προ­κα­λέ­σει εκα­τομ­μύ­ρια θανά­τους, να μπαί­νει σε δεύ­τε­ρο πλά­νο για τα μονοπώλια.

Αντί­θε­τα, αν το Φάρ­μα­κο δεν ήταν καπι­τα­λι­στι­κή ιδιο­κτη­σία, αλλά κοι­νω­νι­κό αγα­θό, στο πλαί­σιο ενός άλλου τρό­που οργά­νω­σης της οικο­νο­μί­ας και της κοι­νω­νί­ας, με κοι­νω­νι­κο­ποι­η­μέ­να τα μέσα παρα­γω­γής, με κεντρι­κό σχε­δια­σμό και εργα­τι­κό έλεγ­χο, θα προ­ω­θού­νταν η παγκό­σμια επι­στη­μο­νι­κή συνερ­γα­σία για την ανά­πτυ­ξη εμβο­λί­ων, θα υπήρ­χε έγκαι­ρα σχε­δια­σμός προ­κει­μέ­νου να αξιο­ποι­η­θούν όλες οι παρα­γω­γι­κές δυνα­τό­τη­τες για μαζι­κή παρα­γω­γή εμβο­λί­ων, ώστε να καλυ­φθεί σε σύντο­μο χρο­νι­κό διά­στη­μα ο πλη­θυ­σμός και να αντι­με­τω­πι­στεί η πανδημία.

Ολα αυτά εμπο­δί­ζο­νται από το κυνή­γι του κέρ­δους και τον αντα­γω­νι­σμό των μονο­πω­λια­κών ομί­λων που κατέ­χουν τις πατέ­ντες και τα πνευ­μα­τι­κά δικαιώ­μα­τα, δεν μετα­βι­βά­ζουν σε άλλες παρα­γω­γι­κές μονά­δες την τεχνο­γνω­σία, απο­φα­σί­ζουν πόσες ποσό­τη­τες εμβο­λί­ων θα παρά­ξουν ανά­λο­γα με την από­δο­ση των επεν­δύ­σε­ων, επω­φε­λού­νται από την έλλει­ψη εμβο­λί­ων που δια­τη­ρεί υψη­λά τις τιμές.

emvolio astrazeneca

Οι λαοί χρυσοπληρώνουν τις φαρμακευτικές

Με το ξέσπα­σμα της παν­δη­μί­ας, προ­κει­μέ­νου οι φαρ­μα­κευ­τι­κοί όμι­λοι να έχουν επι­χει­ρη­μα­τι­κό κίνη­τρο και δια­σφά­λι­ση κερ­δών, ώστε να προ­χω­ρή­σουν στην ανά­πτυ­ξη ενός εμβο­λί­ου, συνο­λι­κά, οι κυβερ­νή­σεις παρεί­χαν — με χρή­μα­τα των λαών — περί­που 7,5 δισ. ευρώ, σύμ­φω­να με την εται­ρεία ανά­λυ­σης επι­στη­μο­νι­κών στοι­χεί­ων «Airfinity», ενώ «φιλαν­θρω­πι­κά» ιδρύ­μα­τα και «μη κερ­δο­σκο­πι­κοί οργα­νι­σμοί» διέ­θε­σαν περί­που 1,7 δισ. ευρώ, από δωρητές.

Οπως ανα­φέ­ρουν ανα­λυ­τές της εται­ρεί­ας στο BBC, αρχι­κά οι εται­ρεί­ες δεν βιά­στη­καν να χρη­μα­το­δο­τή­σουν ερευ­νη­τι­κά προ­γράμ­μα­τα εμβο­λί­ων και μόνο όταν τα κρά­τη και οι οργα­νι­σμοί παρε­νέ­βη­σαν με δεσμεύ­σεις χρη­μα­το­δό­τη­σης αυτές άρχι­σαν να εργά­ζο­νται πάνω στα εμβόλια.

Αφού οι λαοί χρυ­σο­πλή­ρω­σαν τις φαρ­μα­κευ­τι­κές για να ιδιο­ποι­η­θούν και να εξε­λί­ξουν πολύ­χρο­νη έρευ­να για τους κορο­νοϊ­ούς που είχε συντε­λε­στεί σε δημό­σια ιδρύ­μα­τα, οι κυβερ­νή­σεις των πιο ισχυ­ρών ιμπε­ρια­λι­στι­κών κρα­τών προ­χώ­ρη­σαν σε «εικο­νι­κά συμ­βό­λαια», ποντά­ρο­ντας σε εμβό­λια που βρί­σκο­νταν σε πει­ρα­μα­τι­κό στά­διο, δίνο­ντας μη επι­στρε­πτέ­ες προ­κα­τα­βο­λές και μάλι­στα υπο­γρά­φο­ντας «λευ­κά χαρ­τιά», απο­δε­χό­με­νες τους όρους που έθε­ταν οι φαρ­μα­κευ­τι­κές εταιρείες.

Επί­σης, οι τιμές των εμβο­λί­ων, που κρα­τιού­νται μυστι­κές, καθο­ρί­ζο­νται από την προ­σφο­ρά και τη ζήτη­ση, συνε­πώς οι φαρ­μα­κευ­τι­κές εται­ρεί­ες κερ­δί­ζουν ακό­μη περισ­σό­τε­ρα από τη σημε­ρι­νή έλλει­ψη εμβολίων.

Οι κυβερνήσεις υπερασπίζονται το «δικαίωμα» στην πατέντα

Ως προς το θέμα της τεχνο­γνω­σί­ας, της πατέ­ντας και της πνευ­μα­τι­κής ιδιο­κτη­σί­ας των φαρ­μα­κευ­τι­κών εται­ρειών, προ­φα­νώς δεν τέθη­κε κανέ­να θέμα, ούτε υπήρ­ξε συζή­τη­ση να μπει στους όρους των συμβολαίων.

Οπως σημειώ­νει ο διευ­θυ­ντής της ερευ­νη­τι­κής ομά­δας «Medicines Law and Policy», όχι μόνο δεν υπήρ­ξε ως προ­ϋ­πό­θε­ση από τις κυβερ­νή­σεις για την παρο­χή δημό­σιας χρη­μα­το­δό­τη­σης στη φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νία, αντί­θε­τα οι εται­ρεί­ες χρη­μα­το­δο­τή­θη­καν ουσια­στι­κά «άνευ όρων».

Μάλι­στα, οι κυβερ­νή­σεις των ισχυ­ρό­τε­ρων καπι­τα­λι­στι­κών κρα­τών υπε­ρα­σπί­ζο­νται «με νύχια και με δόντια» το «δικαί­ω­μα» της φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ας στην πατέ­ντα και την καπι­τα­λι­στι­κή ιδιο­κτη­σία στην έρευ­να, και αυτό δεν αλλά­ζει σε συν­θή­κες παγκό­σμιας πανδημίας.

Τον περα­σμέ­νο Μάη, στην καρ­διά της παν­δη­μί­ας, ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας, σε μια …συμ­βο­λι­κή κίνη­ση, κάλε­σε τις εται­ρεί­ες — κατό­χους των πνευ­μα­τι­κών δικαιω­μά­των να μοι­ρα­στούν τις πατέ­ντες των εμβο­λί­ων τους σε μια κοι­νή επι­στη­μο­νι­κή ομά­δα του ΠΟΥ.

Κάλε­σε επί­σης τα κρά­τη να συμπε­ρι­λά­βουν αντί­στοι­χες ρήτρες στα συμ­βό­λαια με τις φαρ­μα­κευ­τι­κές εται­ρεί­ες. Κάτι τέτοιο δεν έγι­νε ποτέ, με τις φαρ­μα­κευ­τι­κές εται­ρεί­ες να ξεκα­θα­ρί­ζουν με απα­νω­τές δηλώ­σεις ότι η δημο­σιο­ποί­η­ση της πατέ­ντας θα σήμαι­νε πρα­κτι­κά ότι δεν υπάρ­χει «κίνη­τρο για επεν­δύ­σεις».

«Είναι ανοη­σία ή ακό­μη και επι­κίν­δυ­νο να υπο­στη­ρί­ξου­με μια τέτοια πρω­το­βου­λία», δήλω­νε το Μάη ο διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος της «Pfizer», Αλμπερτ Μπουρ­λά, ενώ ο γενι­κός διευ­θυ­ντής της Διε­θνούς Φαρ­μα­κευ­τι­κής Ενω­σης (IFPMA) ξεκα­θά­ρι­σε πως αν δεν ισχύ­ει η προ­στα­σία της πνευ­μα­τι­κής ιδιο­κτη­σί­ας σε περί­ο­δο παν­δη­μί­ας «δεν θα υπάρ­ξει ούτε ένα εμβό­λιο».

Στη συνε­δρί­α­ση του ΠΟΥ τον περα­σμέ­νο Νοέμ­βρη σχε­δόν τα μισά κρά­τη ανά­με­σά τους οι ΗΠΑ, η Μεγά­λη Βρε­τα­νία, η Ιαπω­νία, η ΕΕ κ.ά., αντι­στά­θη­καν σθε­να­ρά σε αίτη­μα της Νότιας Αφρι­κής και της Ινδί­ας να ανα­στα­λούν οι πατέ­ντες σε ορι­σμέ­νες χώρες, για να αυξη­θεί η παρα­γω­γή θερα­πειών, τεστ και εμβο­λί­ων για τον περιο­ρι­σμό της πανδημίας.emvolio pfizer

«Ενδοοικογενειακή» κόντρα για τα εμβόλια στην ΕΕ

Σε αυτό το φόντο συνε­χί­ζε­ται και η «ενδο­οι­κο­γε­νεια­κή» αντι­πα­ρά­θε­ση μετα­ξύ της ΕΕ και της βρε­τα­νο-σου­η­δι­κής φαρ­μα­κευ­τι­κής εται­ρεί­ας «AstraZeneca», που έχει και γεω­πο­λι­τι­κές προ­ε­κτά­σεις ως προς τις αντα­γω­νι­στι­κές σχέ­σεις ΕΕ — Μεγά­λης Βρετανίας.

Η «AstraZeneca» ανα­κοί­νω­σε πως αντί για 80 εκατ. δόσεις το πρώ­το τρί­μη­νο, θα παρα­δώ­σει στην ΕΕ περί­που 30 εκατ. λόγω «προ­βλη­μά­των στην παρα­γω­γή», ενώ δεν είναι καν ξεκά­θα­ρο αν το συμ­βό­λαιο που υπέ­γρα­ψε με την ΕΕ την υπο­χρε­ώ­νει να παρα­δώ­σει συγκε­κρι­μέ­νο αριθ­μό δόσεων.

Σύμ­φω­να με τον επι­κε­φα­λής της «AstraZeneca», Πασκάλ Σοριό, «το συμ­βό­λαιο με τη Βρε­τα­νία κλεί­στη­κε τρεις μήνες πριν από τις Βρυ­ξέλ­λες». Εξάλ­λου, πρό­σθε­σε, η εται­ρεία του δεν υπο­χρε­ού­ται από το συμ­βό­λαιο να παρα­δώ­σει συγκε­κρι­μέ­νες ποσό­τη­τες εμβο­λί­ου.

Η «AstraZeneca» συνή­ψε με την ΕΕ συμ­φω­νία «καλύ­τε­ρης δυνα­τής προ­σπά­θειας», επει­δή «οι Βρυ­ξέλ­λες ήθε­λαν να προ­μη­θεύ­ο­νται λίγο — πολύ ταυ­τό­χρο­να με τους Βρε­τα­νούς — παρό­λο που αυτοί είχαν υπο­γρά­ψει τρεις μήνες νωρί­τε­ρα. Γι’ αυτό υπο­σχε­θή­κα­με να προ­σπα­θή­σου­με, αλλά δεν δεσμευ­τή­κα­με με συμ­βό­λαιο», είπε ο Σοριό, προ­σθέ­το­ντας πως η παρα­γω­γή έχει μεί­νει πίσω κατά δύο μήνες σε σχέ­ση με τις αρχι­κές προβλέψεις.

Η ΕΕ εμφα­νί­ζε­ται ενο­χλη­μέ­νη για τις μειω­μέ­νες παρα­δό­σεις εμβο­λί­ων και για το γεγο­νός ότι η προ­μή­θεια εμβο­λί­ων στη Μεγά­λη Βρε­τα­νία εξε­λίσ­σε­ται κανονικά.

«Η παρα­σκευή εμβο­λί­ων είναι πολύ περί­πλο­κη και μπο­ρεί να χρεια­στούν εργα­σί­ες για αύξη­ση της παρα­γω­γι­κής ικα­νό­τη­τας που οδη­γούν σε καθυ­στε­ρή­σεις», όμως σε αυτήν την περί­πτω­ση «θα πρέ­πει να επη­ρε­α­στούν όλοι με τον ίδιο τρό­πο και όχι μόνο η ΕΕ», είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο Γερ­μα­νός υπουρ­γός Υγεί­ας, Γενς Σπαν.

Κι ενώ όλη η λογι­κή της ΕΕ — και όλων των ιμπε­ρια­λι­στι­κών κέντρων — για την υπο­τι­θέ­με­νη «δια­σφά­λι­ση εμβο­λί­ων» βασί­ζε­ται ακρι­βώς στη λογι­κή «όποιος πλη­ρώ­νει, παίρ­νει», η επί­τρο­πος Υγεί­ας της ΕΕ, Στέλ­λα Κυρια­κί­δη, επέ­μει­νε ότι εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις που παρά­χθη­καν στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο πρέ­πει τώρα να μετα­φερ­θούν στην ΕΕ, απορ­ρί­πτο­ντας το επι­χεί­ρη­μα ότι η βρε­τα­νι­κή κυβέρ­νη­ση έχει υπο­γρά­ψει τρεις μήνες νωρί­τε­ρα από τις Βρυξέλλες.

Παράλ­λη­λα, η Κομι­σιόν κατάρ­τι­σε μηχα­νι­σμό ελέγ­χου και περιο­ρι­σμού των εξα­γω­γών εμβο­λί­ων που έχουν παρα­χθεί σε εργο­στά­σια της ΕΕ, προς «τρί­τες χώρες», με το βλέμ­μα στραμ­μέ­νο στη Βρετανία.

Σε ανα­κοί­νω­σή της η «AstraZeneca» ξεκα­θά­ρι­σε πως «κάθε αλυ­σί­δα εφο­δια­σμού ανα­πτύ­χθη­κε με εισ­ρο­ές και επεν­δύ­σεις από συγκε­κρι­μέ­νες χώρες ή διε­θνείς οργα­νι­σμούς βάσει των συμ­φω­νιών εφο­δια­σμού, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της συμ­φω­νί­ας μας με την Ευρω­παϊ­κή Επιτροπή».

«Καθώς κάθε αλυ­σί­δα εφο­δια­σμού έχει δημιουρ­γη­θεί για να καλύ­ψει τις ανά­γκες μιας συγκε­κρι­μέ­νης συμ­φω­νί­ας, το εμβό­λιο που παρά­γε­ται από οποια­δή­πο­τε αλυ­σί­δα εφο­δια­σμού είναι αφιε­ρω­μέ­νο στις σχε­τι­κές χώρες ή περιο­χές και γίνε­ται χρή­ση της τοπι­κής παρα­γω­γής όπου είναι δυνα­τόν», συμπλη­ρώ­νει.

Η ΕΕ έχει κλεί­σει συμ­βό­λαιο 350 εκατ. ευρώ για 400 εκατ. δόσεις του εμβο­λί­ου, χωρίς να έχει κατα­βλη­θεί όλο το ποσό, σύμ­φω­να με ρεπορ­τάζ στον διε­θνή Τύπο, ενώ ενδει­κτι­κό της υπο­κρι­σί­ας είναι το ότι αρνεί­ται να δώσει στη δημο­σιό­τη­τα, όπως έχει ζητή­σει η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ, τις συμ­φω­νί­ες που έχει κλεί­σει με τα μονο­πώ­λια του Φαρμάκου.

Πηγή |> Ε. Μ. -| Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο