Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εμβόλιο AstraZeneca/Οξφόρδης: «Ανατρεπτική εξέλιξη» ή «αποπροσανατολιστικό μήνυμα»;

Η Βρε­τα­νία έγι­νε σήμε­ρα η πρώ­τη χώρα παγκο­σμί­ως που ενέ­κρι­νε το εμβό­λιο του πανε­πι­στη­μί­ου της Οξφόρ­δης και της AstraZeneca, με το οποίο οι βρε­τα­νι­κές αρχές ελπί­ζουν να επι­τα­χύ­νουν την εκστρα­τεία εμβο­λια­σμού κατά της covid-19.

Μπόρις Τζόνσον, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου

«Πραγ­μα­τι­κά κατα­πλη­κτι­κό νέο» και «θρί­αμ­βος για την βρε­τα­νι­κή επι­στή­μη». «Τώρα θα εμβο­λιά­σου­με όσο το δυνα­τόν περισ­σό­τε­ρους ανθρώ­πους το ταχύτερον».

Αντονέλα Βιόλα, καθηγήτρια Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας

«Είναι ένα κακό μήνυ­μα που απο­προ­σα­να­το­λί­ζει τους πολί­τες…ο Ευρω­παϊ­κός Οργα­νι­σμός Φαρ­μά­κων δηλώ­νει ότι τα δεδο­μέ­να είναι ανε­παρ­κή και η βρε­τα­νι­κή ρυθ­μι­στι­κή αρχή (MHRA) δίνει έγκρι­ση. Ενώ δεν υπάρ­χει αμφι­βο­λία για την ασφά­λεια του εμβο­λί­ου, η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα είναι ασα­φής και τα πολ­λά λάθη και οι ανα­κοι­νώ­σεις έχουν περι­πλέ­ξει την ερμη­νεία των δεδομένων.

Ντάνι Ολτμαν, καθηγητής Ανοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου

«Οι επι­στή­μο­νες δεν χρη­σι­μο­ποιούν με ελα­φρό­τη­τα όρους όπως «ανα­τρε­πτι­κός παρά­γο­ντας» , αλλά ακρι­βώς περί αυτού πρό­κει­ται. Αυτήν την στιγ­μή, ο ιός απο­δει­κνύ­ει και πάλι ότι μπο­ρεί να σαρώ­σει και τις πλέ­ον δρα­κό­ντειες προ­σπά­θειές μας να σπά­σου­με την αλυ­σί­δα της μετά­δο­σης περιο­ρί­ζο­ντας τις επα­φές. Για να βγού­με από αυτό το φιά­σκο δεν υπάρ­χει εναλ­λα­κτι­κή στην δημιουρ­γία υψη­λού επι­πέ­δου εξου­δε­τε­ρω­τι­κών αντι­σω­μά­των στην πλειο­νό­τη­τα του πλη­θυ­σμού. Με την σημε­ρι­νή ανα­κοί­νω­ση, αυτό γίνε­ται εφι­κτό. Περι­μέ­νω την μοντε­λο­ποί­η­ση, αλλά υπο­ψιά­ζο­μαι ότι αυτό το γεγο­νός θα επι­τα­χύ­νει κατά πολ­λούς μήνες τις εξε­λί­ξεις. Ανο­σο­ποι­η­μέ­νος πλη­θυ­σμός προς την άνοι­ξη αρχί­ζει να μοιά­ζει εφι­κτός στόχος».

Ματ Χάνκοκ, βρετανός υπουργός Υγείας

«Είναι η στιγ­μή για να τιμή­σου­με την βρε­τα­νι­κή και­νο­το­μία… Είναι φόρος τιμής στους απί­στευ­τους βρε­τα­νούς επι­στή­μο­νες στο Πανε­πι­στή­μιο της Οξφόρ­δης και την AstraZeneca, η επι­τυ­χία των οποί­ων θα βοη­θή­σει να σωθούν ζωές σε ολό­κλη­ρο τον κόσμο. Θέλω να ευχα­ρι­στή­σω κάθε έναν ξεχω­ρι­στά που συμ­με­τεί­χε σε αυτό το βρε­τα­νι­κό success story.

Η AstraZeneca ανέφερε ότι υπέβαλε πλήρη δεδομένα στον ΕΜΑ για την αίτηση αδειοδότησης του εμβολίου της

Η εται­ρεία AstraZeneca ανα­κοί­νω­σε ότι υπέ­βα­λε πλή­ρη δεδο­μέ­να για να ζητή­σει από τον Ευρω­παϊ­κό Οργα­νι­σμό Φαρ­μά­κων (ΕΜΑ) την αδειο­δό­τη­ση για το εμβό­λιο που έχει ανα­πτύ­ξει μαζί με το πανε­πι­στή­μιο της Οξφόρ­δης κατά της Covid-19, αλλά ο Οργα­νι­σμός ανέ­φε­ρε ότι χρειά­ζε­ται ακό­μη περισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες για να δώσει την έγκρι­σή του για το εν λόγω εμβόλιο.

Ένας αξιω­μα­τού­χος του EMA τόνι­σε νωρί­τε­ρα μέσα στην εβδο­μά­δα ότι χρειά­ζο­νται περισ­σό­τε­ρα δεδο­μέ­να και ότι η AstraZeneca δεν είχε δώσει αρκε­τές λεπτο­μέ­ρειες για να δικαιο­λο­γή­σει τη χορή­γη­ση άδειας κυκλο­φο­ρί­ας υπό όρους για το εμβό­λιο των AstraZeneca/Οξφόρδης.

«Μπο­ρού­με να επι­βε­βαιώ­σου­με ότι υπο­βά­λα­με στον Ευρω­παϊ­κό Οργα­νι­σμό Φαρ­μά­κων ένα πλή­ρες πακέ­το δεδο­μέ­νων για να στη­ρί­ξου­με μια αίτη­ση για μια υπό όρους άδεια κυκλο­φο­ρί­ας για το εμβό­λιο της AstraZeneca κατά της Covid-19», δήλω­σε ένας εκπρό­σω­πος της βρε­τα­νι­κής εταιρείας.

«Η AstraZeneca υπέ­βα­λε δεδο­μέ­να σε κυλιό­με­νη βάση και θα συνε­χί­σει να συνερ­γά­ζε­ται στε­νά με τον EMA για να υπο­στη­ρί­ξει την έναρ­ξη μιας επί­ση­μης δια­δι­κα­σί­ας αίτη­σης CMA», πρό­σθε­σε ο ίδιος.

Ωστό­σο, ο EMA είπε ότι δεν έχει ακό­μη αρκε­τές πλη­ρο­φο­ρί­ες για να αξιο­λο­γή­σει το εμβό­λιο, το οποίο έλα­βε άδεια νωρί­τε­ρα σήμε­ρα στη Βρετανία.

«Η τελευ­ταία δέσμη κλι­νι­κών στοι­χεί­ων ελή­φθη στις 21 Δεκεμ­βρί­ου και αυτή τη στιγ­μή αξιο­λο­γεί­ται», ανέ­φε­ρε ο EMA σε ανα­κοί­νω­σή του.

«Επι­πρό­σθε­τες επι­στη­μο­νι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες για θέμα­τα που σχε­τί­ζο­νται με την ποιό­τη­τα, την ασφά­λεια και την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του εμβο­λί­ου κρί­νο­νται απα­ραί­τη­τες για την υπο­στή­ρι­ξη της σχο­λα­στι­κό­τη­τας που απαι­τεί­ται για μια υπό όρους άδεια κυκλο­φο­ρί­ας και αυτό έχει ζητη­θεί από την εταιρεία».

ΗΠΑ: Πιθανόν τον Απρίλιο η έγκριση για επείγουσα χρήση του εμβολίου της AstraZeneca

Το εμβό­λιο κατά της Covid-19, που ανέ­πτυ­ξε η βρε­τα­νι­κή φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νία AstraZeneca Plc σε συνερ­γα­σία με το πανε­πι­στή­μιο της Οξφόρ­δης, θα εγκρι­θεί πιθα­νόν για επεί­γου­σα χρή­ση στις ΗΠΑ τον Απρί­λιο, τρεις και πλέ­ον μήνες μετά το πρά­σι­νο φως της βρε­τα­νι­κής ρυθ­μι­στι­κής αρχής σήμε­ρα, δήλω­σε ο επι­κε­φα­λής σύμ­βου­λος για το πρό­γραμ­μα εμβο­λια­σμού κατά της Covid-19 στις ΗΠΑ.

Η Ρυθ­μι­στι­κή Αρχή Φαρ­μά­κων (MHRA), που ενέ­κρι­νε τη χρή­ση του στη Βρε­τα­νία, είναι ένας «πολύ ικα­νός ρυθ­μι­στι­κός φορέ­ας, που βασί­ζε­ται στην επι­στή­μη και δεν εγεί­ρω κανέ­να ζήτη­μα σχε­τι­κά με την από­φα­σή της», είπε, κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης τύπου.

Όμως, το ρυθ­μι­στι­κό πλαί­σιο είναι δια­φο­ρε­τι­κό στις ΗΠΑ, συμπλή­ρω­σε, προ­σθέ­το­ντας πως οι κλι­νι­κές δοκι­μές και οι αξιο­λο­γή­σεις δεν επι­τρέ­πουν μια έγκρι­ση πριν από τις «αρχές Απριλίου».

Ο Μον­σέφ Σλά­ουι υπο­γράμ­μι­σε ιδί­ως την ανά­γκη να απο­δει­χθεί η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τά του στους ηλικιωμένους.

Εξάλ­λου, ο Σλά­ουι είπε πως ελπί­ζει πως ένα εμβό­λιο που θα ανα­πτύ­ξει ο αμε­ρι­κα­νι­κός κολοσ­σός Johnson & Johnson θα εγκρι­θεί τον Φεβρουά­ριο στις ΗΠΑ.

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο