Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εμπρησμός της «Μαρφίν» 10 χρόνια μετά

Δέκα χρό­νια πέρα­σαν από την 5η Μάη του 2010, τη μέρα που ξεδι­πλώ­θη­κε το δολο­φο­νι­κό σχέ­διο των προ­βο­κα­τό­ρων, με θύμα­τα τους τρεις υπαλ­λή­λους της τρά­πε­ζας «Μαρ­φίν» επί της Στα­δί­ου. Νεκροί έπε­σαν από την πυρ­κα­γιά στο κατά­στη­μα ο Επα­μει­νών­δας Τσα­κά­λης, 36 ετών, η Παρα­σκευή Ζού­λια, 35 ετών, και η Αγγε­λι­κή Παπα­θα­να­σο­πού­λου, 32 ετών, τεσ­σά­ρων μηνών έγκυος.

✔️  Στις 5 Μάη του 2010, μέρα πανεργατικής απεργίας, στο κέντρο της Αθήνας διαδήλωναν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων ενάντια στα μέτρα του 1ου μνημονίου.
✔️  Σε εξέλιξη ήταν εκτεταμένο προβοκατόρικο σχέδιο με σκοπό το χτύπημα του κινήματος που εκείνη την περίοδο δυνάμωνε.
✔️  Τα πρώτα επεισόδια εκτυλίχθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, όταν ομάδες «αγανακτισμένων» φασιστοειδών προσπάθησαν να παρασύρουν διαδηλωτές την ώρα που από τον Αγνωστο Στρατιώτη περνούσαν τα μπλοκ του ΠΑΜΕ.
✔️  Με τον τότε πρόεδρο του ακροδεξιού ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρη να συκοφαντεί το ΚΚΕ ότι τάχα θέλει να κάψει τη Βουλή.

Ακο­λού­θη­σε ο εμπρη­σμός της «Μαρ­φίν», με τα τρα­γι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα, από κου­κου­λο­φό­ρους που εμφα­νί­στη­καν στη Στα­δί­ου, με μαρ­τυ­ρί­ες εκεί­νων των ημε­ρών να κάνουν λόγο για «κατα­δρο­μι­κή επι­χεί­ρη­ση από άτο­μα εκπαι­δευ­μέ­να στρα­τιω­τι­κά», που κινή­θη­καν με ειδι­κό εξοπλισμό.

Από την πρώ­τη στιγ­μή, το ΚΚΕ είχε τονί­σει τους στό­χους της προ­βο­κά­τσιας, αφού έγι­νε σε μια περί­ο­δο που φού­ντω­νε η λαϊ­κή πάλη ενά­ντια στα βάρ­βα­ρα μνη­μο­νια­κά μέτρα.
Η κυβέρ­νη­ση του ΠΑΣΟΚ, για παρά­δειγ­μα, δήλω­νε μέσω του εκπρο­σώ­που της, αξιο­ποιώ­ντας την προ­βο­κά­τσια: «Ειδι­κά όταν έχου­με θύμα­τα, δεν μπο­ρεί, δεν δικαιού­ται κανείς να μιλά για έντα­ση του αγώ­να».

Marfin Rizos S

Ο Ριζο­σπά­στης της Κυρια­κής 16-Μάη-2010 Απα­ντά­με με νέους αγώνες!

Σε ανα­κοί­νω­σή του, την ίδια μέρα, το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, εκφρά­ζο­ντας τα συλ­λυ­πη­τή­ρια του Κόμ­μα­τος για τον άδι­κο χαμό των εργα­ζο­μέ­νων, ανέ­φε­ρε ανά­με­σα σε άλλα: «Οι μηχα­νι­σμοί του συστή­μα­τος και όλοι οι υπο­στη­ρι­κτές της άγριας επί­θε­σης της πλου­το­κρα­τί­ας κατά του λαού τρό­μα­ξαν από τις μεγα­λειώ­δεις απερ­για­κές συγκε­ντρώ­σεις και τις πορεί­ες του ΠΑΜΕ (…) Τρό­μα­ξαν, γι’ αυτό έβα­λαν εμπρός το μηχα­νι­σμό της προ­βο­κά­τσιας με στό­χο να ανα­κό­ψουν τη λαϊ­κή αντεπίθεση.
Η πυρ­πό­λη­ση της τρά­πε­ζας στη Στα­δί­ου με τρεις νεκρούς και των κτι­ρί­ων στο κέντρο της Αθή­νας είναι έγκλη­μα με στό­χο την τρο­μο­κρά­τη­ση του λαού, τη συκο­φά­ντη­ση του αγώ­να για την ανα­τρο­πή των βάρ­βα­ρων μέτρων, της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής. Αυτές οι ενέρ­γειες είναι χρή­σι­μες σε αυτούς που επι­χει­ρούν με το ψέμα και τη συκο­φα­ντία να υπο­τά­ξουν το λαό…».

Σημειώ­νε­ται ότι η δίκη για την υπό­θε­ση της «Μαρ­φίν» ξεκί­νη­σε 6 χρό­νια μετά και ολο­κλη­ρώ­θη­κε χωρίς να κατα­λο­γι­στεί καμιά ευθύ­νη σε φυσι­κούς και ηθι­κούς αυτουρ­γούς του εγκλή­μα­τος. Από τις κατα­θέ­σεις των εργα­ζο­μέ­νων που έζη­σαν τις τρα­γι­κές στιγ­μές της πυρ­κα­γιάς απο­κα­λύ­φθη­καν τερά­στιες ελλεί­ψεις σε μέσα προ­στα­σί­ας, όπως ανυ­παρ­ξία εξό­δου κιν­δύ­νου και πυρο­σβε­στι­κών μέσων, μη εκπαί­δευ­ση του προ­σω­πι­κού για αντι­με­τώ­πι­ση τέτοιων κατα­στά­σε­ων, αλλά και εκβια­σμοί της εργο­δο­σί­ας για να δου­λέ­ψουν εκεί­νη τη μέρα, παρά τις αντιρ­ρή­σεις και τους φόβους που εξέ­φρα­ζαν οι τραπεζοϋπάλληλοι.

.jpg

Κυβερνητική εκδήλωση το Σάββατο

Η κυβέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε την τοπο­θέ­τη­ση πλα­κέ­τας στο σημείο, στο χώρο όπου έχα­σαν τη ζωή τους τρεις εργα­ζό­με­νοι της «Μαρ­φίν», με τον Κυρ. Μητσο­τά­κη να καλεί χτες τους πολι­τι­κούς αρχη­γούς να παρα­στούν στην τελε­τή στις 12 μ., στην οποία θα συμ­με­τά­σχει και η Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας. Εγρα­ψε σε ανάρ­τη­σή του: «Ας αφή­σου­με πίσω την επο­χή του διχα­σμού και της βίας με μία συμ­βο­λι­κή αλλά αυτο­νό­η­τη πρά­ξη ενότητας».

Στην κυβερ­νη­τι­κή «πρό­σκλη­ση» πρώ­τα αντέ­δρα­σε το ΚΚΕ με σχε­τι­κή του ανα­κοί­νω­ση, θυμί­ζο­ντας το ρόλο προ­βο­κα­τό­ρι­κων μηχα­νι­σμών στο έγκλη­μα που έχουν μεί­νει στο σκο­τά­δι με ευθύ­νη όλων των μέχρι σήμε­ρα κυβερ­νή­σε­ων και σημειώ­νο­ντας ότι η κυβερ­νη­τι­κή πρω­το­βου­λία έχει πολι­τι­κές σκο­πι­μό­τη­τες. Ανα­κοί­νω­σε δε ότι το ΚΚΕ θα τιμή­σει τα θύμα­τα της «Μαρ­φίν» με κατά­θε­ση στε­φά­νου το Σάβ­βα­το στις 10.30 π.μ. (βλέ­πε ανα­λυ­τι­κά ένθε­το θέμα).

Στη συνέ­χεια τοπο­θε­τή­θη­κε ο ΣΥΡΙΖΑ …αντι­γρά­φο­ντας λίγο — πολύ το πνεύ­μα της ανα­κοί­νω­σης και της στά­σης του ΚΚΕ, δηλώ­νο­ντας και αυτός ότι θα παρα­βρε­θεί άλλη ώρα για να κατα­θέ­σει στε­φά­νι, αλλά και ζητώ­ντας «τον εντο­πι­σμό και την τιμω­ρία των φυσι­κών αυτουρ­γών του απο­τρό­παιου εγκλή­μα­τος», ξεχνώ­ντας όμως και τις δικές του ευθύ­νες στο ότι δεν φωτί­στη­κε η υπό­θε­ση τη 5ετία που ήταν κυβέρνηση.

Θετι­κή ήταν η αντα­πό­κρι­ση του ΚΙΝΑΛ στο κάλε­σμα του πρω­θυ­πουρ­γού και στην τελε­τή ανα­μέ­νε­ται να παρα­στεί η Φώφη Γεν­νη­μα­τά, «διό­τι ο ρόλος της αντι­πο­λί­τευ­σης είναι να συμ­βάλ­λει στην εθνι­κή ενό­τη­τα και όχι τον διχα­σμό».

KKE-ΚΚΕ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τιμά τη μνή­μη των θυμά­των της MARFIN και τους δίκαιους αγώ­νες του λαού

Το Σάβ­βα­το 9 Μάη στις 10.30 π.μ.

Mε αφορ­μή την τοπο­θέ­τη­ση του πρω­θυ­πουρ­γού σχε­τι­κά με την εκδή­λω­ση απο­κά­λυ­ψης πλα­κέ­τας μνή­μης για τους νεκρούς της MARFIN, το Σάβ­βα­το 9 Μάη στις 12 το μεση­μέ­ρι, παρου­σία της ΠτΔ, και την πρό­σκλη­ση που απηύ­θυ­νε στους αρχη­γούς των κοι­νο­βου­λευ­τι­κών κομ­μά­των να παρευ­ρε­θούν, το ΚΚΕ σε ανα­κοί­νω­σή του σημειώνει:

«Οι ευθύ­νες όλων των μέχρι σήμε­ρα κυβερ­νή­σε­ων είναι τερά­στιες. Δέκα χρό­νια τώρα (κι ενώ μεσο­λά­βη­σαν κυβερ­νή­σεις ΠΑΣΟΚ — ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ — ξανά ΝΔ) οι ηθι­κοί και φυσι­κοί αυτουρ­γοί του απο­τρό­παιου εγκλή­μα­τος στο κατά­στη­μα της MARFIN παρα­μέ­νουν στο σκο­τά­δι, ενώ οι ευθύ­νες της τρά­πε­ζας στην ουσία έμει­ναν στο απυρόβλητο.
Οι προ­βο­κα­τό­ρι­κοι μηχα­νι­σμοί, που εργά­στη­καν πυρε­τω­δώς για την τρο­μο­κρά­τη­ση ενός ολό­κλη­ρου λαού τότε, απέ­δει­ξαν πόσο αδί­στα­κτοι είναι. Για να τιμή­σου­με τη μνή­μη των αδι­κο­χα­μέ­νων της MARFIN δεν χρειά­ζο­νται κυβερ­νη­τι­κές και δια­κομ­μα­τι­κές φιέστες.
Το ΚΚΕ τιμά τη μνή­μη των θυμά­των και θα κατα­θέ­σει στε­φά­νι εκεί που θα στη­θεί η πλα­κέ­τα μνή­μης στις 10.30 π.μ., στις 9 Μαΐ­ου 2020. Νωρί­τε­ρα, στις 10 το πρωί, θα τιμή­σει την 75η επέ­τειο της Αντι­φα­σι­στι­κής Νίκης των Λαών, όπως έχει ανα­κοι­νω­θεί ήδη, κατα­θέ­το­ντας στε­φά­νι στο μνη­μείο του Σοβιε­τι­κού Στρα­τιώ­τη στην Καλλιθέα.
Οι αυτο­νό­η­τες πρά­ξεις της ενό­τη­τας του λαού μας δεν χτί­ζο­νται με ενέρ­γειες που υπη­ρε­τούν άλλους πολι­τι­κούς σκο­πούς και με τη συμ­με­το­χή πολι­τι­κών δυνά­με­ων που αξιο­ποί­η­σαν τότε το θάνα­το των εργα­ζο­μέ­νων της MARFIN για να συκο­φα­ντή­σουν τους δίκαιους αγώ­νες του λαού μας, πολύ περισ­σό­τε­ρο που αυτοί οι δίκαιοι αγώ­νες γίνε­ται συστη­μα­τι­κή προ­σπά­θεια να ταυ­τι­στούν με την προ­βο­κα­τό­ρι­κη δρά­ση “γνω­στών — αγνώ­στων”, οι οποί­οι απο­δε­δειγ­μέ­να και δια­χρο­νι­κά έχουν σχέ­ση με αυτούς τους μηχα­νι­σμούς, “κρα­τι­κούς” και “παρα­κρα­τι­κούς”, που οδη­γούν σε τρα­γω­δί­ες σαν αυτή που ζήσα­με στη MARFIN.
Ο ελλη­νι­κός λαός δεν πρέ­πει να ξεχά­σει. Πρέ­πει να βρί­σκε­ται σε ετοι­μό­τη­τα για να εμπο­δί­ζει και να ματαιώ­νει κάθε είδους αντι­δρα­στι­κούς και προ­βο­κα­τό­ρι­κους σχε­δια­σμούς σε βάρος του».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο