Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ενας στους έξι εργαζόμενους στη Ρωσία ζει κάτω από το όριο της φτώχειας

Οι εργα­ζό­με­νοι, στην πλού­σια από φυσι­κούς πόρους Ρωσία (με τους πολ­λούς μεγι­στά­νες) είναι φτω­χοί ακό­μη κι όταν δου­λεύ­ουν. Μια ακό­μη απο­κα­λυ­πτι­κή έρευ­να έρχε­ται να περι­γρά­ψει τη ζωφε­ρή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα που ζουν οι εργα­ζό­με­νοι στην καπι­τα­λι­στι­κή Ρωσία όπου ένας στους έξι εργα­ζό­με­νους ζει κάτω από το όριο φτώ­χειας. Δώδε­κα εκα­τομ­μύ­ρια Ρώσοι το 2016 ζού­σαν κάτω από το όριο φτώ­χειας ενώ για το πρώ­το εξά­μη­νο του 2017 ο αριθ­μός ανέρ­χε­ται στα 21,1 εκα­τομ­μύ­ρια άτο­μα, με κατώ­τα­το όριο δια­βί­ω­σης τα 145 ευρώ!!! Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι το 2016 έκλει­σε με μέσο μισθό τα 591 ευρώ και κατώ­τα­το τα 12ο ευρώ.

Σύμ­φω­να με το Κέντρο ανα­λυ­τι­κής έρευ­νας με την επω­νυ­μία «Εργα­ζό­με­νοι φτω­χοί στην Ρωσία και στο εξω­τε­ρι­κό», το οποίο λει­τουρ­γεί υπό την αιγί­δα της ρωσι­κής κυβέρ­νη­σης, όπως γρά­φει η εφη­με­ρί­δα Vedomosti, κατέ­λη­ξε στο συμπέ­ρα­σμα ότι το ένα έκτο όλων των απα­σχο­λου­μέ­νων Ρώσων πολι­τών δεν μπο­ρούν οι να καλύ­ψουν τις δικές τους ανά­γκες, αλλά ούτε και τις ανά­γκες των οικο­γε­νειών τους. Τα εισο­δή­μα­τα τους τον προη­γού­με­νο χρό­νο ήταν κάτω από το κατώ­τα­το όριο δια­βί­ω­σης του ενερ­γού πληθυσμού.

Σύμ­φω­να με την Ρωσι­κή Στα­τι­στι­κή Υπη­ρε­σία, 2 εκα­τομ­μύ­ρια Ρώσοι (το 7,3% των εργα­ζο­μέ­νων) αμεί­βο­νται με μισθούς που βρί­σκο­νται κάτω από το κατώ­τα­το όριο δια­βί­ω­σης. Ο Βλα­ντί­μιρ Τρού­μπιν , εμπει­ρο­γνώ­μο­νας του Κέντρου ανα­λυ­τι­κής έρευ­νας, αρμό­διος για ζητή­μα­τα κοι­νω­νι­κής πολι­τι­κής, διευ­κρι­νί­ζει ότι αν υπο­λο­γι­σθούν, εκτός από τον μισθό, διά­φο­ρα άλλα έσο­δα καθώς και οι δαπά­νες των απα­σχο­λου­μέ­νων, τότε ο αριθ­μός των φτω­χών εργα­ζό­με­νων θα αυξη­θεί μερι­κές φορές, δηλα­δή θα φθά­σουν τα 12,1 εκα­τομ­μύ­ρια άτο­μα το 2016 (αριθ­μός που αντι­στοι­χεί στο 16,8% του οικο­νο­μι­κά ενερ­γού πληθυσμού».

Στην σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση του Κέντρου ανα­λυ­τι­κής έρευ­νας, ανα­φέ­ρε­ται ότι το ποσο­στό των φτω­χών εργα­ζο­μέ­νων στον δημό­σιο τομέα είναι κατά 4 φορές μεγα­λύ­τε­ρο απ’ ό,τι στον ιδιω­τι­κό τομέα, (στον οποίο απα­σχο­λού­νται τα δύο τρί­τα των εργαζομένων).

Παράλ­λη­λα επι­ση­μαί­νε­ται ότι το 2011 η μετα­ξύ τους δια­φο­ρά αυτή ήταν διπλάσια.

Όπως επι­ση­μαί­νει η διευ­θύ­ντρια του Ινστι­τού­του κοι­νω­νι­κής πολι­τι­κής της Ανώ­τα­της Σχο­λής Οικο­νο­μί­ας Λίλια Οβτσα­ρό­βα περί­που το 60% των φτω­χών είναι άτο­μα ικα­νά να εργα­σθούν εκ των οποί­ων το 90% εργά­ζο­νται. Οι περισ­σό­τε­ροι είναι άτο­μα που έχουν παι­διά και μισθούς οι οποί­οι δεν υπερ­βαί­νουν το διπλά­σιο του κατώ­τα­του ορί­ου δια­βί­ω­σης σε περί­πτω­ση που έχουν δύο παι­διά, και το 1,5 εάν έχουν ένα παιδί.

Νωρί­τε­ρα η Ρωσι­κή Στα­τι­στι­κή Υπη­ρε­σία είχε ανα­κοι­νώ­σει ότι οι φτω­χοί Ρώσοι που έχουν εισό­δη­μα κάτω του κατώ­τα­του ορί­ου δια­βί­ω­σης, με βάση τα στοι­χεία έφθα­ναν το πρώ­το εξά­μη­νο του 2017 τα 21,1 εκα­τομ­μύ­ρια άτο­μα. Ο αριθ­μός αυτός είναι κατά 300 χιλιά­δες μικρό­τε­ρος από την αντί­στοι­χη περί­ο­δο του 2016. Αξί­ζει να σημειω­θεί ότι το κατώ­τα­το όριο δια­βί­ω­σης στην Ρωσία αυξή­θη­κε το δεύ­τε­ρο εξά­μη­νο του 2017 , φθά­νο­ντας τα 10.329 ρού­βλια (περί­που 152 ευρώ) κατ’ άτο­μο μηνιαί­ως, ενώ στο πρώ­το εξά­μη­νο ήταν 9.909 ρού­βλια (περί­που 145 ευρώ).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο