Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ενδείξεις για φάρμακα που θα μπορούσαν να δράσουν κατά του κοροναϊού

Μέχρι στιγ­μής δεν υπάρ­χει εμβό­λιο κατά του κορο­ναϊ­ού. Τα φάρ­μα­κα που βοη­θούν στη ίαση της νόσου των πνευ­μό­νων που προ­κα­λεί­ται από τον ιό Covid-19 δεν έχουν ακό­μη ερευ­νη­θεί. Όμως υπάρ­χουν ενδεί­ξεις για δυνα­τό­τη­τες θεραπείας.

Οι για­τροί έχουν κάποια ελπί­δα μετα­ξύ άλλων για ένα φάρ­μα­κο κατά των ιών που χρη­σι­μο­ποιεί­ται κατά των λοι­μώ­ξε­ων από τον ‘Εμπο­λα. Η δρα­στι­κή ουσία remdesivir πρό­κει­ται να δοκι­μα­στεί τον Μάρ­τιο σε σχε­δόν 1.000 ασθε­νείς στην Ασία και σε άλλες χώρες οι οποί­ες επλή­γη­σαν μέτρια ή σοβα­ρά από τον κορο­ναϊό. Αυτό ανα­κοι­νώ­θη­κε από αμε­ρι­κα­νι­κή εται­ρεία η οποία προ­τί­θε­ται να ελέγ­ξει την δρα­στι­κό­τη­τα της ουσί­ας αυτής κατά του ιού.

Για την κατα­πο­λέ­μη­ση του Covid-19 έχουν επί­σης ανα­φερ­θεί και άλλα δυνη­τι­κά δρα­στι­κά φάρ­μα­κα. Πριν από λίγες εβδο­μά­δες μετα­δό­θη­κε μια είδη­ση από την Ταϊ­λάν­δη ότι ένας συν­δυα­σμός φαρ­μά­κων γρί­πης και φαρ­μά­κων κατά του ιού HIV βοή­θη­σαν μια ασθε­νή. Στην γυναί­κα αυτή χορη­γή­θη­καν από τους για­τρούς το φάρ­μα­κο κατά της γρί­πης oseltamivir και οι δύο δρα­στι­κές ουσί­ες του ΗΙV lopinavir και ritonavir. Μέσα σε 48 ώρες δεν ήταν πλέ­ον δυνα­τόν να ανι­χνευ­θεί στην ασθε­νή ο κορο­ναϊ­ός, όπως μεταδόθηκε.

Από την Κίνα ήρθε επί­σης η είδη­ση ότι ένα φάρ­μα­κο κατά της ελο­νο­σί­ας θα μπο­ρού­σε να βοη­θή­σει στην αντι­με­τώ­πι­ση του κορο­ναϊ­ού. Προ­φα­νώς η δρα­στι­κή ουσία chloroquin έχει απο­δει­χθεί απο­τε­λε­σμα­τι­κή σε ασθε­νείς στην Κίνα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο