Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΜΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ!

Ενας σχο­λια­σμός από θεα­τή //

Για όσους πήγαν να δουν την παρά­στα­ση «Το φως που καί­ει» από τη θεα­τρι­κή ομά­δα της ΚΝΕ το Σάβ­βα­το 1η Δεκεμ­βρί­ου – στο πλαί­σιο των πολι­τι­στι­κών εκδη­λώ­σε­ων που προη­γού­νται του Επι­στη­μο­νι­κού Συνε­δρί­ου με θέμα «Η συνά­ντη­ση της νεο­ελ­λη­νι­κής λογο­τε­χνί­ας με το εργα­τι­κό κίνη­μα και την κομ­μου­νι­στι­κή ιδε­ο­λο­γία από τα τέλη του 19ου αιώ­να μέχρι και το Μεσο­πό­λε­μο»- εκτυ­λί­χθη­κε μπρο­στά στα μάτια τους ένα δημιούρ­γη­μα, στο οποίο «παντρεύ­τη­καν» σε ένα έξο­χο καλ­λι­τε­χνι­κό γάμο ο καυ­στι­κός σατι­ρι­κός και ιδε­ο­λο­γι­κά βαθύς λόγος του Βάρ­να­λη με μια καθ’ όλα μπρε­χτι­κή σκη­νο­θε­τι­κή αντί­λη­ψη και μια ζωντα­νή μου­σι­κή υπό­κρου­ση, υπο­βλη­τι­κή και στη­ρι­χτι­κή στα μηνύ­μα­τα του έργου.

Τελευ­ταίο έμει­νε να ανα­φερ­θού­με σε κάτι που δεν έρχε­ται καθό­λου τελευ­ταίο: οι ηθο­ποιοί, που –εκτός από την Ανδρια­νή Του­ντο­πού­λου – ήταν όλοι νέοι ερα­σι­τέ­χνες, «γέμι­σαν» τους ρόλους με ένα δημιουρ­γι­κό πάθος και μια υπο­κρι­τι­κή μαστο­ριά που θα μπο­ρού­σαν να ζηλεύ­ουν πολ­λοί επαγ­γελ­μα­τί­ες, φρο­ντί­ζο­ντας ο μπρε­χτι­κά ντυ­μέ­νος ριζο­σπα­στι­κός βαρ­να­λι­κός λόγος να πετά­ει ψηλά και να κρα­τά­ει για μιά­μι­ση ώρα το κοι­νό «εγκλω­βι­σμέ­νο» στη μαγεία ενός καλ­λι­τε­χνι­κά επα­να­στα­τι­κού αρι­στουρ­γή­μα­τος. Επό­με­νο και πλή­ρως δικαιο­λο­γη­μέ­νο ήταν, μετά το φινά­λε, με ομα­δι­κά τρα­γου­δι­σμέ­να απο­σπά­σμα­τα από τον «Οδη­γη­τή», η αίθου­σα να ξεσπά­ει σε μια παρα­τε­τα­μέ­νη ομοβροντία.

_______________________________________________________________________________________________________

Άννεκε Ιωαννάτου, Doctoral κλασικής φιλολογίας, νεοελληνικής και συγκριτικής γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης. Κριτικός λογοτεχνίας, μεταφράστρια. Μετέφρασε το «Η εξέγερση του Σπάρτακου» του Ρίγκομπερτ Γκίντερ, καθώς και το «Αντι-Ντίρινγκ» του Φρίντριχ Ενγκελς. Από τον Απρίλη του 1996 ήταν παραγωγός ραδιοφωνικής εκπομπής για το βιβλίο στον «902 Αριστερά στα FM» και από τον Απρίλη του 2007 τηλεοπτικής εκπομπής για το βιβλίο στον ίδιο σταθμό.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο