Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ενημέρωση για την πανδημία: Ανησυχητική η κατάσταση παρά την αισιόδοξη εικόνα που πλασάρει η κυβέρνηση

Μέτρα που διευ­κο­λύ­νουν την έλευ­ση του­ρι­στών συζη­τή­θη­καν σήμε­ρα στην Επι­τρο­πή των Λοι­μω­ξιο­λό­γων, προ­κει­μέ­νου να υπη­ρε­τή­σουν τον «εθνι­κό στό­χο» του κεφα­λαί­ου και των κομ­μά­των του, την τόνω­ση του του­ρι­σμού, καθώς, όπως προ­κύ­πτει και από τη σημε­ρι­νή ενη­μέ­ρω­ση, δεν είναι λίγες οι περι­φέ­ρειες της χώρας όπου το πρό­γραμ­μα «Ελευ­θε­ρία» προ­χω­ρά με πολύ αργούς ρυθ­μούς. Την ίδια ώρα βέβαια, τα κρού­σμα­τα μειώ­νο­νται, αλλά εξα­κο­λου­θούν να υπάρ­χουν εξάρ­σεις σε πολ­λές περιο­χές της χώρας δεδο­μέ­να που ενδέ­χε­ται να έχουν και αντί­κτυ­πο στην του­ρι­στι­κή βιομηχανία.

Ειδι­κό­τε­ρα, η καθη­γή­τρια παι­δι­κής λοι­μω­ξιο­λο­γί­ας Βάνα Παπα­ευαγ­γέ­λου ανέ­φε­ρε πως το επι­δη­μιο­λο­γι­κό φορ­τίο παρου­σιά­ζει ύφε­ση, αλλά εξα­κο­λου­θεί να είναι υψη­λό και μίλη­σε συγκε­κρι­μέ­να για την Κατε­ρί­νη και τη Ρόδο. Την ίδια στιγ­μή, ο υφυ­πουρ­γός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας Νίκος Χαρ­δα­λιάς ανα­κοί­νω­σε πως 28 από τις 74 Περι­φε­ρεια­κές Ενό­τη­τες της χώρας, είναι στο «πορ­το­κα­λί» (και καμία στο «κόκ­κι­νο») και «κού­νη­σε» το δάκτυ­λο στους κατοί­κους 19 Περι­φε­ρεια­κών Ενο­τή­των (πέντε και 14 αντί­στοι­χα) που είτε είναι χαμη­λά στην εμβο­λια­στι­κή κάλυ­ψη είτε είναι κάτω από τον μέσο όρο της επικράτειας.

Σε πέντε περι­φέ­ρειες υπάρ­χει μειω­μέ­νη προ­σέ­λευ­ση πολι­τών και μεγά­λη από­κλι­ση από τον μέσο όρο. Οι περι­φέ­ρειες αυτές είναι η Φλώ­ρι­να, η Ξάν­θη, η Φωκί­δα, οι Σέρ­ρες και η Δράμα.

Επί­σης, αφού παρου­σί­α­σε ‑ξανά- τον Επι­δη­μιο­λο­γι­κό Χάρ­τη Ετοι­μό­τη­τας ή Χάρ­τη Υγειο­νο­μι­κής Ασφά­λειας όπως ονο­μα­ζό­ταν, που θα ανα­νε­ώ­νε­ται κάθε βδο­μά­δα ανα­κοί­νω­σε πως τα νέα μέτρα για τον του­ρι­σμό που θα ισχύ­ουν από τη Δευ­τέ­ρα 7 Ιού­νη, θα είναι η υπο­χρέ­ω­ση για τεστ στα παι­διά άνω των 6 ετών που μπαί­νουν στη χώρα μας, η απο­μό­νω­ση κρού­σμα­τος για 10 μέρες αντί για 14, η είσο­δος με PCR τεστ (72 ωρών) ή με πιστο­ποι­η­τι­κό εμβο­λια­σμού από το Μαυ­ρο­βού­νιο, αλλά και οι ξενα­γή­σεις σε εξω­τε­ρι­κούς χώρους για 20 άτο­μα αντί 15 που ισχύ­ει τώρα.

xartis1

Σε ότι αφο­ρά την παν­δη­μία, η Β. Παπα­ευαγ­γέ­λου μίλη­σε για «ξάφ­νια­σμα» των μελών της Επι­τρο­πής για τη συζή­τη­ση που έχει ξεκι­νή­σει σχε­τι­κά με το «πέταγ­μα» της μάσκας λέγο­ντας πως «η ξεγνοια­σιά θα αργή­σει να έρθει» και ανέ­φε­ρε ότι υπάρ­χει μία βελ­τιω­μέ­νη επι­δη­μιο­λο­γι­κή εικό­να με βάση τη μεί­ω­ση στον αριθ­μό των κρου­σμά­των (13.500 ενερ­γά κρού­σμα­τα, 9.500 νέα κρού­σμα­τα την τελευ­ταία βδο­μά­δα, ένας μέσος όρος 174 νέων εισα­γω­γών στα νοσο­κο­μεία τις τελευ­ταί­ες επτά ημέ­ρες, μεί­ω­ση 15% στους δια­σω­λη­νω­μέ­νους αλλά και πλη­ρό­τη­τα 56% στις ΜΕΘ πανελλαδικά).

Ειδι­κό­τε­ρα ανέ­φε­ρε «καθώς μπή­κα­με στο καλο­καί­ρι ξεκι­νά­με να κάνου­με όνει­ρα για τις δια­κο­πές γνω­ρί­ζο­ντας όμως καλά ότι μέχρι να ελεγ­χθεί η παν­δη­μία όλοι πρέ­πει να έχου­με το νου μας. Οι περισ­σό­τε­ροι έχου­με συνει­δη­το­ποι­ή­σει ότι η περι­πέ­τεια αυτή δεν έχει λήξει και ούτε θα λήξει σύντο­μα. Δεν μπο­ρού­με να συγκρί­νου­με το φετι­νό καλο­καί­ρι με αυτό του 2020. Βρι­σκό­μα­στε σε μία εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα με δια­σπο­ρά του ιού στην κοι­νό­τη­τα. Φέτος μία σημα­ντι­κή μερί­δα του πλη­θυ­σμού μας έχει εμβο­λια­στεί αλλά είναι σαφές ότι είμα­στε ακό­μα μακριά από το επι­θυ­μη­τό τεί­χος ανοσίας».

Σημειώ­νε­ται ότι, την Τετάρ­τη, ο υπουρ­γός Υγεί­ας έκα­νε λόγο για εντυ­πω­σια­κούς ρυθ­μούς εμβο­λια­σμού, ενώ ο πρω­θυ­πουρ­γός, χθες, δήλω­νε ότι η Ελλά­δα υπο­δέ­χε­ται το καλο­καί­ρι θωρα­κι­σμέ­νη με την ασπί­δα του εμβο­λί­ου. Αυτή η αισιό­δο­ξη εικό­να δεν έχει καμία σχέ­ση με όσα ακού­στη­καν στη σημε­ρι­νή ενημέρωση.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο