Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ενα μπουκάλι κρασί τη βδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου όσο πέντε τσιγάρα για τους άνδρες και δέκα για τις γυναίκες

Πόσα τσι­γά­ρα έχουν τον ίδιο κίν­δυ­νο καρ­κί­νου με ένα μπου­κά­λι κρα­σί; Για πρώ­τη φορά Βρε­τα­νοί επι­στή­μο­νες επι­χεί­ρη­σαν να δια­τυ­πώ­σουν μια τέτοιου είδους «ισο­δυ­να­μία» και κατέ­λη­ξαν στο συμπέ­ρα­σμα ότι η κατα­νά­λω­ση ενός μπου­κα­λιού κρα­σιού την εβδο­μά­δα αυξά­νει τον κίν­δυ­νο καρ­κί­νου όσο το κάπνι­σμα πέντε τσι­γά­ρων για τους άνδρες και δέκα τσι­γά­ρων για τις γυναί­κες. Μισό μπου­κά­λι κρα­σί κάθε μέρα «ισο­δυ­να­μεί» με περί­που τρία τσι­γά­ρα τη μέρα.

Η νέα μελέ­τη απο­σκο­πεί στο να «περά­σει» το μήνυ­μα στο κοι­νό πως ακό­μη και το μέτριο αλκο­όλ μπο­ρεί να κάνει κακό στην υγεία, όχι μόνο για το καρ­διαγ­γεια­κό σύστη­μα, αλλά και για καρ­κί­νο (του μαστού, του στο­μά­χου, του εντέ­ρου, του ήπα­τος, του στό­μα­τος, του λαι­μού κ.α.).

Οι ερευ­νη­τές, με επι­κε­φα­λής την δρα Τερί­ζα Χάιντς του Τμή­μα­τος Γαστρε­ντε­ρο­λο­γί­ας και Ηπα­το­λο­γί­ας του Πανε­πι­στη­μια­κού Νοσο­κο­μεί­ου του Σαου­θάμ­πτον, που έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο βρε­τα­νι­κό περιο­δι­κό για θέμα­τα δημό­σιας υγεί­ας «BMC Public Health», υπο­λό­γι­σαν ότι αν 1.000 μη καπνι­στές άνδρες και 1.000 μη καπνί­στριες γυναί­κες πίνουν ένα μπου­κά­λι κρα­σί κάθε εβδο­μά­δα, περί­που δέκα επι­πέ­ον άνδρες και 14 επι­πλέ­ον γυναί­κες θα εμφα­νί­σουν καρ­κί­νο στη διάρ­κεια της ζωής τους.

Ο κίν­δυ­νος καρ­κί­νου για τους μη καπνι­στές που πίνουν ένα μπου­κά­λι την εβδο­μά­δα, είναι 1% για τους άνδρες και 1,4% για τις γυναί­κες. Για μεγα­λύ­τε­ρη κατα­νά­λω­ση τριών μπου­κα­λιών κρα­σιού την εβδο­μά­δα (σχε­δόν μισό μπου­κά­λι τη μέρα), ο κίν­δυ­νος καρ­κί­νου εκτι­μά­ται σε 1,9% για τους άνδρες και 3,6% για τις γυναί­κες. Αυτό ισο­δυ­να­μεί με το κάπνι­σμα περί­που οκτώ τσι­γά­ρων την εβδο­μά­δα από τους άνδρες και 23 τσι­γά­ρων από τις γυναίκες.

Οι συστά­σεις των ειδι­κών για το κρα­σί είναι συνή­θως η κατα­νά­λω­ση να μην ξεπερ­νά τα επτά ποτή­ρια την εβδο­μά­δα, δηλα­δή περί­που το ενά­μι­σι μπου­κά­λι. Έρευ­νες, σύμ­φω­να με τη Χάιντς, δεί­χνουν ότι λίγοι άνθρω­ποι (περί­που ένας στους δέκα) έχουν επί­γνω­ση ότι το αλκο­όλ αυξά­νει τον κίν­δυ­νο για καρ­κί­νο, ενώ αντί­θε­τα η μεγά­λη πλειο­νό­τη­τα (πάνω από 70%) έχουν επί­γνω­ση για τη σχέ­ση τσιγάρου-καρκίνου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο