Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εμποροϋπάλληλοι-Επαγγελματίες: Κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Κινη­το­ποί­η­ση στον εμπο­ρι­κό πεζό­δρο­μο της Ερμού, ενά­ντια στο ξήλω­μα της κυρια­κά­τι­κης αργί­ας, την αστα­μά­τη­τη δου­λειά, τα ωρά­ρια και τη ζωή λάστι­χο πραγ­μα­το­ποιούν ο Σύλ­λο­γος Εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων Αθή­νας, η Ομο­σπον­δία Βιο­τε­χνι­κών Σωμα­τεί­ων Αττι­κής και η Ομο­σπον­δία Γυναι­κών Ελλάδας.

«Την Κυρια­κή την έχου­με για μας και τα παι­διά μας, δε θα τη χαρί­σου­με στα αφε­ντι­κά μας», φώνα­ξαν εργα­ζό­με­νοι και επαγ­γελ­μα­τί­ες στο Εμπό­ριο, μαζί με Συλ­λό­γους και Ομά­δες Γυναι­κών, με την αλλη­λεγ­γύη σωμα­τεί­ων άλλων κλά­δων και μαζι­κών φορέ­ων. «Κάτω τα χέρια από τις Κυρια­κές, δού­λοι δε θα γίνου­με στις πολυ­ε­θνι­κές», απαί­τη­σαν και ένω­σαν τη φωνή τους στο αίτη­μα για νομο­θε­τι­κή κατο­χύ­ρω­ση της κυρια­κά­τι­κης αργίας.

Στην κινη­το­ποί­η­ση συμ­με­τέ­χουν αντι­προ­σω­πεί­ες σωμα­τεί­ων και της Γραμ­μα­τεί­ας του ΠΑΜΕ.

Με τρο­πο­λο­γία του υπουρ­γεί­ου Ανά­πτυ­ξης η κυβέρ­νη­ση απο­φά­σι­σε τη λει­τουρ­γία των εμπο­ρι­κών κατα­στη­μά­των την Κυρια­κή 27 Νοέμ­βρη. Η επι­λο­γή της συγκε­κρι­μέ­νης ημε­ρο­μη­νί­ας συν­δέ­ε­ται με τα σχέ­δια των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων να λει­τουρ­γή­σουν τα κατα­στή­μα­τα την Κυρια­κή που μεσο­λα­βεί ανά­με­σα στην «Black Friday» (25 Νοέμ­βρη) και στην «Cyber Monday» (28 Νοέμ­βρη), προ­κει­μέ­νου να δημιουρ­γη­θούν οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις για ένα τετρα­ή­με­ρο αυξη­μέ­νου τζί­ρου και κερ­δών, με τους εργα­ζό­με­νους να ανα­γκά­ζο­νται σε αστα­μά­τη­τη δου­λειά, ενώ στη συνέ­χεια τους περι­μέ­νει το ξεπά­τω­μα του εορ­τα­στι­κού ωρα­ρί­ου των Χρι­στου­γέν­νων. Έτσι, ήδη από την Παρα­σκευή, οι εμπο­ρο­ϋ­πάλ­λη­λοι, ιδιαί­τε­ρα όσοι δου­λεύ­ουν στις μεγά­λες αλυ­σί­δες, πήραν μια πρώ­τη γεύ­ση για το τι τους περιμένει.

Στο πλαί­σιο της «Black Friday» κλή­θη­καν να εξυ­πη­ρε­τή­σουν χιλιά­δες πελά­τες, που κατέ­κλυ­σαν τα μεγά­λα κατα­στή­μα­τα ανα­ζη­τώ­ντας προ­σφο­ρές και φθη­νά προ­ϊ­ό­ντα, δου­λεύ­ο­ντας σε συν­θή­κες μεγά­λης εντα­τι­κο­ποί­η­σης και «ξεχει­λώ­μα­τος» του ωρα­ρί­ου. «Μισθός για δέκα μέρες — καλά­θι κοροϊ­δία θέλου­με αυξή­σεις και Κυρια­κή αργία», είναι το σύν­θη­μα που προ­τάσ­σει στο πανό του ο Σύλ­λο­γος Εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων. «Κάτω τα χέρια από τις Κυρια­κές», απαί­τη­σαν οι γυναί­κες της ΟΓΕ με τις πικέ­τες τους. Σε αγώ­να για το δικαί­ω­μα «στην εργα­σία, τον ελεύ­θε­ρο χρό­νο, την ξεκού­ρα­ση», κάλε­σε με το πανό της η ΟΒΣΑ.

«Να μην τους χαρί­σου­με τις Κυρια­κές μας», τονί­ζουν οι τρεις φορείς. Με κοι­νή τους ανα­κοί­νω­ση απευ­θύ­νο­νται στους κατα­να­λω­τές και τους καλούν να παλέ­ψουν όλοι μαζί για τη νομο­θε­τι­κή κατο­χύ­ρω­ση της κυρια­κά­τι­κης αργί­ας αλλά και ουσια­στι­κά μέτρα στή­ρι­ξης του εισοδήματος.

Χιλιά­δες εμπο­ρο­ϋ­πάλ­λη­λοι από τα μέσα Νοέμ­βρη και για 2 μήνες είναι ανα­γκα­σμέ­νοι να «λιώ­νουν» μέσα σε κατα­στή­μα­τα και απο­θή­κες από τις ατε­λεί­ω­τες υπε­ρω­ρί­ες όλη τη μέρα και κάθε μέρα, Δευ­τέ­ρα έως Κυρια­κή. Παράλ­λη­λα, χιλιά­δες μικρέ­μπο­ροι βρί­σκο­νται ένα βήμα πριν το λου­κέ­το, πνιγ­μέ­νοι στα χρέη, αντι­μέ­τω­ποι με κατα­σχέ­σεις, πλει­στη­ρια­σμούς, με λογα­ρια­σμούς ρεύ­μα­τος που δεν μπο­ρούν να πληρώσουν.

«Ζητά­με την στή­ρι­ξη και την αλλη­λεγ­γύη όλων των εργα­ζό­με­νων! Να στη­ρί­ξε­τε τους ανθρώ­πους που όλα τα προη­γού­με­να χρό­νια “κλη­ρο­νό­μη­σαν” σακα­τε­μέ­να χέρια και πόδια επει­δή δού­λευαν με εντα­τι­κούς ρυθ­μούς και χωρίς μέτρα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας. Στην παν­δη­μία και στον χιο­νιά, σε κάθε δύσκο­λη στιγ­μή, είναι εκτε­θει­μέ­νοι στους εκβια­σμούς και την πίε­ση των μεγα­λερ­γο­δο­τών για να μην πέσουν οι τζί­ροι. Εξάλ­λου, η υπε­ρά­σπι­ση της Κυρια­κά­τι­κης αργί­ας είναι υπό­θε­ση όλων των εργα­ζο­μέ­νων, αφού η κατάρ­γη­ση της έχει ήδη προ­χω­ρή­σει σε μια σει­ρά κλά­δους. Σας καλού­με λοι­πόν να παλέ­ψου­με μαζί τα δίκαια αιτή­μα­τα μας.Για τη νομο­θε­τι­κή κατο­χύ­ρω­ση της Κυρια­κά­τι­κης αργί­ας!», ανα­φέ­ρει το κοι­νό κάλε­σμα που μοι­ρά­ζουν οι συγκεντρωμένοι.

Επί­σης, όπως εξη­γούν, και οι ίδιοι, όπως και οι υπό­λοι­ποι εργα­ζό­με­νοι, «ανα­γκα­ζό­μα­στε να κυνη­γά­με κάθε προ­σφο­ρά για­τί αδυ­να­τού­με να έχου­με πρό­σβα­ση στα χιλιά­δες πανά­κρι­βα προ­ϊ­ό­ντα που τοπο­θε­τού­με στα ράφια και κάθε πρωί αλλά­ζου­με τα ταμπε­λά­κια με ακρι­βό­τε­ρες τιμές! Λίγες μέρες προ­σφο­ρών για συγκε­κρι­μέ­να εμπο­ρεύ­μα­τα που “ξέμει­ναν” στις απο­θή­κες, ενώ όλο τον υπό­λοι­πο χρό­νο τα χρυ­σο­πλη­ρώ­νου­με, οι μεγα­λέ­μπο­ροι εμφα­νί­ζουν τερά­στια κέρ­δη και το κρά­τος γεμί­ζει τα ταμεία του από τους άδι­κους έμμε­σους φόρους όπως ο ΦΠΑ. Ο πλη­θω­ρι­σμός που ξεπερ­νά­ει το 10% κάθε μήνα μας έχει αδειά­σει τις τσέ­πες από τις 10 πρώ­τες μέρες του μήνα», σχολιάζουν.

Όσον αφο­ρά την επί­θε­ση στη κυρια­κά­τι­κη αργία, υπεν­θυ­μί­ζουν ότι σε αυτή έχουν βάλει το χέρι τους όλες οι κυβερ­νή­σεις από το 2013 και μετά, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, υλο­ποιώ­ντας κατά γράμ­μα τις κατευ­θύν­σεις της ΕΕ.

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο