Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εμπρηστική ρητορική από τον Ερντογάν

Kαμία χώρα δεν θα υπέ­κυ­πτε σε «γελοί­ες και αβά­σι­μες» αξιώ­σεις δήλω­σε ‑ανα­φε­ρό­με­νος στην επι­χει­ρη­μα­το­λο­γία της Ελλά­δας για την Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο- ο πρό­ε­δρος της Τουρ­κί­ας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν, κλι­μα­κώ­νο­ντας την επι­θε­τι­κό­τη­τα της κυβέρ­νη­σής του ένα­ντι της Ελλά­δας, στο πλαί­σιο των πιέ­σε­ων και παζα­ριών για συνεκ­με­τάλ­λευ­ση του Αιγαί­ου, υπό το βλέμ­μα της ευρω­α­τλα­ντι­κής συμμαχίας.

Όπως τόνι­σε μετά τη συνε­δρί­α­ση του υπουρ­γι­κού συμ­βου­λί­ου, «η Τουρ­κία δεν έχει βλέ­ψεις στα νόμι­μα δικαιώ­μα­τα, στα εδά­φη ή στις θάλασ­σες των άλλων. Όμως θέλου­με κι εμείς να μας προ­σεγ­γί­ζουν με τον ίδιο τρό­πο. Δεν θα επι­τρέ­ψου­με να αγνο­ούν την Τουρ­κία με την τερά­στια έκτα­ση των 780 τετρ. χιλιο­μέ­τρων εδα­φών και να προ­σπα­θή­σουν να την εγκλω­βί­σουν στις ακτές της με κάποια νησιά λίγων τετρα­γω­νι­κών χιλιο­μέ­τρων». «Στον κόσμο καμία χώρα δεν σκύ­βει το κεφά­λι σε ένα τέτοιο ηλί­θιο και αβά­σι­μο αίτη­μα» ανέ­φε­ρε ο Τούρ­κος πρόεδρος.

Υπο­στή­ρι­ξε εξάλ­λου ότι η Τουρ­κία είναι πάντα έτοι­μη να επι­λύ­σει το ζήτη­μα της Ανα­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου μέσω δια­λό­γου σε δίκαιη βάση. Κάλε­σε δε τις χώρες της Μεσο­γεί­ου να συνερ­γα­στούν για την εξεύ­ρε­ση «μιας απο­δε­κτής φόρ­μου­λας που προ­στα­τεύ­ει τα δικαιώ­μα­τα όλων». «Όσοι κλεί­νουν τα αυτιά τους σε αυτό το κάλε­σμα με ενέρ­γειες που ξεπερ­νούν το μπόι τους και με βήμα­τα που δεν τους αρκεί η δύνα­μη τους, αμαυ­ρώ­νουν το μέλ­λον της χώρας τους με τα δικά τους χέρια», συμπλή­ρω­σε.

Είπε επι­πλέ­ον πως η Τουρ­κία είναι «υπέρ του δια­λό­γου και της επί­λυ­σης των δια­φο­ρών με δίκαιο τρό­πο και είμα­στε έτοι­μοι» και συμπλή­ρω­σε: «Μέχρι να επι­κρα­τή­σει η κοι­νή λογι­κή, εμείς θα συνε­χί­σου­με να εφαρ­μό­ζου­με τα σχέ­δια μας και στο μέτω­πο και στη διπλω­μα­τία. Έτσι το Oruc Reis χθες το βρά­δυ τις s8.00 απέ­πλευ­σε από την Αττά­λεια και κατευ­θύν­θη­κε στην περιο­χή εργα­σιών του και το πρωί στις 8.00 ξεκί­νη­σε τις εργα­σί­ες του».

Ο κ. Ερντο­γάν επέ­μει­νε ότι η Άγκυ­ρα μετά από παρά­κλη­ση της Γερ­μα­νί­δας καγκε­λα­ρί­ου Άγκε­λα Μέρ­κελ ανέ­βα­λε τις σει­σμι­κές έρευ­νες «ως κίνη­ση καλής θέλη­σης» και προ­σέ­θε­σε: «Όμως η ελλη­νι­κή πλευ­ρά έδει­ξε για άλλη μια φορά πως δεν συμπε­ρι­φέ­ρε­ται με φιλι­κό τρό­πο και κατευ­θύν­θη­κε σε μια συμ­φω­νία με την Αίγυ­πτο που δεν έχει καμία νομι­κή βάση».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο