Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εναρκτήρια εκδήλωση 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ: «Η πιο μαύρη νύχτα θα φέρει το φως» (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Με πολι­τι­στι­κό πρό­γραμ­μα ολο­κλη­ρώ­θη­κε το βρά­δυ της Πέμ­πτης στο Κλει­στό Ολυ­μπια­κό Κέντρο Γαλα­τσί­ου η εναρ­κτή­ρια εκδή­λω­ση του 21ου Συνε­δρί­ου του ΚΚΕ.

Της εκδή­λω­σης προη­γή­θη­κε ομι­λία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρη Κουτσούμπα.

Το πολι­τι­στι­κό πρό­γραμ­μα της εκδή­λω­σης περι­λάμ­βα­νε οπτι­κο­ποι­η­μέ­νη συναυ­λία με τρα­γού­δια από διά­φο­ρα μέρη του κόσμου, συνο­δευό­με­να από βίντεο και κατασκευές.

Στην εισα­γω­γή του έντυ­που προ­γράμ­μα­τος με το περιε­χό­με­νο της παρά­στα­σης αναφέρεται:

«Το πρό­γραμ­μα που θα παρα­κο­λου­θή­σε­τε είναι μια οπτι­κο­ποι­η­μέ­νη συναυ­λία με τρα­γού­δια από διά­φο­ρα μέρη του κόσμου συνο­δευό­με­να από βίντεο. Ο τίτλος της είναι δανει­σμέ­νος από «Tο τρα­γού­δι του Μολ­δά­βα» των Μπέρ­τολτ Μπρεχτ — Κουρτ Βάιλ και εκφρά­ζει τη θεω­ρη­τι­κά θεμε­λιω­μέ­νη και ιστο­ρι­κά επι­βε­βαιω­μέ­νη πεποί­θη­ση ότι ο κόσμος, παρά τις καμπές και τα εμπό­δια, με κινή­σεις εσω­τε­ρι­κές, κάτω από την επι­φά­νεια, που κάπο­τε φτά­νουν να γίνουν ορμη­τι­κές, προ­χω­ρά μπροστά.

Έτσι οι αντε­πα­να­στα­τι­κές ανα­τρο­πές στα τέλη του 20ού με αρχές του 21ου αιώ­να και η μεγά­λη υπο­χώ­ρη­ση του διε­θνούς εργα­τι­κού — κομ­μου­νι­στι­κού κινή­μα­τος δεν μπο­ρούν να στα­μα­τή­σουν αυτές τις συχνά δυσ­διά­κρι­τες, εσω­τε­ρι­κές κινή­σεις. Κι αυτό για­τί η επι­στή­μη, η τεχνο­λο­γία και πάνω απ’ όλα ο εργα­ζό­με­νος άνθρω­πος έχουν τόσο εξε­λι­χθεί, που ασφυ­κτιούν στη σημε­ρι­νή εκμε­ταλ­λευ­τι­κή κοι­νω­νι­κή οργά­νω­ση και χρειά­ζο­νται διέξοδο.

Οι νόμοι της φύσης δεν συμπί­πτουν βέβαια από­λυ­τα με αυτούς της κοι­νω­νί­ας, καθώς στην κίνη­ση της κοι­νω­νί­ας μεσο­λα­βεί πάντα η ανθρώ­πι­νη δρα­στη­ριό­τη­τα, θετι­κή ή αρνη­τι­κή για την ανο­δι­κή πορεία της. Την προ­ω­θη­τι­κή παρέμ­βα­ση της ανερ­χό­με­νης στην επο­χή μας εργα­τι­κής τάξης και προ­πα­ντός της πρω­το­πο­ρί­ας της, φιλο­δο­ξεί καλύ­τε­ρα να οργα­νώ­σει και να προ­ε­τοι­μά­σει το 21ο Συνέ­δριο του ΚΚΕ, έτσι που καμία δύνα­μη του χτες να μην μπο­ρέ­σει την κρί­σι­μη στιγ­μή να ανα­κό­ψει το φου­σκω­μέ­νο λαϊ­κό ποτά­μι στην πορεία του προς τα μπρος, επι­βε­βαιώ­νο­ντας τα λόγια του Μπρεχτ πως «η πιο μαύ­ρη νύχτα θα φέρει το φως».

Στην εκδή­λω­σή μας αυτή προ­σπα­θού­με να δού­με τη σημε­ρι­νή βασα­νι­σμέ­νη ζωή των προ­λε­τά­ριων στον ξεπε­ρα­σμέ­νο εκμε­ταλ­λευ­τι­κό κόσμο, τη δική μας ζωή, από μακριά, από το φωτει­νό μέλ­λον της σοσια­λι­στι­κής — κομ­μου­νι­στι­κής κοινωνίας.

1 ekdilosi 2 ekdilosi 3 ekdilosi 4 ekdilosi 5 ekdilosi 6 ekdilosi 7 ekdilosi 8 ekdilosi 9 ekdilosi

Ερμή­νευ­σαν (αλφα­βη­τι­κά) οι: Ρίτα Αντω­νο­πού­λου, Παρα­σκευάς Θεο­δω­ρά­κης, Πολυ­ξέ­νη Καρά­κο­γλου, Ροδάν­θη Κασκα­φέ­του, Μαρι­λί­ζα Λούν­τζη, Στέ­λιος Μαγα­λιός, Νατά­σα Μου­σά­δη, Νατά­σα Μπο­φί­λιου, Κώστας Τρια­ντα­φυλ­λί­δης, Θανά­σης Χουλιαράς.

Έπαι­ξαν (αλφα­βη­τι­κά) οι μου­σι­κοί: Βασί­λης Βασι­λά­τος (κρου­στά), Χρή­στος Γκόν­τζος (βιό­λα), Τάσος Γου­σέ­της (βιο­λί), Γιώρ­γος Θεο­φά­νους (ηλε­κτρι­κή κιθά­ρα), Γιώρ­γος Κατσί­κας (drums), Δημή­τρης Κου­φα­λά­κος (φαγκό­το), Κώστας Κων­στα­ντι­νί­δης (ηλε­κτρι­κή κιθά­ρα), Περι­κλής Μαλα­κα­τές (ηλε­κτρι­κό μπά­σο), Θύμιος Παπα­δό­που­λος (πνευ­στά), Φίλιπ­πος Παχνι­στής (πιά­νο), Βασί­λης Ραψα­νιώ­της (βιο­λί), Έλλη Φιλίπ­που (βιο­λον­τσέ­λο).

Ακού­στη­κε η φωνή της μικρής Μυρ­τώς Ακτύπη

Ενορ­χή­στρω­ση: Φίλιπ­πος Παχνιστής

Τα βίντεο δημιούρ­γη­σαν οι: ‘Αρης Γαλη­νός, Γιάν­νης Κλε­φτο­γιάν­νης, Σέρ­γιος Κολι­σί­κας, Κώστας Σταματόπουλος.

Animation στα τρα­γού­δια «Τρα­γου­δάω», «Bella Ciao», «The Partizan», «Γαμ­μα­γρα­φία», «El Τururururu», «Полюшко-поле»: Νίκος Ραδαίος

Συντο­νι­σμός — επι­μέ­λεια βίντεο: Κώστας Σταματόπουλος

Σενά­ριο — καλ­λι­τε­χνι­κή επι­μέ­λεια: Θαλασ­σιά Αντωνοπούλου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο